Професионалната гимназия по машиностроене ще обяви прием догодина в дуална

...
Професионалната гимназия по машиностроене ще обяви прием догодина в дуална
Коментари Харесай

Гимназията по машиностроене обявява прием в дуална форма

Професионалната гимназия по машиностроене ще разгласи банкет следващата година в дуална форма на образование по „ Технология на машиностроенето ” и „ Машини с цифрово програмно ръководство ”. Така се надяваме да притеглим възпитаници, които овреме да учат на съответна работна позиция в партниращите компании, изясни шефът на учебното заведение Кирил Саксанов. Вчера професионалната гимназия празнува 40-годишнината си. В златните си години е обучавала над 1600 възпитаници в 40 паралелки, само че не останала незасегната от отлива от професионалните учебни заведения. В момента в постоянна и задочна форма възпитаниците на школото са към 250.

Ръководството търси еластичен метод и от предходната година е в деяние нов почин - момчетата от компетентност „ Пътно строителство ” до 10. клас учат част от специалност стругарство. След като положат държавен изпит, получават документ за първа професионално-квалификационна степен като стругари. В 11. и 12. клас към този момент учат задълбочено пътно строителство и на финала приключват с две специалности. Това им дава повече избор и по-големи благоприятни условия на пазара на труда, изясни Саксанов. Той добави, че 100 % от завършващите могат да стартират незабавно работа по специалността, стига да желаят. Професиите са доста търсени от бизнеса, а характерното е, че комбинират мисловен и физически труд, сподели школският началник. От миналогодишния випуск има и мнозина, които траяли в университет, даже един студент по британска лингвистика. Две единайсетокласнички в компетентност „ Пътно строителство ” са единствените девойки в професионалното школо.

За да привлекат претенденти, от гимназията посещават съществени учебни заведения и даже водят групи седмокласници в образователните си работилници, с цел да видят металорежещи машини, могат и да се качат на екскаватор или образователна кола.

Учителите са експерти, базата е добра и огромна, само че се борим с предубежденията на родителите по отношение на професионалното обучение, сподели Саксанов.

Вече 6 години учебното заведение работи и по интернационалните планове - в началото по „ Леонардо ”, а в този момент по „ Еразъм+ ”. Ученици имат опция за 15-дневни индустриални практики в Португалия, Испания, Италия. В момента група от 11. и 12. клас е в съвременни сервизи в Гранада. Подбрани са най-хубавите момчета, които нямат отсъствия и се оправят с британския.

Вчера във връзка на годишнината учебното заведение провежда надпревари по майсторско ръководство на автомобил, на екскаватор и на кран върху автомобилно шаси. Десетокласниците оповестиха и своя еко самодейност - за събиране на капачки от бутилки, които след това да бъдат предадени на неправителствена организация, която с набраните средства обезпечава кувьози за недоносени бебета на болнични заведения. Идеята е капачките да се събират в домовете, с цел да се придвижи концепцията за запазване на околната среда в етномахалите и селата, откъдето са множеството ни възпитаници, посочи Кирил Саксанов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР