Професионалистите по здравни грижи отново излязоха на протест пред Народното

Професионалистите по здравни грижи отново излязоха на протест пред Народното ...

Медицинските специалисти подновиха протестите.


Професионалистите по здравни грижи отново излязоха на протест пред Народното събрание. Те продължават да настояват за по-високи заплати и за по-добри условия на труд.

Тук започна протестът на медицинските сестри. За кратко те блокираха бул. Цар Освободител, и направиха жива верига около парламента. След това се отправиха към министерство на здравеопазването и сградата на КНСБ. Исканията им остават непроменени за 7 месеца - заплащане от поне две минимални заплати и реформа, която да реши натрупаните в годините проблеми в болничната система.

Божидар Дойчинов е най-младият лекар в отделението, в което работи. И въпреки това вече трудно намира мотивация да остане. Налага му се да работи на няколко места.
Божидар Дойчинов, рентгенов лаборант в МБАЛ „Св. Петка"- Видин: Агонията продължава вече, може би година ще стане. Пари няма. Тежки смени, нощен труд, който знаем, хич не се заплаща така, както би трябвало да се заплаща.
Промяна на този порочен кръг поискаха за пореден път медиците. И този път получиха подкрепата на рехабилитатори, фелдшери и лаборанти. Зад тях застанаха и от Синдиката на служителите на МВР.

Снежана Анчева - мед. сестра, гр. Плевен: Искаме промяна в системата на здравеопазването. Искаме истинска реформа. Такава, която да удолветворява работещите в нея и пациентите.
В отговор на недоволството на сестрите през април правителството отпусна 50 милиона лева, с които да бъдат повишени заплатите им. Повишението обаче на много места се оказа символично или напълно липсваше.

БНТ: Вашата заплата беше ли повишена?

Снежана Анчева - медицинска сестра Плевен: Да, с 25 лева сега от 1 юли, 25 лева към основната заплата. Радослава Симеонова: В ДКЦ Плевен работя. Там положението е още по-плачевно. Там дори нямаме и тези 25 лева.Даниела Христова - мед. сестра в УМБАЛ Бургас: Останаха едни лъжи, които се надяваме този път да ни чуят и да има резулта от протеста.
Министерство на здравеопазването изпрати позиция до медиите, в която напомня, че разпределението на средствата на ниво лечебно заведение се извършва по правила, утвърдени от директора му. Тоест всяка болница сама решава как да разпредели парите за заплати.

Медицинските сестри са категорични, че протестите ще продължат. Още утре сутринта ще раздават листовки на депутатите.

Източник: bnt.bg