Проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси в Столичната община,

...
Проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси в Столичната община,
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът ни събаря изведнъж - температура, болки в мускулите, суха кашлица

Проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравните въпроси в Столичната община, в изявление за предаването " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “ 

Липсата на някои лекарства се дължи точно на увеличеното търсене. Смесиха се грип, респираторни болести, КОВИД също по този начин, който към момента е налице. Как да ги отличим и по какъв начин да ги лекуваме? Проф. Тодор Кантарджиев – консултант по здравните въпроси в Столична община, е на директната ни линия. Здравейте, проф. Кантарджиев. За доста години на първо време да си кажем.  

За доста години, да сме живи и здрави. 

Засега не сме доста здрави, в полза на истината. Въпросът е обаче, защото упованията за грипа бяха януари – среда, край, тук ли е към този момент действително грипът?  

Аз от няколко месеца приказвам, че грипът в нашата страна ще бъде някъде втората третина на февруари. Обикновено, когато няма КОВИД обстановка, не се ползват навсякъде международни ограничения за ограничение разпространяването на инфекции, грипът, постоянно първите случаи сме ги хващали при започване на октомври и началото на ноември. Декември има едва епидемиологично разпространяване. Обикновено пикът е януари и февруари. Тази година нещата съгласно мен малко се забавят, тъй като по данни на Центъра за надзор на болесттите в Стокхолм доста грип има сега в Румъния, по-малко разпространяване има това сезонно заболяване в Гърция, а ние сме може би сега на стадия от разпространяване клъстерно, в обособени групи, фамилии да стартира дифузното разпространяване на грипа. Когато се проучва грипната обстановка, би трябвало да се употребяват някои данни, които опитните публицисти като вас го вършат – това е уеб сайтът на Националния център, да се види във всяка област какъв брой са болните. Това от другата седмица ще бъде допустимо да се прави, което джипитата го гледат, с цел да гледат по области и да видят електронния разбор на системата, американската система за преценка на епидемиологичната обстановка. Това е в този момент доста значимо мога да ви кажа и за предходната година, до момента в който имаше контрол, най-засегнатите области бяха Шумен, Габрово и Пазарджик, в София към момента по-малко е натоварването на здравната система. 

Това на процедура обаче значи, че все още към този момент грипът нападна, настава, в случай че мога по този начин да се изразя, въпреки да не е стигнал своя пик. 

Да, да. Първите случа и на грип Националният център потвърди декември месец и към този момент грипът има епидемиологично разпространяване в нашата страна, което се очакваше. Доминантни са единствено група " А “ грипни вируси, като в действителност най-вече има Н3, а Н1 има по-малко случаи. Н1 – това е известният пандемичен или именуван от някои " свински грип “. В момента грип има в страната, боледуват много дребните деца, първите учебни класове, предучилищна възраст и възрастните хора. Сега тази година посрещаме малко по-подготвени като общество грипната вълна, тъй като към 20-25% от възрастното население над 65 години е имунизирано. Също по този начин тази година направихме такава популяризация на грипните ваксини, че търсенето беше огромно и съвсем не останаха количества ваксини, неприлагани, както предишните години. 

Сега нещо доста значимо – по какъв начин да разберем, че сме заболели от грип, без да отидем да се изследваме, да си създадем нужния тест? 

Е, то е най-добре по този начин да си стоим и да си мислим. Разбира се, значимо – не понижавам ролята на проучванията, лабораторните, тъй като това е сигурният метод да се разграничи респираторна зараза и това е най-сигурният метод. Разбира се има някои неща обаче, които могат да ориентират лекаря или пациента.  Фактически грипът, за разлика от другите респираторни инфекции, до момента в който бях шеф, се следяха към 16 респираторни вирусни инфекции в Националния център и почти знаехме в Пазарджик дали има аденовируси или дали са най-вече бокавирусите в област да речем някъде в Северна България, Враца или Шумен. Сега мога да ви кажа, че за грипа е особено – първо, за разлика от другите респираторни вирусни инфекции, има по-кратък инкубационен интервал. Това го характеризира, тъй като адено-, риновирусът или бокавирусът три-четири дни, откакто си се заразил, стартира последователно да се демонстрира. Коронавирусът, знаете, и той се демонстрира последователно. Първо те заболява гърло и не взимаш ограничения да ядеш лимон със сода, както съм споделил, тъй като чакаш да ти мине. Само че на втория ден не ти минава, на третия ден към този момент имаш и температура – значи не върви на минаване. При грипа няма такова нещо, муден ход. При грипа – връщаш се и нормално можеш да кажеш часа, когато се е показало болестта. Изведнъж.  

Много бързо става, казвате. 

Изведнъж. Вдигаш температура, болки в мускули, стави, раздразнение от светлината, болки в очните ябълки, непродуктивна суха кашлица, гърлобол, нормално без хрема – при грипа не е водещ признак хремата. И повдигането на температурата и в границите на два часа се чувстваш разрушен, с болки по мускули и стави, тил, не ти се става. И точно това е интервалът, когато защото в този момент грип " А “ господства в нашата страна, това е интервалът, когато може да се вземе антивирусен препарат. Значи обаждаш се на лекаря, той споделя " Както говорихме преди два месеца – ти нали си купи? “. Да, купих си, тъй като една опаковка оправя цялото семейство. Който е болен, прави по този начин, че незабавно като стартира да взима от тия медикаменти, на другия ден към този момент се усеща добре и на втория ден е здрав, не отделя вируса и е изцяло здрав. А пък тези, които са към него – да, взимат по едно хапче там в дозата за профилактика съгласно късата характерност на продукта и не се разболяват от грип. Това е най-хубавото, което в случай че го реализираме за ковид такова лекарство, което е в хапчета и може да си го взимаш у дома по наставление на лекаря, значи сме решили казуса и с ковид. За страдание още сме надалеч. 

Значи може да взимаме хапче и превантивно, с цел да не се разболеем от грип, по този начин ли? 

А, хапче превантивно може да взимаме. Лично аз не предлагам това да става всеобщо, само че наложително да става превантивно да взимат хората, които са в фамилията с болен. 

Кой е този препарат, който използваме за грип? Много пъти сме говорили. 

Ами вижте какво, в никакъв случай не споделям търговски имена на медикаменти, дори се възпирам доста съществено да споделям така наречен непатентни и интернационално признати имена, които не ги знаят множеството, само че за това, защото тези артикули, антивирусни, се предписват от доктор, би трябвало човек да откри дипломиран доктор, който да го съветва в това отношение и да предпише продукта.  

Да. Не се самолекуваме, това е извънредно значимо. 

Ооо, в този момент лекарите са доста срещу самолечението, както и билкарите са доста срещу събирането на билки от хора, които не са билкари.  

Казахме по какъв начин да отличим признаците на грипа. Нека в този момент да поговорим малко за респираторните вируси. Аз персонално съм заинтригувана – повече от две седмици към този момент нос, гърло и по този начин. 

Да, нормално респираторна зараза всекидневно в сезон, когато се явяват тези 16 групи вируси, нормално за към седмица отшумяват признаците. При 25% от хората за две седмици. За страдание в този момент, заради обстоятелството, че две години внезапно беше намалял броят на тези респираторни инфекции, които съпътстват студеното време, в този момент, сега се селектираха такива вируси, които в действителност, в действителност тормозят хората с една кашлица, с един запушен нос, със тайни със зеленикав цвят от носа, запушен нос през нощта, не може да се диша обикновено.  

Разпознах се. 

И доста огромна част от моите пациенти се оплакват от такива вируси. Тези вируси започнаха още есента, когато махнахме маските и потеглиха от детските заведения, детските градини и началното учебно заведение, заразиха се мама и баща и в следствие баба и дядко. Само че тези инфекции не минават за седмица-две, а повече от три седмици протича лекуването и би трябвало да се внимава, да се взимат защитни ограничения. Това са медикаменти, които освобождават горните дихателни пътища. Също по този начин доста е потребно да се вършат инхалации с вряща вода и доста значимо е човек да прави по този начин, че да не заразява другите.  

Да, по този начин е, това е извънредно значимо. Кога прибягваме към антибиотик? 

Към антибиотик се прибягва нормално когато има някакво бактериално затруднение. При една обикновено разрастваща се грипна зараза всеки десети прави бактериална пневмония. С какво се характеризира? Промяна характера на кашлицата, болки в гръдния панер, затруднено дишане и храчките, отделяни при кашлица, стават зеленикави. Веднага – контакт с доктор, преслушване, в случай че би трябвало и някакво нагледно проучване, само че преслушването е задоволително. Ако общото положение не е доста повредено, се дава антибиотик. Само че би трябвало да се дават верните антибиотици. Има ги на уеб страницата – споделя се " Българска асоциация на микробиолозите “. Това е националният консенсус, който е държавен документ – какви са целесъобразните антибиотици за пневмонии, добити в обществото, а не всеки да си измисля. И когато хората се срещнат кои са верните антибиотици, стартират да задават въпроси: " Абе докторе, ти ми го изписа това единствено тъй като е пет пъти по -скъпо ли? “. Та когато тези въпроси стартират да се задават в обществото, мисля, че ще имаме една по-добра антибиотична политика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР