Професионалният имотен пазар в България се настройва към дигитализация заради

...
Професионалният имотен пазар в България се настройва към дигитализация заради
Коментари Харесай

Имотният пазар в България се настройва към дигитализация

Професионалният заможен пазар в България се настройва към цифровизация поради оповестеното изключително състояние на 13 март. Ще отнеме време, в което организациите и брокерите да се научат с новите технологии, а клиентите да се приспособяват. Това разяснява в изявление за БГНЕС заместник-председателят на национално придвижване Недвижими парцели Ирена Перфанова.

„ Това е от позиция дали могат да се вършат огледи. От позиция на интереса, прави ми усещане, че продължава да съществува от страна на клиентите, въпреки и не в това движение, което беше преди зародилата рецесия “, означи заместник-председателят.

В София продължава ползата към новото строителство от най-вече млади фамилии, които имат жилищна потребност и възнамеряват да купуват парцел с заем. „ Надяваме се банките да имат една добра политика оттук насетне, с цел да застанат и зад строителните бизнесмени, и зад младежите, които търсят нова среда “, съобщи Перфанова.

Определено оживление има при наемния пазар – изключително при наемите на офиси. Някои компании излизат от огромните бизнес здания и се насочват в по-малки площи, където са по-малки разноските.

„ В очакване сме да има някаква смяна в имотния пазар, какъв брой би траял процесът на смяната и в каква посока и сегменти, в кои квартали и обитаеми места – всичко това зависи какъв брой ще продължи стадият, в който се намираме на изолираност. Промяната ще зависи още от подхванатите държавни ограничения и политиките на банките и на Европейски Съюз като цяло “, разяснява Перфанова по отношение на бъдещето на бранша.

Извънредното състояние ще сътвори нови ниши на пазара, в която се търсят новаторската и софтуерната среда, в която се комбинират живеене и бизнес, в това число търсене на малко повече природа и успокоение. „ Смятаме, че променената среда ще докара до завръщане на доста млади експерти от чужбина, някои по-трайно при изискване, че технологиите разрешават да се прави бизнес от разстояние и доста от услугите, че бъдат аутсорсвани, в това число през граница. Това може да раздвижи още жилищният пазар на наемите “, предвижда Ирена Перфанова.

Имотният пазар е извънредно закостенял и интервал от 2 седмици, откогато България е в изключително състояние, е прекомерно малко, с цел да се каже дали се следи значително изменение в цената на квадратен метър жилищна повърхност. Това разяснява в изявление за БГНЕС Милена Богданова, която е основен редактор на уеб страницата Имот.бг. „ Предполагам, че би трябвало да се изчака най-малко към месец-месец и половина, с цел да може продавачите и купувачите да се ориентират по-добре в ситуацията. Към момента цените са постоянни, огледи по понятни аргументи не се правят “, сподели тя.

Богданова също вижда, че някои от сътрудниците сполучливо вършат виртуални огледи. По отношение на цените няма някаква основна смяна в цената на квадратен метър – над 1100 евро междинна цена в центъра на София. В скъпите квартали като ж.к. „ Иван Вазов “, към Докторската градина в региона на ул. „ Оборище “ цените са към 1400-1500 евро/кв.м.

“Въпросът не е толкоз до цените, а в това каква ще бъде интензивността на търсене и предложение след месец и половина “, отбелязва Богданова. Според нея в търсенето и в предлагането ще има лек спад. „ Част от притежателите ще желаят да изчакат, с цел да видят накъде ще тръгнат цените. Така, че юли и август ще бъдат много забавни за пазара и ще има някаква наклонност, която ще се очертая. Ще бъде забележима при започване на есента “, предвижда тя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР