Проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за

...
Проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Нещата си се влошават според очакванията

Проф. Николай Витанов даде къса информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 19 август 2021 година

Според математика към днешна дата не се случва нищо, което да не е ненадейно - нещата се утежняват.

" Нищо ненадейно през днешния ден. Нещата си се утежняват съгласно упованията. Базовото репродуктивно число е 1.538, което е нов връх за тази вълна.

Това ще рече, че болестта се популяризира към този момент с ускорени темпове, чака се да прелетим през 20 000 дейни случая и да полетим към 25 000.

Бързо ще се усилват и хоспитализациите и случаите за интензивно поделение. Обаче, вие, хората на първа линия и вие, шефовете на лечебните заведения не сте сюрпризирани, в случай че четете тези сводки.

Онези двете цифри, които си ги знаем, ги умножавайте по 2 от това, което имахте във вторник и ще получите визия какво ще е да края на месеца. Може и да е над това, само че 10-на %, не повече.

Следват картите. Най-напред тая за риска според проекта на Министерството на здравеопазването. Виждате, че се чака равнище 3 да бъде стигнато от някои области още тази седмица (цветът им би трябвало да е червен, само че излиза различен, ще го оправим това).

Очакванията ми се оправдават. А те бяха, че тази седмица ограничения няма да има, само че през другата - няма да се размине без ограничения. Има 4 области на равнище 1, другите са си за ограничения, според този министерски проект.

Рискът според нашата си методология е показан на идната карта. На изток е алено, на запад още се ядва, само че там рискът ще пораства.

Образно си го представете по този начин - летовниците се прибират от морето към София и аленото и то пораства по посока към София.

Такова е и ситуацията с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Очакваме промяна на преобладаващия цвят в западната част на страната. Време за промяната - до края на другата седмица.

Това е ситуацията. Искате да си четете прогнозата без да ви пиша за злобарите. Тъй да бъде, ще разредя (но няма да спра)
да пиша по този въпрос.

Знаете, че контролното число за настоящия постоянен сюжет е 1600 случая дневно за 23-ти август. Нещо такова може да очаквате да видите в събота сутринта. После идват два почивни дни, в които записаните случаи понижават. След което идва понеделник, а той е 23-ти август.

Дифузното разпространяване на болестта към момента го няма в нито една област. Има няколко области обаче, които са покрай ръба и през идната седмица ще чака една по една да почнат да влизат в зоната на дифузното разпространяване.

Няма да пиша имената им, та да си почине Вселената от плача на моите другари, знаете кои.

Както знаете, моята работа е да проучвам данните и да върша прогнози. Мисля, че добре си я свърших пред очите на целия народ и в частност пред вашите очи.

Не ви подведох, каквото ви писах, се случва. И по този начин към този момент четири талази - година и половина ще стане. Не инцидентно ви го пиша това. Ще има и продължение, като му пристигна времето, както е фешън да се споделя.

А в този момент, искам здраве и триумфи и дано вируса да ви заобикаля. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР