Професията на софтуерния специалист ще се промени по начин, който

...
Професията на софтуерния специалист ще се промени по начин, който
Коментари Харесай

На прага на квантовата ера: какво ни очаква?

Професията на софтуерния експерт ще се промени по метод, който през днешния ден не можем да си представим

Квантовите компютри може да наподобяват далечно бъдеще, само че по този начин беше и със смарт телефоните през 2006 година (снимка: CC0 Public Domain)

Докато хиляди хора по света се боят, че новата генерация осведомителни технологии ще ги остави безработни, има една група експерти, които са в другия завършек на спектъра: софтуерните експерти. Сега те пред усещат, че се задава цунами от работа за тях. Изкуственият разсъдък и задаващите се квантови калкулации вероятно ще преобразят специалността на софтуерния познавач иалист по метод, който през днешния ден не можем да си представим – това ще бъде първата фундаментална смяна в метода, по който се вършат изчисленията .

Ако се огледаме през днешния ден, в близост всички имат смарт телефони. Това е вероятно най-вездесъщото, демонски сполучливо устройство, измисляно в миналото, сподели Ричард Кембъл, един от емблематичните създатели в света на високите технологии, в своята заключителна тирада по време на конференцията за софтуерните разработчици DevReach 2023, проведена от Progess в София. Смартфоните всъщност са дребни изчислителни устройства – толкоз дребни, че можем да ги приберем в джоба си. Но при започване на века, там някъде към 2000 година, малко на брой биха повярвали, че някой ден ще имат устройство с пъстър екран и мобилен интернет, което може да се побере в джоб!

С навлизането на квантовите калкулации ще сбъднем и фантазията на 5G: да свържем в мрежа всичко към себе си, от коли и самолети през крушки и часовници до кафеварки и четки за зъби, споделя Ричард Кембъл, създател и иноватор, преподавател на DevReach 2023 (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Изчислителната мощ на всяка от тези джаджи е многократно по-голяма от тази на какъв да е компютър от 80-те години, напомня още Кембъл. Който е виждал архивни фотоси на ранните изчислителни машини от 80-те, знае, че те са представлявали големи сандъци.

„ От гледната точка на хората, работили с тези сандъци, е доста мъчно да си представим, че изчислителната техника ще се свие до размера на плочка, която можем да мушнем в джоба си “, сподели Кембъл.

Но освен. Преди сандъците, компютрите дори са били цели шкафове, заемащи цяла стая. Всъщност, най-ранният транзистор, който през днешния ден е изложен в музей, е бил огромен колкото един актуален образователен микроскоп. Той е основан в лабораториите „ Бел “ от трима учени – Уилям Шокли, Джон Бардийн и Уолтър Братин. „ От вероятността на тези трима учени е доста мъчно да си представим, че десетки и стотици транзистори ще бъдат побрани в дребна кутия, която да можем да сложим под масата – каквото е настолният компютър “, разсъждава Кембъл.

Шокли, Бардийн и Братин и първият транзистор през 1948 година в лабораторията “Бел ” на AT&T. (снимка: CC0 Public Domain)

Гледайки обратно към тези изобретения, сензационни за времето си, можем да си дадем сметка какъв брой път са минали технологиите. И можем да дръзнем да си представим какъв брой път ще изминат в идните години.

Квантовата конкуренция

Това, което ни чака, е път, който и ние ще извървим по същия метод. Днес в лабораторията са квантовите компютри – огромни, комплицирани машини, заемащи цяла зала. Охлаждането им е с полутечен хелий. А за охлаждането на този полутечен хелий се поддържат резервоари с течен азот, в противоположен случай хелият ще избухне, споделя Кембъл. После се майтапи: „ и когато гърмежът отнесе покрива на лабораторията, всички, които са стояли от горната страна, ще стартират да приказват с пискливи гласчета “. Залата на DevReach, цялостна от стена до стена, избухва в смях. Кембъл остава сериозен.

Гледайки техниката през днешния ден, би трябвало да сме наясно, че единствено в границите на един човешки живот въпросната технология вероятно ще се свие дотолкоз, че да може да се побере в сандък. А след това може би даже в кутия, която можем да сложим в раницата си.

И до момента в който Гугъл, IBM и най-хубавите учени на Китай се борят да основат компютъра с най-вече кубити, то основателите на програмен продукт би трябвало да мислят какво следва в програмирането. Защото изчислителните системи са нищо, в случай че го няма софтуерът, който да сътвори работа на „ желязото “.

Софтуер за квантови системи

С квантовите технологии се трансформира физиката на изчисленията. Вече няма битове, няма единици и нули – прекрачваме самоуверено нова граница и ще ни би трябвало програмен продукт, който може да употребява силата на квантовите системи, разсъждава Сам Басу, софтуерен евангелист в Progress. “Всичко ще върви хилядократно пъти по-бързо. За нас, разработчиците, това значи, че би трябвало да се опитаме да използваме по нов метод своите съществуващи умения върху нови платформи и нови устройства “, споделя Басу.

Този преход няма да е елементарен. В течение на десетилетия Intel съумя да побере хиляди дребни транзистори в своите чипове, само че всъщност, в основата си технологията на обработка – на равнище електроника – си е все същата. „ Виждате ли, базовата архитектура на Intel не се е трансформирала към този момент 50 години… Защо подобен авторитетен производител не я трансформира? Не смее “, прям е Кембъл. „ Заради съвместимостта! “. А новата физика на изчисленията ще значи нов програмен продукт.

В идните няколко години едва ли ще стартираме да работим с квантови преносими компютри – квантовите компютри са прекомерно големи; само че по този начин беше в миналото и със силициевите калкулации, споделя Сам Басу, софтуерен евангелист в Progress (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Всичко от нула?

„ За бизнеса е мъчно просто да изхвърли нещо, което е имал, в което е вложил пари и което е работело до момента “, споделя Басу. „ Всяка система, всяка платформа е употребена години. Подобрявана е, обновявана е. Никой не желае да се върне и да стартира всичко от нулата “.

За основателите на програмен продукт – компаниите и техните експерти – това значи, че би трябвало да намерят метод да употребяват наново това, което е допустимо.

Квантовите компютри са по-бързи и това вероятно ще е потребно за доста от новите технологии, които сега светът основава. „ Това са изкуственият разсъдък, разпознаването на облици, разчитането на човешки глас, усъвършенстваната действителност, виртуалната действителност. Всички тези технологии и сега изискват мощни изчислителни системи, с цел да работят, и за тях се основават доста изчислителни запаси – колосални “, споделя Басу.

Същите тези калкулации ще костват единствено мигове за квантовите компютри. Но би било заблуда да се чака, че тези напълно нови машини ще могат да се поместят из офисите на организациите-потребители – както и че тези организации ще могат да преоформят софтуера си, с цел да го употребяват върху квантовите изчислителни системи.

Гигантската смяна вероятно ще стартира от няколко огромни доставчика на калкулации като услуга – това, което назоваваме „ облак “ през днешния ден. Що се касае до програмните платформи, „ всичко опира до това ние да запазим уменията си и да продължим да се учим бързо “, заключи Басу.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР