Професионалният празник на служителите на МВР на 5 юли стана

...
Професионалният празник на служителите на МВР на 5 юли стана
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Професионалният празник на чиновниците на Министерство на вътрешните работи на 5 юли стана ден на народен митинг на служителите на реда и пожарникарите - за нарастване на заплатите, обезпечаване на униформи и нов закон.

Още по тематиката
ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите взеха решение, че образованието в чужбина и непознатото финансиране е най-големият проблем на правосъдната власт

Депутатите би трябвало да изберат негов заместител в границите на месец. само че към този момент не са номинирали или дискутирали обществено кандидатури

Външният министър на Македония пред " Капитал "

1.46
млн. българи в стопански дейна възраст през предходната година не са работели. Това са над 31% от популацията сред 15 и 64 години по данни на Евростат.Депутати от ръководещите внесоха абсурден законопроект за промени в Закона за правосъдната власт, с който не разрешават финансиране на съсловните организации на магистратите от непознати донори, както и опцията магистрати да правят преподавателска или научна активност, финансирана от непозната страна или непознато лице. В същото време планът планува кадрови бонуси за актуалните членове на Висш съдебен съвет – след края на мандата си да желаят напряко предопределение в различен орган на правосъдната власт на същата служба, т.е. да не се връщат в провинцията, а да останат в София.

Парламентът приключи предварително мандата на шефа на Националната здравноосигурителна каса доктор Глинка Комитов по негова молба без претекстове. До един месец би трябвало да бъде определен нов шеф, който ще се изправи пред същия проблем в ръководството на касата - заложен недостиг от към 200 млн. лв..

Народното събрание образува краткотрайна комисия от 19 души, която има един месец, с цел да изготви отчет по какъв начин са харчени средствата, отпуснати целево на НДК за подготовка на българското председателство. За комисията гласоподаваха и ръководещите, които имат 10 членове в нея. Скандалът към НДК ескалира, откакто министърът по председателството Лиляна Павлова уволни изпълнителния шеф на НДК Мирослав Боршош, министър председателят го възвърне ден по-късно и лиши от Павлова ръководството на постройката.

Свят
Северна Корея разгласи, че е изстреляла междуконтинентална балистична ракета, способна да доближи до Аляска, Съединени американски щати. Провокативният акт за следващ път провокира напрежение на Корейския полуостров и накара южнокорейската войска да организира взаимни ракетни учения с Америка. Действията на Пхенян нагнетиха и връзките сред Съединени американски щати и Китай в навечерието на срещата сред водачите на страните Си Дзинпин и Доналд Тръмп в Хамбург.

Наказателният съд в Скопие лиши във вторник паспорта на някогашния македонски министър председател Никола Груевски и му наложи мярка " подписка ". Това се случва дни откакто Специалната прокуратура внесе обвинявания против него и още 93 души поради абсурда с всеобщите подслушвания. Прокурор Катица Янева, която оглавява основания поради абсурда орган, прикани за задържането на Груевски дружно с няколко някогашни представители на властта, в това число неговия братовчед и някогашен началник на разузнаването Сашо Миялков.
Поддръжници на опозиционната турска Републиканска национална партия и на нейния водач Кемал Кълъчдароглу излизат към този момент трета седмица на така наречен марш за правдивост против задържането на депутата от тяхната секта Енис Бербероглу.

Фотограф: Reuters
Италия ще вкара Кодекс за държание на неправителствените организации, извършващи избавителни интервенции в Средиземно море. Поводът е увеличаващият се напор на мигранти, опитващи се да дойдат в Европа, които биват спасявани от лодки на организациите и изпращани единствено към италианските крайбрежия. До средата на юни т.г.
Излишъкът в бюджета се чака да доближи 1.74 милиарда лева към края на юни, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. Година по-рано сумата доближи близо 3.1 милиарда лева Причината за спада е, от една страна, покачването на разноските на държавното управление, а от друга - намаляване на постъпленията по еврофондовете. Приходите към края на полугодието спадат с 1.1% на годишна база до 17.5 милиарда лева, а разноските нарастват с 1.1 милиарда лева до 15.7 милиарда лева Увеличението идва от по-високия размер на обществени и здравни заплащания, повдигането на пенсиите, разноските за дотации и осигуровки, показва ведомството.
Десетки хиляди протестиращи се събраха в Хамбург на протест против глобализацията няколко дни преди срещата на върха на Г-20, която се организира на 7 и 8 юли. Организаторите на митингите чакат над 100 хиляди стачкуващи да вземат участие в шествия преди и по време на форума.

Фотограф:
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предложи на страните от самодейността " Три морета ", измежду които и България, да понижат зависимостта си от съветски природен газ, като улесни оптимално износа на американски полутечен газ (LNG) за Централна и Източна Европа. Това стана във Варшава на среща на върха на страните от района, ситуирани на Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от задачите на плана " Три морета " е да се разшири районната енергийна инфраструктура, в това число морските терминали за импорт на LNG и газопроводите за преноса му.

Тол-таксите ще имат друга цена съгласно това в кой час на деня се употребяват автомагистралите. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия министърът на районното развиване Николай Нанков. Логиката е, че по този начин ще се подтикват товарните превозвачи, поради които главно се вкарва системата, да минават през България в часове отвън пиковите. Според Нанков до края на годината би трябвало да бъде подписан контракт с изпълнителя на тол-системата, а в края на 2018 година тя към този момент да работи и да носи доходи.

Бизнес
Синдиците на КТБ вършат четвърти следващ опит да продадат Търговска банка " Виктория ". Сега срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала ѝ е до 21 юли, а претендентите ще би трябвало да създадат и нов дю дилиджънс. " Виктория " действа в режим на полудействаща банка след банкрута на притежателя й КТБ. Основните й кредитни портфейли бяха продадени, множеството депозити бяха изтеглени и тя остана съвсем без активност, а трупаща разноски.

Производителят на домакинско стъкло " Ново стъкло " е бил трансфериран сред компании на гръцката Yioula Group. Цената е 21.2 млн. евро, излиза наяве от доклада на " Дружба стъкларски фабрики ". Двете сдружения бяха част от гръцката група до началото на годината, когато бизнесът с произвеждане на стъклен амбалаж, който включва и " Дружба ", беше продаден на португалската BA Glass. Дейността с домакинско стъкло беше отделена и въпреки всичко остана под контрола на Yioula.

Шведският производител на коли Volvo разгласи, че всеки модел на компанията след 2019 година ще има електрически мотор, написа Financial Times. Така компанията ще се трансформира в първия обичаен производител, който се отхвърля съвсем напълно от мотора с вътрешно горене. Според изказването ѝ електрическите автомобили ще бъдат новият главен бизнес на компанията. От 2019 година ще се вършат три вида коли - напълно електрически, хибриди и " меки хибриди ", които ще имат дребен бензинов мотор и огромна батерия. Шведският производител на коли беше закупен от китайската Geely през 2010 г.Сделки и планове
Производителят на козметични артикули " Био фреш " влага 1.7 млн. лева в автоматизирана складова система. Базата се намира в зона " Марица ", част от " Тракия икономическа зона ", оповестиха от компанията. През предходната година " Био фреш " приключи строителството на новата си индустриална постройка и логистична база.

Производителят на санитарна керамика и арматура " Идеал стандарт – Видима " възнамерява да усили производството си в България с близо 30% през идващите три години. Разширяването е част от новата тактика на притежателя Ideal Standard International (ISI), която включва най-мащабната инвестиция за последните 10 години. През този интервал групата ще вложи общо над 100 млн. евро, като забележителна част от сумата ще бъде ориентирана към Севлиево.

Испанският енергиен колос Repsol възнамерява взаимен план с съветската енергийна компания Gazprom Neft макар глобите на Европейски Съюз към енергийния бранш на страната, заяви Financial Times. Repsol ще се възползва от техническите благоприятни условия на Gazprom Neft при създаването на седемте нефтени платформи на находището, притежавано от " Евротек-Югра ", намиращо се в Западен Сибир. В подмяна на това съветската компания получава дял от 25.02% в плана.

Nokia завърши придобиването на основаната в Хелзинки софтуерна компания Comptel, която има активност и в България. Финландското сдружение има офиси в 32 страни с над 800 чиновници, измежду които е и звеното ѝ в България с към 120 чиновници. От българския офис оповестиха, че към този момент не се чакат някакви промени. Той включва развойни отдели, поддръжка и продажби.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР