Професионалните предсказатели обичат да казват, че правенето на прогнози е

...
Професионалните предсказатели обичат да казват, че правенето на прогнози е
Коментари Харесай

Големите световни теми на 2018 г.

Професионалните предсказатели обичат да споделят, че правенето на прогнози е мъчно, изключително когато става дума за бъдещето. В края на 2017 година обаче ето някои основни тематики и въпроси, които наподобява ще оформят световните събития през идната година.

1. Ще бележи ли следствието на Мълър за Русия края на президентството на Тръмп?

Президентът Доналд Тръмп не очакваше да бъде избран от сп. " Тайм " за " Мъж на годината " за 2017 година, само че 2018 година може да бъде годината, в която да получим по-ясна визия за наследството, което ще остави той.

Първо, би трябвало да стане ясно каква тъкмо изгода има от следствието на прокурора Робърт Мълър за хипотетичен скришен сговор с Русия на изборите през 2016 година По-нататъшните арести на видни фигури може да бъдат симптом, че следователите са получили потребна информация от основни хора, които в този момент им оказват помощ в тяхното следствие, в частност някогашния консултант по националната сигурност Майк Флин и сътрудника на Тръмп Джордж Пападопулос. Засега имаме доста клюки, само че съвсем никакви детайлности.

Истинският въпрос е дали Мълър може да събере доказателства против Тръмп за скрит план. Ако прокурорът не може да стигне до самия Тръмп, някои от проблемите на Тръмп може да стартират да се разсейват. Ако обаче стане ясно, че президентът или хора от обкръжението му са се пробвали да изкривят правораздаването, тогава обстановката внезапно ще се промени.

Политическите специалисти в Съединени американски щати безусловно са единомислещо уверени, че републиканците няма да подхващат импийчмънт против Тръмп през 2018 година, само че тези сметки може да се трансформират, в случай че демократите съумеят да се възползват от непопулярността на републиканците на междинните избори през ноември и завоюват болшинство или в Сената, или в Камарата на представителите.

2. Дали Тръмп или Северна Корея ще рискуват да отидат по-далеч от гръмогласните закани и перченето и ще пристъпят към военни дейности.

В доста връзки евентуалната траектория на събитията към Северна Корея е по-лесна за предугаждане. Въз основа на събитията до момента наподобява съвсем несъмнено, че Ким Чен-ун ще продължи да тества все по-мощни бомби и ракети. С увеличението на способността на Пхенян за нанасяне на удар по континенталната територия на Съединени американски щати Вашингтон ще става все по-агресивен, само че евентуално въпреки всичко ще продължи да не изпитва предпочитание да нанесе удар, който може да провокира унищожителен пожар.

Остават обаче някои непредвидими фактори. Най-очевидният е дали Тръмп ще пренебрегне предизвестията, които идват от Пентагона и други места, и ще се опита да обезглави режима и оръжейната стратегия на Ким с военни средства.

Засега и Япония, и Южна Корея не престават да са извънредно внимателни към концепцията за едностранен удар на Съединени американски щати, а Южна Корея неведнъж е заявявала, че би желала да наложи несъгласие върху сходни дейности. Отдавнашният съюз на Вашингтон с Южна Корея значи, че Тръмп би трябвало, най-малко на доктрина, да получи единодушието на Сеул, преди да се опита да смъкна севернокорейска пробна ракета, употребявайки районни наземни прехващачи. Подобна тактика би била много рискована - доверието към Вашингтон би потърпевшо, в случай че прехващащата ракета пропусне задачата си.

Наред с нуклеарната опасност не омаловажавайте увеличаващите се кибервъзможности на Пхенян. Предполагаемите му старания за навлизане в електрическата мрежа на Съединени американски щати може да прераснат в парализиращи набези против значима инфраструктура.

Също по този начин дръжте под око Русия и Китай. Засега Москва необятно поддържа нуклеарните упоритости на Пхенян, а Пекин е доста по-предпазлив. Промяна в позицията на едната или другата страна може да окаже мощно въздействие върху мисленето на Ким.

Каквото и да се случи, очаквайте още пъчене и още наказания.

3. Ще доближат ли многочислените рецесии на Европа точка на изкривяване?

Тази година беше променлива за Европа. След шока от гласуването за брекзит през 2016 година Франция и Холандия отблъснаха изборни провокации от крайната десница. Изборите в Германия през септември обаче доведоха до понижаване на поддръжката за канцлера Ангела Меркел и битка за сформиране на жизнеспособно съдружно държавно управление. Това значи, че може да се наложат нови избори в страната следващата година.

Изненадващо мощното показване на подкрепящите независимостта на Каталуния партии на изборите през декември значи, че вътрешното напрежение в Испания ще продължи през идната година, а все по-вероятно наподобява да има нов референдум за самостоятелност.

Проблемът е, че никоя от компликациите на континента не е изчезнала - недоволството от държавните политики за миграцията, продължаващата битка за опазване на блока на единната валута и, несъмнено, продължаващата контузия по какъв начин да проработи брекзит.

Важността на последния въпрос ще се усили с течение на годината, когато договарящите от Англия и Европейски Съюз се опитат да трансфорат предварителното съглашение от декември в работеща договорка, преди Англия да напусне съюза през март 2019 година Този прогрес неизбежно ще се натъкне на проблеми, а в случай че се провали изцяло, остава вероятността от нови избори във Англия или даже още един референдум.

Крайната десница също не е изчезнала. Резултатите от локалните и националните избори в Белгия, Чехия, Холандия, Финландия, Унгария, Ирландия, Италия и Швеция ще бъдат следени за признаци за усилване на позициите на популистите.

4. Ще избухнат ли нови спорове, откакто Америка губи въздействие в Близкия изток?

Въпреки цялата олелия след решението на Тръмп да реалокира посолството на Съединени американски щати в Израел от Тел Авив в Ерусалим, през 2018 година Америка евентуално ще се отдалечи от центъра на събитията в района.

Силите на Съединени американски щати ще продължат да прочистват остатъците от " Ислямска страна " и други въоръжени групировки, само че Вашингтон от ден на ден ще отстъпва на задно място за сметка на водещите районни сили Саудитска Арабия и Иран, когато става дума за направляване на събитията. При състояние че Иран, наподобява, усилва въздействието си в Ирак и Сирия тази година, очаквайте сунитска Саудитска Арабия и нейните съдружници в Залива да отвърнат още по-силно на шиитския си противник.

Войната в Йемен евентуално ще продължи да бъде най-кървавият спектакъл - филантропична злополука, значително невидима за външния свят. Освен това някои анализатори считат, че Рияд към този момент дискретно предизвиква Израел да обмисли нова война в Ливан за отбиване на иранския съдружник " Хизбула ".

Друга история, която си заслужава да се следи, ще бъде стремежът на кюрдските групи за по-голямо въздействие в Турция, Сирия и изключително Ирак, където напрежението стана изключително мощно след референдума за самостоятелност през септември.

5. Ще има ли през 2018 година възходящи провокации за властта в Русия и Китай?

Като цяло 2017 година беше добра година за водачите в Москва и Пекин. Западът остана заседнал във вътрешна клинична рецесия, само че китайският президент Си Цзинпин и съветският Владимир Путин в никакъв случай не са изглеждали в по-добри властови позиции.

Под повърхността обаче тези догатки към този момент са подложени на тестване. В Русия през 2017 година имаше поредност от антиправителствени и антикорупционни митинги, а Путин безспорно ще се надява идната година да избегне повтаряне на някоя от дребното вероятности, които може да усложнят президентските избори, които той наподобява сигурно ще завоюва. Избирателната интензивност обаче може да намалее - кандидатът и герой против корупцията Алексей Навални прикани за протест тази седмица, откакто му беше неразрешено да се кандидатира против Путин.

В Китай Си си обезпечи позицията на най-могъщия китайски водач от времето на Мао на провеждащия се един път на пет години конгрес на комунистическата партия през септември. Там обаче също има признаци на дискретно възходящо неодобрение и митинг, изключително в Хонконг.

Не очаквайте в нито една от двете страни да има сеизмични промени следващата година поради тези трендове. Но си заслужава те да бъдат следени, тъй като може да насочат вниманието към доста по-важни неща, които предстоят.

Автор: Питър Апс
Превод: БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР