Професионалната здравна общност трябва да се обедини и да не

...
Професионалната здравна общност трябва да се обедини и да не
Коментари Харесай

Доц. Околийски: Медиците да се обединят и да не си противоречат, защото хората се объркват |

Професионалната здравна общественост би трябвало да се сплоти и да не си опонира за пандемията, тъй като хората се объркват. Още от първия миг се опитваме да кажем, че всички изказвания, свързани с COVID-19, би трябвало да са основани на научни доказателства. У нас, за жалост, имаше изказвания диаметрално противоположни на това, което науката споделя. Това съобщи по Българска национална телевизия представителят на СЗО за България доцент Михаил Околийски.

По думите му, въпреки и закъсняла, декларацията на БЛС е съответна. Не единствено би трябвало да приказваме за пандемията, само че би трябвало да обединим силите си, счита той.

Затягането на ограниченията е сензитивна тематика, която се политизира, те се възприемат като лишаване на права. В същото време цели региони във Англия и Италия постановат ограничавания, разяснява представителят на СЗО у нас.

Доц. Околийски сподели още, че съгласно него връщането на брифингите не би трябвало да се възприема като опит за плашене, а като опция да се комуникира рискът от епидемията:

" В някакъв аспект може да се каже, че обстановката с ковид е по-сериозна, в сравнение с през март, тъй като тогава нямахме толкоз информация за разпространяването му, за естеството му, до какви положения може да докара. Въпреки това доста хора вършат по-скоро прочувствен избор - не имат вяра в съществуването на инфекцията, борят се интензивно против някои от ограниченията, не одобряват опасността за действителна ", сподели още доцент Околийски.

Добре е, че се взеха ограниченията в учебните заведения, в това има смисъл. Децата схванаха, че би трябвало да пазят себе си и другите. От друга страна, те са функционалност на родителите си, гледат какво вършат те и го повтарят, в случай че родителите пренебрегват здравните си потребности и децата също ще го вършат, посочи той.

СЗО се стреми да се сътвори фонд, който да обезпечи ваксини за всички, не единствено за богатите страни. Доставянето им ще стартира на серии. Първи би трябвало да се ваксинират най-уязвимите групи – здравните служащи, хронично болните, възрастните. Световната здравна организация има механизъм, който редом може да подкрепи България в снабдяването с ваксини. Предстоят диалози със здравния министър по тази тематика, каза още доцент Околийски. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР