- Проф. Пеев, вие самият сте вапцаровец и 33 години

...
- Проф. Пеев, вие самият сте вапцаровец и 33 години
Коментари Харесай

Проф.Пеев: Вапцаров е най-песенният поет в света!

- Проф. Пеев, вие самият сте вапцаровец и 33 години обучавате и възпитавате вапцаровци. Знаем, че Никола Вапцаров попада във Военноморското учебно заведение не по своя предпочитание, а по волята на татко си. Но морето и машините пленяват поетичната му душа, той написва прелестните си поеми за тях и заслужено получава прозвището " Моряка ". Вие, роденият в планината, непринудено се отдавате на морето. Сега сте в достолепната 70-годишна възраст - да създадем равносметка на извървяния от вас път!

- Роден съм в китното родопско село Жребичко, община Брацигово, през 1948 година То е първата ми люлка, тук моите родители Славка и Петър Кузеви ми дадоха първите уроци. От тях научих, че Човещината, Любовта и Обичта са в основата на Щастието и тайната към него! В учебното заведение, неповторимо с учителите и учебно-материална база за времето си, получих първите знания за света на природата и индивида. Замечтах за морето овреме, изначало с морските книги, а след това и при първите ми срещи с Черно море. Родителите ми и дядо Васил ме насърчаваха да стана морски офицер. В механотехникума в Пазарджик любовта ми към морето и машините се ускори от поезията на Никола Вапцаров, чиито стихове рецитирахме в клуба на неговото име. А преподавателите ми по литература и съветски език подтикнаха избора ми. Бях признат в Софийския университет, само че избрах Военноморското учебно заведение във Варна. Повече от 50 години отдадох на морската простор, плавах по морето и в душите на моряците.

- На 7 декември т.г. се навършиха 109 години от рождението на Никола Вапцаров. Автор сте на публикации, проучвания и на книга за поета. През 2009 година излезе монографията ви " Никола Йонков Вапцаров - Моряка "...

- Вапцаров сроди морето и машините с човешката душа, възпя вярата и любовта, свободата и мира. Изследвах малко известни произведения на Никола Вапцаров, изследвах неговите тетрадки и тефтерчета! В книгата съм показал Вапцаров с импресии, пътеписи, есета, непознати стихове. Повечето от тях са за морето и корабите. Вапцаров е създател - маринист!

- Каква е ролята на Морското учебно заведение за образуването на създателя?

- Темата заслужава обособен диалог. В монографията направих изчерпателна характерност на този въпрос и умишлено сложих акцента най-много върху живота и творчеството на Вапцаров в Морско учебно заведение.

- Чувстват ли се вапцаровци всички, които се образоват през днешния ден и се учат във ВВМУ?

- Отговорът на този въпрос се съдържа в специфичната анкета с вапцаровци от разнообразни генерации - от Вапцаровския випуск (1948-1953) до момента, която направих през месец май 2016 година - за юбилейния вестник " Вапцаровец "! От нея се вижда отношението към Вапцаров и същността на неговия дух. Половината от интервюираните са курсанти. За младите читатели ще бъде забавно да научат отговорите на техните връстници.

- Вапцаров е ярка пътеводна звезда в нашия и в международния лиричен хоризонт. Защо и през днешния ден е толкоз обичан? Защо и в този момент ни е необходим?

- Много постоянно съм се питал за какво точно младежите в България и по света са най-големите фенове и рецитатори на Вапцаров и доста обичат неговата лирика. Стигнах до извода: Обич за любов! Песен за ария! Никола Вапцаров е най-песенният стихотворец в света! Всичко в него е обич и ария - песни за моторите, корабите, морето, самолетите, ракетите, за човешката душа и любовта. Той учи младежите, че няма " бронебойни патрони " против Любовта, Вярата, Песента, Дързостта и Мечтите. Вапцаровият оптимизъм покорява и през днешния ден сърцата на младежите: " Да, нашто блестящо слънце ще просветне ".
Младежта носи в себе си още едно обръщение от поета Моряк - красива моряшка обич свързва завинаги Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова. Тяхната безсмъртната обич през 2010 година беше определена от феновете на Българска национална телевизия за най-вълнуващата българска любовна история на XX век!

- Разказвате за международното самопризнание на поета, за известността му по света, за огромните му награди, за нашия реверанс към него, за кръщаването на неговото име на учебни заведения, институти, върхове. С какво още сме длъжници към паметта на Поета?

- Поетът Никола Йонков Вапцаров - Моряка, има безспорен принос за одобряване престижа на България като страна на духа, по израза на учен Дмитрий Лихачов, което се илюстрира с редица интернационално приети доказателства. По най-нови данни от 2014 година творбите на Вапцаров са преведени в 92 страни на 64 езика и се четат по всички континенти на Земята. На международните подиуми се играят пиеси за Вапцаров. В Двора на писмеността в Плиска, основан от Карен Алексанян, се построява Алея на писателите. Бюстът-паметникът на Никола Вапцаров, дело на художника Владимир Киров, заема своето законно и почтено място.

- Догодина ще се навършат 110 години от рождението на Вапцаров. Какви са вашите оферти за честването на тази годишнина?

- В монографията през 2009 година доближих посредством научни доказателства до концепцията за основаване за Вапцаровска интернационална морска награда, която получи поддръжка у нас и в чужбина и бе оповестена в научни конгреси на български и британски език. Предлагам през 2019 година да се учреди Президентска премия " Вапцаровска интернационална награда " Морето и машините " ". Става дума за нова държавна награда, а не за литературната премия от 1979 година " Никола Вапцаров ", която през 2009 година е възобновена от кмета на Банско. Заедно с Клуб " Военни моряци " към СОСЗР-София сме създали съответни оферти до президента на Република България.

- Проф. Пеев, повече от 11 години плавате на надводни бойни и образователни кораби, на подводници и ветроходни кораби. Какво взе и какво ви даде тази работа?

- Моряците знаят, че морето повече взима, в сравнение с дава. Плаванията са свързани с големи ограничения от самия моряк и от моряшкото семейство. Но магията на Океана е по-силна от лишенията. Моряците преодоляват компликациите на корабната специалност. А на мене моряшката работа ми даде задоволство от свободата да плувам в необятните морски простори и дълбочини. Посетих десетки пристанища. Изучавах други култури. Транскултуралният метод ми оказа помощ в научната работа. Всеки моряк на борда на кораба със своята душа е един комплициран микрокосмос, а животът в екипаж месеци наред е прекарване, което стимулира и подтиква творчеството.

- Участвате в подготовката на моряците за бъдещата им работа. Като психолог сте изследвали държанието на офицерите в продължителните плавания. Кои човешки качества са най-важни за тази специалност?

- Много хора изпитват боязън от водата и не се качват на " дърво без корен ". Народът умно споделя: " Всяка майка моряк не ражда ". За корабните офицери се изисква огромен комплекс от качества, които от 1995 година насам Международната морска организация изисква да се потвърждават освен посредством дипломи, само че и посредством документи на всеки 5 години.

- Влюбен сте в морето. В сантименталната ви душа е поезията, поетиката на Вапцаров. Как пленихте брачната половинка си? И по какъв начин запалихте с романтиката и децата си, та и те са посветили живота си на морето?

- Ключът за покоряването на дамата е Любов! Сътрудничеството, позитивното окуражаване и разбирателството са преобладаващи в нашето семейство. Споделяме насладата от житейските достижения, по-голямата част от които са свързани с морето. Любовта към корабите и морето се възпитава у децата от дребни. Заедно със брачната половинка ми успяхме да предадем морската романтика на децата и на внуците си. Вапцаровската романтика е фамилната ни линия. Житейският урок от мъдростта на годините е, че силата и на моряка, и на учения е в неговото семейство. А още през януари 1883 година Вазов е споделил: " Една звездица - и тя тоже моряка води измежду морето. " Тази звездица астрономите не я познават, няма я в звездните карти, само че още античните мореплаватели са я употребявали за ориентир към обичаните хора на брега. И великите поети са я възпявали в песните си. Тя е най-ярката звезда над Океана и се назовава Моряшката обич!

duma.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР