Професионална гимназия по облекло Кн. Мария Луиза отбелязва 125 години

...
Професионална гимназия по облекло Кн. Мария Луиза отбелязва 125 години
Коментари Харесай

Първото девическо професионално училище отбелязва 125 години

Професионална гимназия по облекло " Кн. Мария Луиза " отбелязва 125 години от основаването си. Училището се гордее с историята си на първото девическо професионално учебно заведение в България, което е давало познания и специалност на българката.

Основано е през 1893 год. по самодейност на благотворително сдружение " Майка " , управлявано от видните български общественички Йорданка Филаретова и Екатерина Каравелова . Дружеството " Майка " е една от най-активните женски възрожденски организации, която след Освобождението става пример за щедрост и социална изява, привлекателен център за социална изява на дамите, а членуването в него е влиятелно. Откриването на първото девическо учебно заведение става под патронажа на княгиня Мария Луиза и приема нейното име.

Самото учебно заведение " Кн. Мария Луиза " стартира своя живот, откакто сдружението закупува два терена в центъра на София и построява лична съвременна за времето си постройка. През годините няколко пъти се е налагало да се прави преустрояване, с цел да може гимназията да одобри всички искащи.
Училището разкрива три профила: тегел на горни, на бельо и готварство, като курсът за горни облекла е тригодишен и е единствен в страната. Малко по-късно се открива поделение за направа на шапки и цветарство и бродерия.

В своята 125 годишна история учебното заведение основава неоспорими обичаи в общообразователната и професионалната подготовка . специалностите, които се учат в гимназията са привлекателни и перспективни за младежите - " Моден дизайн ", " Дизайнер ", " Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил ", " Моделиер -технолог на облекло " . Училището и през днешния ден продължава традициите, заложени още от по-миналия век, и продължава чуждоезиковото образование с британски и френски език. В последните години извънредно привлекателна за младежите е специалността " Сценичен костюм " , съчетана с цветознание и компютърна 2D и 3D графика.

Учениците на ПГО " Княгиня Мария Луиза " годишно заемат и първите места в състезанията и надпреварите сред професионалните учебни заведения в страната измежду които и " Млади гении в модата ", проведено от МОН.

Своите 125 години професионалната гимназия ще означи под патронажа на президента Румен Радев .

Тържеството ще се организира на 21 ноември от 18 часа в залата на Военна академия " Г. С Раковски " в столицата, където ще можете да видите и какво са сътворили както актуалните възпитаници, по този начин и някогашни такива, които са поели към този момент от дълго време по личния път на дизайнери.

 Столично учебно заведение готово за митинг, в случай че му лишават постройката
Столично учебно заведение готово за митинг, в случай че му лишават постройката

Вчера преподаватели и управление разбрали от медиите, че постройката им я дават на СУ

 Снимка 390335
Източник:

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР