Проф. Тодор Кантарджиев обясни статистически къде се намира България в

...
Проф. Тодор Кантарджиев обясни статистически къде се намира България в
Коментари Харесай

Кантарджиев: Съвсем близо сме до овладяване на епидемията

Проф. Тодор Кантарджиев изясни статистически къде се намира България в епидемията от ковид. „ При грипа един болен заразява 1,5-2 души. А при ковид това репродуктивно число без надзор и ограничения е 3. Един човек заразява трима. Това е доста значимо число, тъй като отразява дали ограниченията са съответни. Когато това число е по-малко от 1, значи, че епидемията е овладяна. В момента при нас това число е към 1 “, изясни членът на Националния действен щаб.

„ Последните две седмици го поддържаме точно толкоз, а в първите седмици на болестта беше 1,7. Сега виждате какъв брой сме го лимитирали вируса и това зависи от напъните на обществото и дали хората съблюдават ограниченията. Това ще бъде светлината в тунела на тази зараза “, добави той.

Друг значим индикатор за развиването на болестта е времето за удвояване на случаите. „ Колкото е повече, толкоз е по-добре “, сподели проф. Кантарджиев.

„ След първите случаи през март времето за удвояване беше 10 дни, след това стана 12, а в този момент към този момент е над месец. Помните по какъв начин европейската страна с най-вече случаи имаше удвояване за 5 дни. При нас това е доста ниско число и това значи, че ограниченията дават своята успеваемост, макар рецензиите, че сме плашели. Но е видно, че това е вярно и би трябвало да продължим с дистанцията и хигиената “, прикани проф. Кантарджиев.

Той изясни, че в България е имало 120 хиляди карантини. „ Може да си визиите какъв запас на полицията, гранична полиция и РЗИ е вложен, с цел да се ограничи болестта с тези навременни ограничения и да останем на разпространяване от вид огнища “, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР