Професионалните паралелки, където учениците ще учат и усвояват занаят, постепенно

...
Професионалните паралелки, където учениците ще учат и усвояват занаят, постепенно
Коментари Харесай

Занаятите изяждат езиковите паралелки

Професионалните паралелки, където учениците ще учат и усвояват поминък, последователно се усилват за сметка на профилираните, част от които са езиковите и са в застой. Това плануват предложенията за план-прием след 7-и клас от шефовете на районните ръководства на образованието в страната. Окончателният би трябвало да бъде утвърден от просветното министерство до края на април, написа през днешния ден Монитор.
В София оферират 383 паралелки или с 2 по-малко за актуалната образователна 2018/2019-а, когато бяха препоръчани 385. За място в тях ще се борят 10 488 възпитаници, които са с 400 повече от тази година. От столичния инспекторат залагат в план-приема 154 професионални паралелки, което е с 5 повече. Сред новите благоприятни условия за гимназистите са „ Облекла по поръчка “ в ПГ по облекло „ Княгиня Мария Луиза “, „ Бутикови дрехи “ в ПГ по текстилни и кожени произведения, както и „ Експлоатация на автомобилния превоз “ в Професионална гимназия по превоз „ Макгахан “, която сe завръща в заложените в план-приема паралелки след неявяване от 10 година
Най-голям дял от профилираните паралелки заемат тези с профил „ непознати езици “ (54%), а след тях се подреждат тези в STEM посоки – математика, информатика, естествени науки, осведомителни технологии. „ Постарали сме се да бъдем гъвкави. Работили сме в екип с шефовете, с цел да създадем един добре уравновесен банкет “, изясни шефката на столичния инспекторат Ваня Кастрева. Въпреки че профилираните паралелки към момента са повече от професионалните – 229, те са със 7 по-малко от предходния план-прием, когато бяха 236.
„ Продължаваме наклонността за гладко понижаване на профилираните паралелки за сметка на професионалните “, съобщи Кастрева.
Сред всички паралелки в столицата има 20 със предпазени специалности от специалности или 15 с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.
В ПГТЕ „ Хенри Форд “са препоръчани общо 11 специалности, от които 2/3 попадат в този лист, изясни нейният шеф инж. Таньо Стойчев. Една от тях е „ Подемна и асансьорна техника “, която не е събирала нужния брой претенденти от 11 година За да привлекат искащи и да създадат по-интересна предпазената компетентност, гимназията ще бъде оборудвана с образователен асансьор. Инж. Стойчев изясни, че към този момент са водили договаряния с водещи компании. Те ще бъдат основани до 2 години и по този начин, когато учениците стартират образованието си по профилираните предмети, ще имат къде да практикуват още преди да завършат.
Добър образец за съчетаване на език и STEM компетентност е Втора британска езикова гимназия „ Томас Джеферсън “. Директорката на школото Емилия Лазарова изясни, че 7-те паралелки, които оферират с изключение на втори профилиращ немски, испански или съветски, в гимназията има и трети акцент в региона на биологията, химията, физиката, математиката, осведомителните технологии.
„ Преподаването на естествените науки на британски език е една по-добра причина за проучването им и дава опция за по-активно включване на учениците “, разяснява тя. Учениците могат да употребяват повече онлайн източници, чуждоезикова литература.
В Пловдив оферират 236 паралелки - 88 профилирани и 148 професионални. Така от районния инспекторат залагат с 34 професионални паралелки повече по отношение на актуалната година. Предвижда се те да имат превес над профилираните надлежно на 63% към 37%. В Пловдив също предизвикват разкриването на повече STEM профили. Ако заложеният план-прием се извърши, в Пловдивска област ще има 9% растеж на тези специалности.
164 паралелки оферират благоприятни условия за развиване на 4001 деца след 7 клас във Варненско, заяви шефката на РУО-Варна Венцислава Генова. От тях 65 са профилирани, а 99 – професионални. 44 от профилираните пък са STEM, а останалите 21 са ориентирани към други профили. 22 от професионалните паралелки пък са механически, 11- IT и останалите 66 са други профили. Има също 1 вечерна и 2 задочни паралелки. По общо 16 специалности се чака дефицит на фрагменти на пазара на труда и още 11 по предпазените от страната специалности.
В Шумен оферират 32 паралелки по STEM профили, механически и IT специалности. Учениците, които ще бъдат обхванати в тези паралелки са 54% от общия брой възпитаници в профилирани и професионални паралелки в региона. Професионалните паралелки също ще бъдат 32, като те ще дават благоприятни условия в 8 професионални области в 22 професионални посоки в областта на туризма, превоза, храненето и други.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР