Проф. Шекерджийски (вдясно), Атила Йенисен (в средата) и Кирил Петков

...
Проф. Шекерджийски (вдясно), Атила Йенисен (в средата) и Кирил Петков
Коментари Харесай

История за компания, академик, професор и "Метро"

Проф. Шекерджийски (вдясно), Атила Йенисен (в средата) и Кирил Петков се надяват продуктът да може да подкрепи имунитета на техните клиенти.

© Цветелина Белутова Един от най-динамичните сегменти в аптеките, на стойност към 300 млн. лева годишно, е този на питателните добавки. Те нямат претенцията, че лекуват каквото и да било заболяване или да служат за профилактика, само че съгласно закона за храните имат право да се записват като артикул, подпомагащ здравето в избран аспект. Заради строгите лекарствени регулации, които изискват клинични изпитвания, голям брой данни за въздействието, а най-после и страната да дефинира и следи цената на продукта, голям брой медикаменти без рецепта се пререгистрираха като хранителни добавки. За това се изисква единствено регистрация на етикета и листовката и реклама, категорично посочваща, че продуктът не лекува. Така производителят може да продава продукта на каквато цена пожелае и във всички вероятни канали, а тези, които имат вяра, че добавката им оказва помощ, да го купуват. Обикновено междинната цена на една опаковка хранителна добавка е по-висока от тази на лекарство без рецепта, защото клиентите на аптеките, дрогериите и супермаркетите в България имат вяра в националната медицина и силата на естествените съставки, от които се твърди, че са формирани добавките.

Без каквито и да било искания, че става въпрос за панацея или лекарство, което лекува, разказът за една от най-новите добавки финишира в необикновен ход на веригата хипермаркети " Метро " - да продава артикул без нито стотинка комерсиална надценка. Продуктът се назовава " ProViotic Имуноактив ", регистриран е като хранителна добавка и към този момент се продава в " Метро " и още няколко вериги хипермаркети.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ясно е, че все още единственият потвърден метод за предотвратяване от болест за ковид е персоналната хигиена и мощното ограничение на срещите с други хора.

С ангажимента, че към момента няма изобретени медикаменти или ваксини против COVID-19, нито пък имат искания техният артикул да е подобен, преди четири седмици две български компании сплотяват напъните си, с цел да основат добавка, която да подкрепя имунитета и да се пробва да защищити белите дробове. Най-често срещаното затруднение на COVID-19 e вирусна бронхопневмония, върху която обаче от време на време се наслагва и бактериална зараза на белите дробове. Създателите на " ProViotic Имуноактив " настояват, че добавката ускорява защитните сили на организма против втората част. Тя не оказва помощ по никакъв метод против самото разболяване от COVID-19.
Продуктът е комбиниране от най-новата разработка на компанията ProViotic с създател Кирил Петков и разработка от 80-те години на учен Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски, които са бащите на имуностимулатора " Респивакс ", употребен против грип.

Как се ражда концепцията

ProViotic е пробиотик на едноименната българска компания и " Генезис Лаборатори ", който е основан преди пет години на основата на лактобацилус булгарикум. Той е изолиран не в млечна среда, а на основата на кокиче. Около 65% от приходите на компанията са от експорт на този артикул в Съединени американски щати.

През последните две години и половина ProViotic създава нова бактерия, наречена лактобацилус плантарум GLP3, за която се твърди, че лимитира развиването на болестотворните бактерии.

" Идеята беше да пуснем луканки без консерванти. Изследвахме бактерията в Българската организация по храните, френския институт IDIV и в Harvard Medical School и установихме, че тя унищожава болестотворни бактерии като ешерихия коли, салмонела, листерия и клостридиум бутолинум, а в " Царица Йоанна - ИСУЛ " дружно с проф. Борислав Владимиров установихме интензивност и против хеликобактер пилори ", споделя Кирил Петков, създател на ProViotic.

Той добавя, че към суматохата с ковид решили да се опитат да съчетаят своята разработка с тази бактерия с различен артикул, който укрепва имунната система, с цел да се опитат да оказват помощ на организма на своите клиенти. Разговаряли с учен Богдан Петрунов, водещ експерт по имунология и алергология, и проф. Рахамин Шекерджийски, създател на фармацевтичната компания " Натстим ". Оказало се, че те имат проучване от 80-те години и регистриран патент. Проучването им от този момент доказвало, че две съставки - полипептиди и липополизахариди, усилват имунитета на организма против бактерии, които най-често предизвикват пневмонии след заразяване с вирус.

" Разгледахме статистиките от Ухан и видяхме, че доста огромен % от хората получават пневмонии (има се поради с изключение на Коронавирус пневмонията и спомагателна бактериална зараза - бел. ред.), които се третират с антибиотици. Ние не можем да предотвратим болестта и да запазим хората от вируса - това е въпрос на изолираност. С нашия артикул се опитваме да активираме имунната система характерно против инфекции в белите дробове, които могат да бъдат второстепенен резултат от вируса ", споделя Петков. Екипът също така забелязал, че 16% от болните с ковид имат и разстройство, което е симптом на дисбаланс в чревната флора и имунитета.
По думите му учените към момента не знаят дали хранителната добавка може да помогне на организма при към този момент развита зараза с ковид и предстоят още проучвания за действието й.

Проф. Шекерджийски разяснява, че работи с екипа на Кирил Петков от дълго време по планове за продажба на артикули в Съединени американски щати и България.

" Ние имаме дълъг опит в основаването на имуностимулатори, които са истинска българска разработка. Нашата разработка, която е част от " ProViotic Имуноактив ", е патентна технология, която се създава в " Булбио " (държавна фармацевтична компания - бел. ред.) и е намирала добър банкет в Америка и Мексико. Технологията е подготвена, подвластен от производствата на дейни съставки и се надяваме да можем да отговорим на търсенето ", разяснява проф. Шекерджийски.

Пътят до пазара

Добавката се създава в " Натстим ", заводът на проф. Шекерджийски, а бактерията ще бъде доставяна от лаборатории " Генезис ", като потенциалът за произвеждане е 5000 опаковки на седмица.

" Най-често добавките се продават в аптеките и с цел да стигнат до пазара, минават през търговец на едро, всяка стъпка оскъпява цената на опаковката. Ние считаме да продаваме една опаковка за 40 $ в Съединени американски щати, само че тук индустриалните ни разноски са 15 лева за опаковка. Затова представихме създаването си на " Метро " и се обединихме с тях, а те взеха решение да пуснат продукта с нулева облага за себе си ", споделя Петков.
Той добавя, че всички осъзнават, че в суматохата цената на всевъзможен артикул би могла да бъде всякаква и той ще се купува, само че пък не биха желали да употребяват този миг, а да се опитат да оказват помощ на клиентите със своята разработка в подобен сериозен миг.

Главният изпълнителен шеф на " Метро " Атила Йенисен споделя, че когато научил, че е създаден артикул, който може да подкрепи имунната система, събрал незабавно борда на шефовете. " Взехме решение, че ще продаваме този артикул с нулева облага. Незабавно. Ние не познаваме продукта и неговото деяние детайлно - мотивацията ни е, че в тази обстановка единствено ние и аптеките сме отворени, единствената връзка сме сред храната и хората в техните домове и имаме вяра, че би трябвало да демонстрираме отговорност и да служим на обществото. Има късмет продуктът да оказва помощ в сегашната рецесия, не го виждаме като панацея и няма да го промотираме по този метод, той е една евентуална опция, която можем да предоставим ", споделя Йенисен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР