Проф. Николай ГабровскиВ късния следобед днес се проведоха разговорите между

...
Проф. Николай ГабровскиВ късния следобед днес се проведоха разговорите между
Коментари Харесай

„Български възход“ и проф. Габровски се съгласиха, че България трябва да влезе в Еврозоната

Проф. Николай Габровски
В късния следобяд през днешния ден се организираха диалозите сред „ Български напредък “ и претендентът на ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски. Двете страни в диалозите се съгласиха, че страната има потребност от разговор и постоянно държавно управление. Споделиха и целите на професора – влизане в Шенген и Еврозоната, както и работа по Плана за възобновяване и резистентност. 

„ Надявам се с повече дипломатичност и повече разговор да успеем да потърсим общите допирни точки, с цел да може да излезем от тежката обстановка, в която се намира България, и да може да се избегнат следващите изключителни избори “, съобщи проф. Габровски на срещата с „ Български напредък “.

По думите на водача на партията Стефан Янев, „ Български напредък “ прави това, което са правили и по време на предизборната акция – с сдържан звук и без нападане да се основат условия за разговор. „ В интерес точно на опцията да се сформира кабинет сме подготвени на диалози. Ако първият мандат е несполучлив, по-късно ще продължим диалозите и със идващите мандатоносители “, сподели той.

Проф. Габровски уточни, че партиите би трябвало
да се обединят към няколко неща.
Първо, да работят за усвояването на средствата по Плана за възобновяване и резистентност. Второ, да се работи за приемането ни в Шенген. Трето, България да влезе в Еврозоната.

Стефан Янев беше безапелационен, че БВ споделя целите, изредени от Габровски.

Проф. Габровски съобщи, че до дни ще бъде направена ясна стратегия за излизане от рецесиите.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър председател насочи предложения за срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно заседание. По-рано през днешния ден той беседва с „ Демократична България “ и с Българска социалистическа партия.

Разговорите са част от опитите на ГЕРБ-СДС да откри поддръжка за сформиране на държавно управление. Преди дни президентът Радев връчи на ГЕРБ първия изследователски за сформиране на нов постоянен кабинет.

„ Демократична България “ не може да поддържа първия мандат за сформиране на постоянно държавно управление “, съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов по време на срещата през днешния ден.

„ Ние няма да подкрепим държавно управление, ръководено от Вас като претендент за министър-председател “, се обърка водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към претендента за министър председател.

Според Конституцията след съвещания с парламентарните групи, президентът връчва първия мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група.

След предварителните избори на 2 октомври, това е групата на ГЕРБ-СДС. Мандатът взе проф. Габровски. Следва претендентът за министър председател да предложи състав на кабинет, който да бъде гласуван с болшинство в пленарната зала на Парламента.

Ако ГЕРБ-СДС не съумеят да предложат състав на Министерски съвет, който да бъде утвърден, вторият мандат ще отиде по втората мощ – „ Продължаваме промяната “. Ако и Политическа партия не съумеят да сформират ръководство, третият мандат ще отиде в действие по желание на президента.

Ако и последният опит за сформиране на държавно управление се провали, следва разформироване на Народното събрание и насрочване на нови предварителни избори.

По думите на президента Радев, в случай че има предварителни избори, те ще са през март.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР