Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив да бъде именувана

...
Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив да бъде именувана
Коментари Харесай

Гимназията по хранителни технологии ще носи името на Йоаким Груев

Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив да бъде именувана на огромния българския просветник, преподавател и преводач Йоаким Груев. Това решение ще бъде препоръчано на Общинския съвет в Пловдив, откакто бъде утвърдено от управлението и настоятелството на пловдивската гимназия.

Инициативата поддържаха кметът на града Здравко Димитров, ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков, Областният шеф Ангел Стоев, заместник-кметът по обучение и бизнес развиване Стефан Стоянов, публицисти и общественици. Тя бе оповестена по време на показване на 17-тата книга от поредицата произведения на Фондация „ Балкански културен конгрес “, свързани с историята на града. Новото издание - „ Учителят “ - е отдадено на живота на Йоаким Груев - основател на първата гимназия, първия професионален спектакъл, музей и библиотека, освен в Пловдив, само че и в България. Той е труженик на битката за църковна самостоятелност и на учредяването на Пловдивския епархийски съвет, превежда първите учебници и има забележителен принос за просвещението и укрепването на българската нация след Освобождението.



Подписката в поддръжка на концепцията разгласи пловдивският обществник, предприемач и издател - ръководителят на Съвет по туризъм в Пловдив Любозар Фратев.



Основната причина за нея е, че 194 години след рождението на Йоаким Груев, нито едно учебно заведение, музей или културен институт не носят неговото име. За него припомнят само село Йоаким Груево, улица в арт квартал „ Капана “ и бюст-паметник, наоколо до бившето начално учебно заведение „ Йоаким Груев “ до Понеделник пазара, под чиято постройка се намира една от неповторимите римски бани в античния град.



На представянето на книгата, която досегашният шеф на Историческия музей Стефан Шивачев дефинира като „ първокачествен извор за историята на Пловдив “, участваха и заместник-министрите на културата и земеделието Пламен Спасов и Явор Гечев.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР