Професионалистите по здравни грижи отново излязоха на протест пред Народното

...
Професионалистите по здравни грижи отново излязоха на протест пред Народното
Коментари Харесай

Медицинските специалисти подновиха протестите

Професионалистите по здравни грижи още веднъж излязоха на митинг пред Народното събрание. Те не престават да упорстват за по-високи заплати и за по-добри условия на труд.

Тук стартира митингът на медицинските сестри. За малко те блокираха бул. Цар Освободител, и направиха жива верига към Народното събрание. След това се насочиха към министерство на опазването на здравето и постройката на КНСБ. Исканията им остават непроменени за 7 месеца - възнаграждение от най-малко две минимални заплати и промяна, която да реши насъбраните в годините проблеми в болничната система.

Божидар Дойчинов е най-младият доктор в отделението, в което работи. И все пак към този момент мъчно намира мотивация да остане. Налага му се да работи на няколко места.
Божидар Дойчинов, рентгенов лаборант в МБАЛ „ Св. Петка " - Видин: Агонията продължава към този момент, може би година ще стане. Пари няма. Тежки смени, нощен труд, който знаем, никак не се заплаща по този начин, както би трябвало да се заплаща.
Промяна на този циничен кръг желаеха за следващ път медиците. И този път получиха поддръжката на рехабилитатори, фелдшери и лаборанти. Зад тях застанаха и от Синдиката на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Снежана Анчева - мед. сестра, гр. Плевен: Искаме смяна в системата на опазването на здравето. Искаме същинска промяна. Такава, която да удолветворява работещите в нея и пациентите.
В отговор на недоволството на сестрите през април държавното управление отпусна 50 милиона лв., с които да бъдат нараснали заплатите им. Повишението обаче на доста места се оказа алегорично или изцяло липсваше.

Българска национална телевизия: Вашата заплата беше ли нараснала?

Снежана Анчева - здравна сестра Плевен: Да, с 25 лв. в този момент от 1 юли, 25 лв. към главната заплата. Радослава Симеонова: В ДКЦ Плевен работя. Там ситуацията е още по-плачевно. Там даже нямаме и тези 25 лв..Даниела Христова - мед. сестра в УМБАЛ Бургас: Останаха едни неистини, които се надяваме този път да ни чуят и да има резулта от митинга.
Министерство на здравеопазването изпрати позиция до медиите, в която припомня, че разпределението на средствата на равнище лечебно заведение се прави по правила, одобрени от шефа му. Тоест всяка болница сама взема решение по какъв начин да разпредели парите за заплати.

Медицинските сестри са безапелационни, че митингите ще продължат. Още на следващия ден сутринта ще раздават листовки на депутатите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР