Проф. Нина Дюглерова- преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" и ЮЗУ

...
Проф. Нина Дюглерова- преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър" и ЮЗУ
Коментари Харесай

Историци предлагат учители, а не университетски преподаватели да пишат учебниците

Проф. Нина Дюглерова- учител във ВСУ "Черноризец Храбър " и ЮЗУ "Неофит Рилски " предложи учители, а не академични преподаватели да пишат учебниците по история.

"Много е отрицателно учебници да се пишат от академични преподаватели, тъй като доцентите и професорите постоянно се опитваме да пишем комплицирано и да потвърдим, че знаем доста ", съобщи Дюлгерова във връзка проблема с представянето на комунистическия режим в учебниците по история за 10. клас. Тя даде образец с Германия, където това се прави от учителите благодарение на методист от университета, защото връзката на учениците е точно със своите учители. Според специалиста е парадоксално, че комисиите, които правят оценка образователното наличие, са формирани от асистенти на професорите, написали въпросните учебници.

От своя страна Николай Поппетров - историк и един от създателите на учебника по история на "Булвест 2000 " за 10. клас, посочи, че за учебници се приказва от 30 години и резултат няма. Той уточни, че не възприема "анти " позициите, защото от тях не излиза нищо изобретателно, в това число и от антикомунизма. Според него е хубаво, че има социална настройка по въпроса, само че това не било гаранция за спор. И добави, че просветителният министър Красимир Вълчев не може да има мнение по образователното наличие, тъй като той не е историк, а политик.

Историкът изрази изненадата си от изказванието, че комисията за оценка на учебниците е некомпетентна, защото тя е била определена точно от МОН. Той прикани просветното министерство да престане да се извинява и постфактум да изяснява, че казусът с учебниците, грешките на матурите и така нататък са пристигнали от другаде. Те идват от вътрешната страна, безапелационен бе Поппетров. Не би трябвало да се пропуща и фактът, че има скрита просветителна политика. Има хиляди способи да втълпиш нещо на един човек, без да го впишеш в учебниците, заключи историкът.

Той предложи учебниците да се пишат без хонорар, прогнозирайки, че евентуално мнението му ще бъде квалифицирано като "драматично ". Вариант е това да се вписва в научната препоръка, а не да се получават средства в подмяна. И по мнение на историка би било по-добре учебниците да се пишат от учители. От своя страна диалогът за учебниците не може да бъде на академично равнище - той би трябвало да е публичен и да премине от сферата на академизма към сферата на необятната гласност. Поппетров дефинира казуса за подбора и интерпретирането като честен, само че съобщи, че липсва система за морални наказания. Той е безапелационен, че е нужен спор по въпроса, защото сега няма научна рецензия и всеки написа каквото си желае. Много постоянно хора от напълно инцидентни позиции постановат превратни отзиви, допълвайки, че виновността за това е на колегията, която не реагира и липсва спор.

Другият значителен проблем съгласно него е неналичието на умеене да се написа за необятната аудитория. "Историята е нюансирана. На децата би трябвало да се сервира нещо систематизирано, уравновесено, с превес на най-важното ", изясни Поппетров и добави че за това са нужни спор, явен взор и чисти намерения.

Припомняме, на 21 юни стана ясно, че е почнала петиция против подмяната на истината за комунизма в учебниците. Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР