Професионален агент на Хитлер е бил Степан Бандера, смятан за

...
Професионален агент на Хитлер е бил Степан Бандера, смятан за
Коментари Харесай

САЩ: Степан Бандера е бил кадрови агент на Хитлер 

Професионален сътрудник на Хитлер е бил Степан Бандера, считан за народен воин на днешна Украйна. Това демонстрират разкрити архивни документи на американското разузнаване за Бандера. Агентурното му име е било „ Консул 2 ”, предава БГНЕС. В документите в резюме се разкрива активността на украинските националисти и закононарушенията, които са направили. Лидерът на Организацията на украинските националисти (ОУН) е посочен като сътрудник на Хитлер. Отбелязва се също, че за петте седмици на съществуването на " страната " на Бандера са избити 5000 украинци, 15 хиляди евреи и няколко хиляди поляци.

„ В Украйна подвигат монументи на Бандера – сътрудник на Хитлер. При това Министерството на външните работи на Украйна упорства, че всяка страна „ има право на свои герои ”. Няма, в случай че става дума за сподвижници на нацистите. Киев е време да разбере, че с такива „ герои ” Украйна може да бъде единствено отхвърлена страна ”, написа в Туитър съветският сенатор Алекесй Пушков. 

„ Героят на модерна Украйна е професионален сътрудник на Хитлер, нацист, нарушител. Колко пъти сме говорили за това преди публикуването на тези материали и какъв брой пъти цинично и безсрамно украински водачи са отричали очевидното! Какво друго би трябвало да се случи на планетата Земя, тъй че хората да спрат да издевателстват над историята, паметта на предците, здравият разсъдък? ", написа говорителката на съветското Външно министерство Мария Захарова в профила си във " Facebook ".

Бандера е бил лидер на ОУН и на Украинската въстаническа войска (УПВ), направила доста закононарушения, в това число Волинското кръвопролитие - всеобщото изтребване на полското население през 1943 година Хиляди украинци, които отхвърлиха да сътрудничат на националистите, бяха свиреп избити. Освен това Бандера взе участие в сраженията против Съюз на съветските социалистически републики на страната на нацистка Германия.

След войната Бандера продължава активността си в ОУН, чиято централа се е намирала в Западна Германия. Ръководи активността й, както и на УПА в Съюз на съветските социалистически републики. По време на Студената война украинските националисти интензивно се употребяват от разследващите организации на западните страни в битката против Съветския съюз.

Само преди седмици посланиците на Полша и Израел разкритикуваха остро Украйна в взаимно изказване. Поводът бе честването на Организацията на украинските националисти, в това число и на Степан Бандера. Ден преди този момент към 1000 индивида отбелязаха 111 годишнината от рождението на Бандера. 

" С огромно безпокойствие и тъга означаваме, че представители на властта от разнообразни етажи в Украйна, включително от Лвовския регионален съвет и Киевската градска държавна администрация, и досега означават събития и фигури, които би трябвало един път вечно да бъдат наказани, се споделяше в взаимното дипломатическо изказване.

В него пишеше още:  " Като помним нашите почтени братя и сестри, убити в интервала 1939-1945 година в окупираната територия на Полша, която в този момент се явява част от Украйна, ние, посланиците на Полша и Израел, считаме, че честването на хора, които интензивно са пропагандипари етнически чистки е оскърбително ".

 

КОЙ Е СТЕПАН БАНДЕРА?

Степан Бандера се прочува откакто провежда опозиционно придвижване в Западна Украйна. Той оглавява Организацията на украинските националисти. На 30 юни 1941 година той афишира самостоятелна Украйна. В годините на Втората международна война  воюва както с нацисти, по този начин и с Червената войска. Украинците упрекват Комитет за Държавна сигурност (на СССР), че стои зад убийството на Степан Бандера на 15 октомври 1959 година в Мюнхен.

Бандера е роден през 1909 година в фамилията на католически духовник в галицийското село Старий Угринив, тогава в състава на Австроунгарската империя. През 1959 година той е погубен в Мюнхен, където живее от 1946 г. под името Попел. Смята се, че сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) го отравя с цианкалий. 

През целия си живот Бандера се бори за самостоятелна Украйна, а основните му врагове са Полша и Съветският съюз. Като студент в Лвов той се записва в Организацията на украинските националисти /ОУН/, борещи се против Полша.

През 30-те години на предишния ХХ в. организацията е изключително активна - ликвидира украински студенти и преподаватели, които не споделят националистическите й възгледи, провеждат хайки против евреи и комунисти, залагат бомби в редакциите на вестници.

Когато Хитлеровата войска атакува Съветския съюз през 1941 година, Бандера я посреща с плакати, на които пише " Добре пристигнали " и " Хайл Хитлер, Хайл Бандера ".

Хитлер за всеки случай праща  Бандера в концентрационен лагер, където обаче се отнасят към него по-специално - има право на лично помещение и не е заставен да търпи ограничения. През 1944 година излиза още веднъж на свобода и се бие с немско оръжие против Червената войска.

Твърди се, че Бандера е бил токсичен от сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на 15 октомври 1959 година в Мюнхен. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР