Професионалната реализация е проблем за младежите с увреждания и често

...
Професионалната реализация е проблем за младежите с увреждания и често
Коментари Харесай

Истината за пазара на труда у нас: Младежи трябва да крият уврежданията си, за да започнат каквато и да е работна

Професионалната реализация е проблем за младежите с увреждания и постоянно те крият, че имат ТЕЛК, с цел да бъдат наемани на работа. Това разкриха от съдружие „ Няма невъзможни неща ”.

Затова е изключително значимо да бъдат подкрепяни, показа пред ОИЦ-Варна ръководителят на сдружението. Усилено би трябвало да се работи и със фамилиите им, които към момента нямат храброст да признават проблемите на глас. Често родителите залитат в две крайности – или преекспонират здравословното положение, с цел да получат децата им по-голям % ТЕЛК, или не желаят да признаят, че има проблем, разясниха от неправителствената организация.

Варненски младежи с увреждания и ментални усложнения намират реализация благодарение на плана „ Няма невъзможни неща по пътя на дейното включване ”. Той се финансира от Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020г. и е на стойност 294 835 лева, оповестяват от Областния информативен център-Варна. Бенефициент е Сдружение „ Няма невъзможни неща ”.

С европейските средства са обзаведени и оборудвани пространства, които са пригодени за образования на младежи в направленията помощник-готвач, озеленител и механически помощник. За да придобият нужните познания и умения, младежите имат разполагаем образователна кухня, озеленителен ъгъл и офис техника. Те имат и опцията да работят след добитата подготовка. От старта на плана 25 младежи над 14 години и 15 родители са получили поддръжка и подпомагане.

32-годишният Тошко и 36-годишният Краси са подготвени по плана и работят към общественото дружество на сдружението като пом.-готвачи. Умеят да подготвят кетъринг, фрешове, разнообразни ястия и десерти. Харесват реализацията си и се усещат задоволени. Като механически помощник в неправителствената организация работи и Роси, която владее два езика и се занимава с преводи на юридически документи. Борави ловко с офис техниката и има добра компютърна просветеност.

Проектът „ Няма невъзможни неща по пътя на дейното включване ” е обезпечил образование и претовареност освен на младежи с увреждания, само че и на околните им, които поставят грижи за тях. Той е стартирал на 10.04.2017г. и завършва на 10.10.2019г.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР