Проф. Волфганг Ишингер: Има Туитър, но има и фактиПрез последните

...
Проф. Волфганг Ишингер: Има Туитър, но има и фактиПрез последните
Коментари Харесай

Проф. Волфганг Ишингер: Има Туитър, но има и факти

Проф. Волфганг Ишингер: Има Туитър, само че има и обстоятелства
През последните месеци се следи увеличение на различията сред американския президент Доналд Тръмп и водачите на Европейския съюз. Някои анализатори предизвестяват, че стопанинът на Белия дом може да унищожи със своите изявления трансатлантическото съдействие.

Има известия в Туитър, само че има и обстоятелства. Имайте поради, че ние не оставяме без внимание обстоятелствата, когато отделяме внимание на известията в Туитър. Фактите са, че администрацията на Тръмп прави доста за НАТО. Днес има повече натовска военна техника в Полша, балтийските страни, това е презастраховка и е добре за Украйна. Администрацията на Тръмп в действителност прави това, на което сме се надявали.

За страдание външната политика не е единствено обстоятелства, само че и усещания. В тази повърхност Тръмп нанесе доста пакости, когато повдигна въпроса за доверието към алианса, неговата опция да оцелее.

Как европейци би трябвало да реагираме на това? Трябва да знаем, че въпреки президентът да е най-могъщият човек в системата на ръководството в Съединени американски щати, той не е единственият, който има власт. Има 50 губернатори, има 100 сенатори. Моят съвет към европейците е: в случай че не можем да работим по избран въпрос с Белия дом, провеждайте натоварен разговор със сенаторите. Дори не всички членове на администрацията на Тръмп споделят неговите възгледи. Не всичко е изгубено, в този момент е сложен интервал, тъй като Тръмп е непредсказуем и това му харесва, само че това не е краят на НАТО.

Днешният спор сред Съединени американски щати и техните съдружници се разграничава от опълчването против войната в Ирак през 2002-2003 година Тогава разногласието в трансатлантическите връзки предизвикваше въпросът дали би трябвало да използваме военни сили срещу Саддам Хюсеин. Съединени американски щати споделиха „ да “, Германия и Франция – „ не “. По доста други въпроси нямаше проблеми. Тогава канцлер беше Герхард Шрьодер и той неведнъж ми е заявявал: в случай че иракският проблем не съществуваше, ние щяхме да имаме прелестни връзки.

А с администрацията на Тръмп разногласията са по доста въпроси – търговията, климатичните промени, НАТО, Русия. Изглежда, че актуалният собственик на Белия дом не харесва концепцията за европейска интеграция. Той поддържа по-националистическите придвижвания. Това е доста по-дълбок спор, в сравнение с при администрацията на Джордж Буш-младши /2001-2009 г./

Искането на Вашингтон европейските страни-членки да отделят 2% от Брутният вътрешен продукт за защита е ориентирано на първо място към Германия. Сред немските гласоподаватели съществуват съществени подозрения по отношение на увеличението на разноските за защита. Исканията на Тръмп са обезпокоителен сигнал. Той ни споделя: пораснете, станете по-отговорни. Ние към този момент започваме да разбираме, че не е добре в течение на няколко генерации да предаваме отговорността за своята сигурност от другата страна на Атлантика. Защо фермерът от Айдахо би трябвало да заплаща да защитата на Европа? Трябва да разберем, че това е законосъобразен въпрос.

Но въпросът не е единствено в това, какъв брой отделяме за нашата защита, само че по какъв начин организираме нашата защита и външна политика, с цел да създадем по този начин, че Европейски Съюз да заприказва на един глас за Русия, Сирия, Китай. Ерата Тръмп ще подтикне Европа към по-голяма самодостатъчност и отговорност. И в края на този интервал Вашингтон ще гледа на нас като на по-голям сътрудник, тъй като ще сме по-силни.

Германия би трябвало да сложи своята мощ и благоденствие на работа на Европейски Съюз, да го направи по-силен и ефикасен. Всички дружно би трябвало да усилим Европа. Трябва да използваме мощта на Германия, с цел да създадем Европа още веднъж велика. /БГНЕС

------------------------------------

Проф. Волфганг Ишингер е един от най-хубавите експерти в региона на международната външна политика. Той е бил дипломат на Германия във Вашингтон и Лондон. От 2008 година оглавява Мюнхенската конференция по сигурността, а от 2015 година управлява и комисията на ОССЕ по въпросите на европейската сигурност. Неговият разбор е част от изявление за Би Би Си.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР