Професионалните стандарти в журналистиката могат да се отстояват само от

...
Професионалните стандарти в журналистиката могат да се отстояват само от
Коментари Харесай

Румен Радев: Професионалните стандарти в журналистиката могат да се отстояват само от свободни медии

Професионалните стандарти в публицистиката могат да се отстояват единствено от свободни медии, които са самостоятелни в политическо и финансово отношение. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков “ 2 с президента и изпълнителен шеф на „ Свободна Европа “ Джейми Флай, който е на посещаване в България. Държавният глава оцени високо възобновяване на активността на „ Свободна Европа “ в България и изключително приноса на медията в проверяващата публицистика и битката с корупцията по високите етажи на властта.
Състоянието на медийната среда у нас, свободата на словото, следването на професионални медийни стандарти и въздействието на автоцензурата в публицистиката бяха измежду акцентите на срещата. По думите на Румен Радев отстояването на плурализма и обективността в медийното пространство е от основно значение както за гражданското общество, по този начин и за демократичното развиване на страната. Финансовата накърнимост на доста медии и неналичието на ясни правила при разпределението на европейски средства в медийната сфера бяха посочени като съществени фактори за деформирането на осведомителната среда в България.
Джейм Флай срещна президента Румен Радев с активността на „ Свободна Европа “, която работи и приготвя журналистически материали в 22 страни на 26 езика. Той приветства поредните позиции на българския държавен глава в отбрана на независимостта на медиите у нас и на обективността в медийното наличие.
Изпълнителният шеф на „ Свободна Европа “ прикани за ефикасни дейности от страна на българските институции против всеки опит за оказване на административен или различен напън върху публицистите в България. Джейми Флай акцентира, че медията ще продължи да работи у нас, като отстоява професионалните стандарти, без значение от политическо въздействие и ще насърчи проверяващата публицистика.
По време на срещата президентът още веднъж акцентира нуждата от изчерпателен медиен закон в България, който да откри общи за всички медии стандарти и да контролира транспарантно тяхната активност и моделите на финансиране.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР