Проф. Владимир Градев преподава теория на религията в специалност културология

...
Проф. Владимир Градев преподава теория на религията в специалност културология
Коментари Харесай

Владимир Градев: Синодът тълкува канона, толкова превратно, колкото му отърва

Проф. Владимир Градев преподава доктрина на религията в компетентност културология на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и философия на религията в Нов български университет. От 2001 до 2006 година е дипломат на България при Светия трон и Малтийския медал. Неотдавна взе участие в конференцията " Папа Франциск в България ", проведена от Института на Българска академия на науките за проучване на обществата и знанието и Атлантическия клуб. На нея приказва за задачата и методите на папата.

Какво е смисъла на визитата на папа Франциск в България? Кои негови послания смятате за най-важни?

- Преди всичко насладата от самото идване на папа Франциск в България. Можахме да го забележим от близко, директно да усетим неговата човешка топлина и добрина, сигурен съм, че таман те ще останат най-силно в сърцата на хората.

Не по-малко основни, несъмнено, бяха и всички послания, които той насочи към нас, а от България и към целия свят. Основното обръщение беше, такова беше и мотото на визитата, за мир. И този мир е вероятен, сподели ни папа Франциск, когато хората, а всички хора имат еднообразно достолепие пред Бог, имат също това достолепие и в нашия свят, тук долу на земята. Когато това се случи, тогава ще има и мир, а той е постоянно над споровете и несъгласията, които не би трябвало да бъдат загърбвани, а решавани посредством откровен и почтен разговор, както сред народите, по този начин и сред религиите.

Показа ни също, че няма нищо ужасно в това, че сме разнообразни, че това не би трябвало да ни плаши, разделя, затваря в себе си, а в противен случай, да ни радва и обогатява, да ни кара да излизаме от себе си и да поддържаме връзка между тях, а когато има проблеми сред нас, да търсим в един, както към този момент споделих, открит и почтен разговор, аргументите за тях, както и пътищата за тяхното решение.

Накрая с вниманието, което ни оказа, с усилието, което ни оказа, при своята към този момент преклонна възраст, с времето, което ни отдели, при своята свръхнатоварена стратегия, той ни даде и честен компас, като със своята невзискателност и безрезервност ни сподели, че да излезем от себе си, с цел да се погрижим за другите е доста по-съществено и свястно от фиксирането ни все в личния ни интерес и комфорт, както и че се обогатяваме същински, единствено когато сме отворени един за различен и взаимодействаме между тях.

Изненадаха ли Ви и с какво думи и жестове на българския патриарх Неофит и на Св. Синод? Как ги тълкувате?

- Лично аз открих думите и жестовете на патриарха за чисто протоколни, а посрещането, това е моето усещане, посрещането - за официално и студено, не почувствах откровено гостолюбие в него, още по-малко братска, християнска обич. На този тягостен, допускам освен за мен декор, още повече изпъкна непринудеността на папа Франциск, неговото топло, човешко допиране, с което топи всички ледове. Спомняте си по какъв начин целуна единствено панагията на патриарха.

А за патриарха най-съжалявам за това, което той пропусна да направи: какъв облик и за него и още повече за България щеше да бъде единствено, в случай че той персонално, както прочее и протоколът го изисква, беше придружил папа Франциск в " Св.Александър Невски ", въпреки всичко става дума за патриаршеската катедрала. Но най-много, какъв ослепителен облик щеше да обиколи света, какво мощно обръщение щеше да даде нашата страна, в случай че двамата бяха влезнали дружно в " Св. Александър Невски ". Беше пропиляна неповторима опция.

 Папа Франциск при патриарх Неофит
© Vatican Media

Папа Франциск при патриарх Неофит

Има ли някакъв пропуск на светските управляващи при поканата и подготовката на визитата, който се е отразил на решението на синода?

- Църквата е отделена от страната и е самостоятелна. Синодът е самостоятелен, взема самичък своите решения и си носи отговорността за тях.

Щеше ли да бъде нарушаване на канона патриархът или представител на синода да взе участие в Молитвата за мир?

- Не, по никакъв метод. По време на огромната молитва за мир в Асизи през 2002 година, след атентатите от 11 септември, синодът изпрати собствен представител, който тогава се моли за мир с представителите на всички останали религии. Нима тогава синодът престъпи канона? Не, по-скоро сегашният синод пояснява канона, толкоз превратно, колкото му отърва. Знаете кой чете по този начин Евангелието.

Как да си разбираем думите на митрополит Николай, че всички желаят сливане на църквите, само че това не трябва да стане под управлението на Рим заради опасността папата да посрещне Антихриста?

- Като думи на незнание и фанатизъм. На това може да се каже единствено: " О, свещена елементарност "! Няма друго пояснение. Когато, прочее, започваше молитвата за мир, заваля мощно. В този миг, вероятно, митрополитът е решил, че небето удостоверява думите му. Аз пък си спомних, че по време на молитвата за мир в Асизи, заваля също толкоз мощно и тогава папа Йоан Павел се засмя и сподели, че дъждът носи Божия благослов, който ще умножи плодовете на молитвата ни. Намерих християнския смисъл в тези думи и се молих за това.

Патриарх Неофит пред папа Франциск приказва за историята и сподели, че тя към момента не е независимо оценена и не са направени нужните заключения. " А е допустимо да се окаже, че в оня момент, в който историята на Вселенската Църква се е преплела с историята на българската страна, се крият някои от отговорите на въпросите, които ни занимават и през днешния ден. ", споделил патриархът. Как разчитате това?

- Опитът за историческо мотивиране на настоящето държание на синода беше некадърен, свидетелстваше само за неналичието на по-дълбоко историческо знание и мислене.

Какво обръщение насочи висшият клир на православната черква?

- На тесногръдство и затваряне в себе си, на отдалечаване от нашия народ и неговите добродетели.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Папата в България (42)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР