Проф. Владимир Чуков, арабистИнтервю на Хенриета ГеоргиеваЗащо атаката е срещу

...
Проф. Владимир Чуков, арабистИнтервю на Хенриета ГеоргиеваЗащо атаката е срещу
Коментари Харесай

ИД се целила в Пловдив като символ на толерантността

Проф. Владимир Чуков, арабист

Интервю на Хенриета Георгиева

Защо офанзивата е против Пловдив?
-Защото е град, апетитен постоянно като образец за приемливост. Очевидно нарушителите от Ислямска страна са набелязавил Пловдив като град знак на мирното другарство сред етноси и общности, в който да разбият заварката, да вбият чеп сред християни и мюсюлмани, като манипулират едно комплицирано интелигентно момче. Да разбият спокойствието, което царува в града, и то на религиозна основа – т.е. да пламне нещо като религиозна война.

Доколко сериозна е заплахата?
Според неофициални източници момчето е било притискано да прави атентат до Джумаята, да се стигне до клане, с цел да вбие чеп сред християни и мюсюлмани. Спрял го е татко му, родителите, които са уведомили службите.
Целта на бандитите от Ислямска страна е била в Пловдив, считан за град на толерантността, да бъдат насъскани християни против мюсюлмани, да се вбие чеп сред двете общности. Вербовчик, коренен ислямист, е подкокоросал момчето, посял е в него семената на омразата. Изключително внимателен е въпросът и по него би трябвало да се разсъждава доста деликатно.

Дали момчето е имало съидейници на негова възраст?
Детето несъмнено е жертва. Но дано не забравяме образеца с френския джихадист – Максим Ошар, християнин, приел на 17 години исляма, првърнал се в един от най-големите главорези в Ислямска страна.
Смятам, че в последния случай става въпрос за вълк единак, очевидно са го подмамили, тъй като е с по-лабилна душeвност. Може и в учебно заведение да са го обидили, знаем, че децата са по-жестоки от нас, възрастните. Явно авторитът на гуруто радикал се е оказал по-силен, в сравнение с бащата, на фамилията. Това е сериозен проблем, слабата частица, употребена от бандитите.

Ислямска страна, която се оказа не толкоз надалеч от нас, напълно не е инцидентна, а военна организация. Владеят чудесно техниките за зарибяване. За да влезеш в ИД, минаваш освен религиозни курсове, само че и военна, и психическа подготовка, тестват те. Трудно сега някой може да каже какъв брой са членовете на ИД в Сирия, над 1000 работят на територията на Ирак.

Какво може да се направи оттук нататък, с цел да се избегне случай с друго дете, което може да се поддаде на натиска?
Най-притеснителното в този случай е това, че за пръв път имаме характерен български случай за потвърдена радикализация на етнически българин – човек роден, израснал тук. И не е от ромската общественост, а човек, който живее в обществена среда, в която вирее повече убеждаването, идеологизирането, а не материалният тласък, както беше в останалите случаи до момента. Т.е. на прицел към този момент е самобитен хайлайф.
Затова казусът би трябвало да бъде детайлно проучен и да се вземат ефикасни решения. Да се реализира някаква българска формула. Много читаво е предлагането на страната за основаване на антитерористични центрове за социализация и ресоциализация в случаи, когато хора с тревожни признаци, колебаещи се, би трябвало да бъдат върнати в обществото, в неговата група, християните. Превенцията обаче би трябвало да бъде доста мека. Трябва ние, учените, да си свършим работата, би трябвало колебаещите се лица да бъдат върнати в общността, да им бъде показано, че са попаднали във мним, недействителен свят. Че тероризмът е закононарушение против всички, против личното им семейство. Това е доста сложен развой.

Центровете би трябвало да бъдат построени по образеца на Западна Европа, Съединени американски щати, в Арабския свят. Доскоро мислехме, че ще бъдем заобиколени от заплахата, не вярвахме, че рискът джихадизъм ни касае. Оказва се, че сме били на прага на кланица. Този случай демонстрира в друго - че сме в нов стадий.

Вярвате ли, че дерадикализацията е осъществима?
Зависи от индивида. Колкото е на по-ранна възраст, както в съответния случай, толкоз връщането към обикновено битие е по-възможно. И назад – колкото жертвата е в по-напреднала възраст, толкоз е по-невъзможно. Т.е. шансът за връщане на това дете е огромен, само че то евентуално ще има черен щемпел за цялостен живот. Нито ще го пускат да учи в чужбина, от ДАНС ще го гледат като скверен.

Нали сякаш Ислямска страна е победена и към този момент не съществува?
В моята Facebook страница пуснах клип, изработен от сирийските кюрди, за един лагер, в който живеят над 71 хиляди души – мъже, дами, деца. Водят ги бежанци това е популацията, живяло под контрола, под властта на Ислямска страна. Сред тях има всевъзможни хора – пострадали, само че има и такива, които са правили закононарушенията. Както излиза наяве, най-големите фанатици измежду дамите в ИД са европейки – англичанки, французойки, германки, те са били шефовете в така наречен религиозна полиция. Сменили по няколко брачна половинка,родили дечица.
31 хиляди от тях са сирийци, 30 000 са от Ирак. Около 11 000 са чужденците- кюрдите споделят, от 50 националности от Европа са, при 54 общо. Т.е. това е голям проблем, който има Европа. Има хора, които споделят, че има и български джихадисти, макар че персонално аз не мога да разглася сходно нещо, а и не знам някой, който да може да го удостовери сигурно.

Как родителите да предпазят децата си от сходни клопки?
Родителите би трябвало да се преборят с престижите отвън фамилията. Както в тази ситуация бащата на детето би трябвало да се пребори с престижа на гуруто, на вербовчика, който евентуално е работил и подсъзнателно на детето в тази нежна възраст. Затова са нужни центрове, които да убедят хора, повлияни от концепциите на ИД, да се върнат в обществото.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР