Проф. Васил ПРОДАНОВ от миналия бройЗа пръв път от края

...
Проф. Васил ПРОДАНОВ от миналия бройЗа пръв път от края
Коментари Харесай

Богатите купуват бункери

Проф. Васил ПРОДАНОВ

от предишния брой

За пръв път от края на Втората международна война Германия взе курс на превъоръжаване. На 27 февруари немският канцлер Олаф Шолц разгласи, че бюджетът за защита на страната ще бъде повишен до повече от 2% от Брутният вътрешен продукт и 100 милиарда евро ще бъдат вложени в еднократен специфичен фонд за нейните въоръжени сили, представляващи най-голямата войска в Европейски Съюз. И останалите ръководещи партии, и опозицията поддържаха този нов курс на превъоръжаване на Германия. Превъоръжаването на Германия ще я трансформира в третата след Съединени американски щати и Китай по размери на военните разноски страна в света.

Никнат нови военни съюзи

в нови райони на света. Съединени американски щати, Англия и Австралия сътвориха военния съюз Aukus, чиято съществена цел е Китай. В НАТО влизат страни, които до момента за доста дълъг интервал в своята история са били знак на индиферентност и отвращение да вземат участие във военни съюзи и войни, каквито са Финландия и Швеция. През 2014 година силите за бързо реагиране на НАТО бяха единствено 14 000 души, по-късно станаха 40 000, а в този момент генералният секретар на НАТО Столтенберг разгласи, че пактът усилва броя на войските за бързо реагиране на 300 000 индивида, т.е. за осем години те се усилват 22 пъти, явно с упованията и подготовката за война. Паралелно с това на срещата в Мадрид на водачите на страните от НАТО бе взето решение за ново увеличение на разноските за въоръжаване, което да мине оттатък заложените преди 10 години условия от 2% от Брутният вътрешен продукт. В редица европейски страни, изключително тези от Източна Европа, ще бъдат ситуирани нови американски войски.
Балканите интензивно се милитаризират. България усилва каузи от Брутният вътрешен продукт за оръжие и купува американски военни самолети. НАТО продължава да се уголемява на Балканите и неотдавна включи в себе си и Северна Македония, наред с Албания, Черна гора, Словения, Хърватия. Съединени американски щати внезапно усилиха военното си наличие в Гърция - с изключение на авиационни бази в Лариса и Стефановикио, участват в бази в Георгула, Волос, Янули, Александруполис, Литохоро, Суда, на остров Крит.
Българската военна промишленост е във напредък и усилва производството си и продажбите в към 60 страни в света. България бе превърната от настоящи български политици във фронтова страна във войната на Запада с Русия и изпълнявайки тази своя роля те направиха неща, които даже Борис III като съдружник на Хитлер по време на Втората международна война не направи тогава против Съюз на съветските социалистически републики - разкъсване на дипломатическите връзки.
Нарастваща милитаризация и експанзия характеризира и нашата съседка Турция. Нейната войска от над 355 000 души е по-голяма от армиите на всички останали балкански страни взети дружно. Над 60 хиляди индивида от нея се намират в други страни. Нейни войски и военни бази са ситуирани в 15 други страни в Азия, Европа и Африка - Азербайджан, Албания, Босна и Херцеговина, Ирак, Конго, Катар, Косово, Ливан, Либия, Мали, Сирия, Сомалия, Северен Кипър, Судан, Централноафриканската република. Това е страната с най-вече военни бази и войски в други страни след Съединени американски щати, Англия и Франция.
Това е обвързвано с наклонността военните спорове в света да нарастват.

Според отчет на Организация на обединените нации

съвсем 1,2 милиарда души (или към 15% от популацията на света) през 2020 година са живели покрай (на най-много 50 км отстояние) зони и територии с боен спор. За съпоставяне - през 1990 година техният брой е бил към 555 млн. души, или над два пъти по-малко. Около 200 млн. деца са живеели в конфликтни зони през 1990 година, до момента в който през 2020 година те към този момент са 452 млн. (или 19% от всички деца по света).
Според Глобалния показател на мира 2022 през 2021 година икономическите загуби от военно принуждение в света се равняват на $16,5 трлн. $ по паритет на покупателната дарба. Това е към 10% от международния Брутният вътрешен продукт или приблизително по 2117 $ на човек от популацията на света. Тези данни са с 12,4% по-големи, в сравнение с през предходната 2020-а. Това е обвързвано и с увеличението на световните военни разноски за една година с 18,8%, като максимален е техният растеж в Съединени американски щати, Китай и Иран. Броят на бягащите от военни спорове хора в света е повишен от 31 млн. през 2008 година до над 88 млн. през 2022 година
Военните дейности в Украйна ни насочват към нов стадий на войните, обвързван с най-новите технологии на Четвъртата индустриална гражданска война и цифровата стопанска система - войните на цифровата ера. Типичен образец са дроновете и спътниците, с които се управлява осведомително в действително време всяка точка на земната повърхнина. В тях вземат участие и новите типове войски, несъществували при предходните международни войни - галактически войски и кибер войски. Около Земята към този момент обикалят стотици военни спътници на Съединени американски щати, Русия, Китай, Индия, следящи всичко по земята, употребявани за военна връзка, подготвени да стрелят и координират пукотевица с нови оръжия. Съединени американски щати изстреляха нова ракета с военни спътници на галактическата им войска. Те са употребявани и за разузнаване и съгласуване на активността на украинските сили в сегашната война.
В идващите войни гибелта ще идва в големи мащаби от Космоса.

Води се борба за осведомително предимство
проявяващо се в способността да събираш, обработваш и разпределяш непрекъснатия поток от информация, като препятстваш съперника да прави същото и по този начин да оставаш непредсказуем и да го изпреварваш в своите дейности. Много типове оръжия, като хиперзвукови оръжия, свръхточни оръжия, самостоятелни сухоземни оръжия и оръжия с потребление на изкуствен интелект, се употребяват за първи път в пълномащабни бойни дейности в Украйна. Съединени американски щати са основали група спътници за ранно предизвестие, наблюдаващи света и търсещи признаци за стартиране на ракети или нуклеарни гърмежи. " Роскосмос " разгласява сателитни изображения, дружно с координатите им на центровете за взимане на решения преди срещата на върха на НАТО.
Анализаторите приказват, че ставащото в Украйна е несравнимо с това, което виждахме преди този момент в Ирак и Афганистан и доста аспекти на бойния опит от последните десетилетия към този момент не работят. Многото информация за американски биолаборатории в постсъветското пространство, за основаването на убийствени вируси, ориентирани към избрани етнически общности, за изкуствения генезис на КОВИД-19, за революцията сега в биотехнологиите занапред ще ни изправят пред ужасяващи действителности, които ще пометат живота на стотици милиони хора.
Днес живеем във все по-изпълнен с опасности и рискове свят.

Технологиите на XXI век

- генетика, нанотехнологии и роботика, са толкоз мощни и непредвидими, че войните с оръжия на тяхна основа ще бъдат такива, че международните войни през ХХ век ще ни се видят като нещо леко и доста по-малко рисково. През Първата международна война умират към 20 млн. души. През Втората международна са сред 40 и 50 млн. При новите военни технологии на Четвъртата индустриална гражданска война те евентуално ще бъдат доста пъти повече. Неолибералният капитализъм ни вкарва във войните на един свят, който ще бъде извънредно по-опасен от всичко, което човечеството е видяло и претърпяло в своята история.
Проучване, извършено в 26 страни от компанията Ipsos сред септември и октомври 2021 година, демонстрира, че съвсем половината (46%) от респондентите считат, че е евентуално тяхната страна да бъде въвлечена във война с друга през идващите 12 месеца. Днес техният брой евентуално към този момент е по-голям. Американците са измежду най-песимистичните (или може би реалистичните) в това отношение: трима от четирима имат вяра, че интернационален спор с присъединяване на Съединени американски щати е неминуем.
Случайно ли е тогава, че богатите американци всеобщо купуват бункери за убежища при започваща война. През последните години купуваните бункери за отбрана от идващата война в Америка се усилват годишно приблизително с 400%. Но освен при тях е по този начин. В България неотдавна излязоха данни, че поръчките за частни бункери са се нараснали с 400% от февруари насам. Средните им цени са колкото на двустаен апартамент в София - сред 98 000 и 150 хиляди евро.
Богатата върхушка и у нас се готви за война. Папата наскоро даже съобщи, че съгласно него Третата международна война към този момент е почнала. А още преди доста десетилетия Алберт Айнщайн бе споделил: " Не зная с какви оръжия ще се води Третата международна война, само че знам, че Четвъртата ще се води с тояги и камъни. "

Клуб 24 май
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР