Проф. Плочев категорично не беше за тоя пост. Той никога

...
Проф. Плочев категорично не беше за тоя пост. Той никога
Коментари Харесай

Плочев не беше за този пост, най-добре и за него, и за НЗОК е да подаде оставка

" Проф. Плочев изрично не беше за тоя пост. Той в никакъв случай не се е занимавал със здравно обезпечаване – това е доста характерна активност. Изумен съм, че условията за шеф на Касата са толкоз ниски, че са по-ниски от тези за шеф на районна каса, а за всяка такава институция, от вида на банка, застрахователно сдружение и други сходни, има един куп условия. "

Това съобщи някогашният подуправител на Националната здравноосигурителна каса доктор Димитър Петров в изявление за bTV.

В петък министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев изиска оставката на Плочев, тъй като си разрешил зад тила му да изиска актуализация на бюджета на НЗОК, с цел да може да бъдат изчистени задължения към задгранични здравни каси.

" Казах му, когато си тръгвах, че най-хубавото, което може да направи за Касата и за себе си е да се махне по най-бързия метод, тъй като ще има проблем. Той не вижда какво става, какво му дават да подписва, какво му вършат извън ", добави отстраненият от НЗОК в края на предходната година доктор Петров и посочи, че в началото Плочев не желал да подписва, тъй като се е страхувал.

   Жени Начева, сн.: Министерство на здравеопазването

" В момента има тотална интервенция в оперативното ръководство на Касата от страна на министерството в лицето на заместник-министър Начева (бел. ред. Жени Начева) - уточни още доктор Петров. - Тя кадрува в Касата, разпорежда се непосредствено на административния личен състав, трансформира бюджети на лечебни заведения и така нататък, което освен, че не е редно, съгласно мен тя прави серия престъпления в това отношение. "

Димитър Петров беше безапелационен, че и министърът, и заместничката му Начева от дълго време чудесно знаят за отговорностите ни към непознатите каси.

" Това са доста елементарно предвидими разноски, защото ги плащаме след 18 месеца. Тоест към юни предходната година сме били наясно какво би трябвало да платим през цялата 2018 година. Това е можело да се планува в бюджета, който се приема октомври месец. Грешката на проф. Плочев е следната - трябвало е да се сети да го сложи тогава. Втората е методът, по който се пробва да тръгне към актуализация на бюджета - не е това процедурата, вероятно го прави от непросветеност ", сподели доктор Петров.

" От друга страната обаче е обществен факт, че бюджетите на Касата се вършат в Министерство на финансите и то тъкмо от зам.-министър Жени Начева, която е ръководител на Надзора (бел. ред. Надзорния съвет). Там стои въпросът, че тя, знаейки, че тези средства би трябвало да се платят през 2018 година, за какво не ги е планувала в това перо от бюджета. Това не е единствено тази година, а от предходни години са трупани сходни дефицити, трансферирани са средства от тези заплащания към други здравноосигурителни заплащания ", уточни той и посочи, че персонално Кирил Ананиев е водил договарянията за разсрочване на отговорностите ни към немските каси.

Според него Касата не е самостоятелна институция и е належащо това да се върне.

Здравният министър не може да уволни шефът на НЗОК. Той би трябвало да подаде оставка.

Според Петров обаче Камен Плочев не е единственият, който би трябвало да си отиде. Жени Начева би трябвало да си подаде оставката, безапелационен бе той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР