Професионални историци ще запознаят български младежи с историята на девет

...
Професионални историци ще запознаят български младежи с историята на девет
Коментари Харесай

Обиколка "Поход на паметта" напомня за 9 исторически сгради и 9 септември

Професионални историци ще срещнат български младежи с историята на девет здания от времето на комунизма.

Това са някогашният Партиен дом, някогашният Държавен съвет, някогашният Отечествен фронт, някогашният Комсомол, някогашният мавлозей на Георги Димитров, арестанските килии на Държавна сигурност на ул.Московска 5, първият щаб на Народната милиция в хотел " Славянска сказка ", катедралният храм " Света Неделя ".

Целта е посредством " езика на постройките ", съхранили паметта за жителите си, младежите да придобият визия за политическата конструкция и репресивния уред на някогашната Народна република България (1944-1989).

Организаторите на самодейността са създали и карта с маршрута, по който ще вървят " походниците ". За тях ще опишат историците доктор Светослав Живков, доцент Тодор Попнеделев, доцент Михаил Груев, доцент Валери Колев, Ангел Златков и Калин Манолов.

По време на похода деветте " места на паметта " ще бъдат белязани с червени пречупени звезди с диаметър 99 см, направени от фолио. В тях ще има вграден QR код, който посредством уеб страницата " Памет за на следващия ден " ще дава повече информация за всяка от постройките.

" Тридесет години след " рухването " на комунизма истината за комунистическото минало на България е сменена, в случай че не напълно скрита от младото потомство. За това сме отговорни ние, живелите комунизма, с нашите дейности и бездействия. Трябва да изкупим виновността си, като построим мост на паметта сред нас и децата ни ", споделя основателят на концепцията Калин Манолов.

Обиколката " Памет за на следващия ден " ще стартира от градинката пред Кристал в 11 ч. на 9 септември 2019 година и ще приключи към 14 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на венец пред Мемориала на жертвите на комунизма в България пред НДК.

 Маршрутът, по който ще мине походът.
© Фейсбук/ Поход "Памет за на следващия ден "

Маршрутът, по който ще мине походът.

В подземието на постройката на улица " Московска " 5 в София са се намирали килиите на комунистическата Държавна сигурност. " През този етапен арест са минали стотици, а може би и хиляди арестанти от 1947 до края на 60-те години ", споделя доцент Михаил Груев пред " Свободна Европа ". До тогавашните килии се стига по стеснен кулоар, а няколкото светнати лампи не съумяват да разсеят мрака. В момента в постройката се намира Държавна организация " Архиви ", чийто шеф е Груев.

Част от обиколката " Поход на паметта " е и църквата " Света Неделя ". Атентатът на 16 април 1925 година е един от най-кървавите в европейската история към това време, а до Локърби и ерата на самолетните атентати - най-кървавият в света.

Извършен е от паравоенната конструкция на Българската комунистическа партия, споделя в репортаж " Свободна Европа ". Целта е да се сътвори ужас, който да разреши блокиране на страната за няколко дни - условия, подобаващи за по-лесно завладяване на властта. Жертвите са над 150, а техният брой бързо нараства, когато в часовете след случилото се доста умират от раните си.

Инициативата има своя страница във Facebook.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР