Професионалната гимназия по селско стопанство “Св. Климент Охридски в град

...
Професионалната гимназия по селско стопанство “Св. Климент Охридски в град
Коментари Харесай

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство ритуално зарязаха лозята в Кюстендил

Професионалната гимназия по селско стопанство “Св. Климент Охридски ” в град Кюстендил възроди един остарял и достоверен бит по случай Трифон Зарезан.


Облечени в национални носии, с пресъздаване на забавни сценки, с песни и танци, учениците възродиха старите обичаи, свързани с този ден. Те ритуално зарязаха лозята в двора на учебното заведение и отличиха новия Цар на лозето и виното.



Гости на празника бяха регионалният шеф инж. Александър Пандурски, зам.-кметът на Кюстендил Бойко Клечков, представители на РУО, на Областна дирекция “Земеделие ”, фонд “Земеделие ”, ОДБХ, РД “Социално подкрепяне ”, Общинска работа “Земеделие ” и други

Директорът на образователното заведение госпожа Зорница Домозетова приветства присъстващите и гостите с добре пристигнали и поздрави учениците за напъните и ентусиазма, с които съхраняват и пресъздават обичаите. Домозетова акцентира, че учебното заведение е с богата и дълга история в областта на земеделието и ще подържи да съхранява и предава традициите в този бранш. “Там, където традицията е жива, коренът не съхне ”, акцентира директорката.

Пред учениците и гостите доцент Крумов от Института по земеделие изясни каква е техниката на резитбата на лозето. Разказа и за това по какъв начин се е зародило лозарството в региона на Кюстендил. Напътствия за зарязване на лозето даде и гл. помощник Марко Михайлов от Лесотехническия университет в София.

Самият обред по резитба се пресъздаде от учениците в региона на лозовия масив зад постройката на Професионалната гимназия. По време на празника бе определен и новият Цар на лозето и виното. С купата бе отличен най-добре справилият се възпитаник с резитбата на лозята. Тази година това е Елисей Димитров, който справедливо бе коронясан за Цар на лозето.

Празникът продължи с национални песни и танци, с присъединяване на читалище " Съгласие " - с. Жабокрът, възпитаници от музикалната паралелка на ОУ “Даскал Димитри " и участници от кукерската група на с. Пиперков чифлик.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР