Проф. Пимпирев е последният гост в първия сезон на предаването

...
Проф. Пимпирев е последният гост в първия сезон на предаването
Коментари Харесай

Проф. Христо Пимпирев закрива първия сезон на предаването Джинс

Проф. Пимпирев е последният посетител в първия сезон на предаването за генеалогия и родова памет " Джинс " по БНТ1 тази събота.





Какво може да е общото сред Балдуиновата кула на Царевец, остров Ливингстън край Антарктика и Лясковец? Въпросът е реторичен. В последното за сезона издание на „ Джинс “ ще научим от именития български полярен откривател проф. Христо Пимпирев за какво е нарекъл връх в Антарктида на името на родния си град, достоверна ли е легендата за Пимпир, болярина на Цар Калоян, както и историята на предците му от Лясковец и Вълчедръм.

През първия сезон екипът на „ Джинс “ сътвори 23 родови портрета на известни българи, измежду които Нешка Робева, Орлин Горанов, Теди Москов, проф. Михаил Неделчев, Гуна Иванова, проф. Андрей Пантев, Кирил Маричков, като събра необятна зрителска публика пред дребния екран. Предаването е без аналог в българския ефирен ефир, а броевете му са самобитна енциклопедия. През очите на гостите „ Джинс “ ни придвижва в българските села и градове, в това число тези, които в този момент са отвън рамките на България, възкресява минало и обичаи, оказва помощ ни да преосмислим историческото и културното си завещание. През втория сезон ни предстоят и срещи с емигранти, у които споменът за родните места и предшественици е жив.

Уникалното предаване за генеалогия и родова памет “Джинс ” започва в ефира на Българската национална телевизия в самото начало на 2019 година, а водещият Андрей Захариев съпровожда известни наши съвременници до местата, които пазят жива паметта за фамилната им история.В неналожителен диалог героите на късите филми описват за житието на предците си, а по време на пътуването в далечното минало постоянно сами разбират неподозирани детайлности за своите корени.

Гледайте „ Джинс “ тази събота, 15 юни, от 17:30 часа!

По време на лятната програмна скица повторения на „ Джинс “ ще продължат да се излъчват всяка събота от 17:30 часа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР