Проф. Николай Драчев е подал оставката си като ректор на

...
Проф. Николай Драчев е подал оставката си като ректор на
Коментари Харесай

Ректорът на Художествената академия подаде оставка

Проф. Николай Драчев е подал оставката си като ректор на Националната художествена академия (НХА) по време на съвещание на Академическия съвет на ВУЗ-а в петък, оповестява БНР.

Вече са планувани избори за нов ректор, като те ще се проведат на 15 януари. Дотогава академията ще бъде ръководена от зам.-ректора доцент Бойка Доневска.

Тази седмица се разбра, че висшето учебно заведение има съществени финансови проблеми, поради които работещите там започнаха митинг. Над 200 преподаватели и чиновници на висшето учебно заведение останаха без заплати през ноември и декември. Ректорът твърдеше, че повода е в дребния бюджет на образователното заведение и многото разноски.

Министърът на образованието Красимир Вълчев разпореди и одит в академията. Според него повода за дефицита на средства в НХА е, че средствата, които са целево заделени за прехрана на образованието, включително за хонорари на преподаватели и чиновници, са употребявани за заплащания по контракт за поправки.

По негови думи повода средствата за заплати и за стипендии в НХА са употребявани за строителството на новата постройка на художествената академия, е че университетите у нас са " финансово антономни ".

" Ректорът е този, който самичък взема решение, не е задължен да съгласува с никого, напълно тяхно решение е. Не мога да го държа виновен, не съм му шеф, академичната общественост го е избрала и единствено тя може да го държи виновен ", разяснява той.

Министърът изясни, че МОН няма опция да дофинансира висшето учебно заведение, защото всички висши учебни заведения се финансират по формула.

" Нашите взаимоотношения са по-скоро като възложител - реализатор. Ако някой реализатор остане без опция да си заплати заплатите, не можем да му предоставим повече средства ", разяснява министър Вълчев. Той уточни, че ще се ревизира какъв брой е дефицитът на средства сега и дали той може да бъде преодолян в границите на месец-два. " За страдание има и неплатени стипендии, това получихме като информация преди два месеца, тогава направихме инспекция, а в този момент явно става въпрос за по-дълбок проблем ", разяснява просветителният министър.

От пресцентъра на Академията оповестиха, че е образувана комисия от членове на Академическия съвет, която ще организира диалози с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за решение на проблемите в Академията.

Напрежението там ескалира през вчерашния ден, откакто стана ясно, че за първи път в историята на Академията преподавателите останаха без заплати в два следващи месеца, и то преди Коледа.

" За ноември сме получили единствено задатък, от този момент не е постъпил нито лев в нашите сметки. Най-лошото е, че никакви пояснения не идваха и в действителност нещата са предизвестени още лятото, когато сме били във почивка и никой не е алармирал в каква обстановка е изпаднала Академията ", сподели доцент Роберт Цанев от катедра " Резба " пред Българска национална телевизия.

Ректорът проф. Николай Драчев е в края на своя четиригодишен мандат. Днес той сподели, че сътрудниците му основателно стачкуват за заплатите си, само че средствата за Академията са малко.

" Имаме разноски в границите на тази образователна година, които са неотложни и трябваше да се изпълнят, защото ние действително в средата на образователната година трябваше да прекъснем образователния развой ", сподели още проф. Драчев.

По думите му направените разноски са били неотложни. Ректорът изреди - ток, вода, парно - 396 000 лв., разнообразни услуги - 479 000, командировки - 55 000, поправки - 64 000. Разведе ни да забележим и плачевното положение на ателиетата, сподели той.

" Може ли такова нещо, значи някои поправки могат да изчакат, само че не хората да останат без пари и доколкото и аз към този момент съм се съветвал - в един бюджет това перо, заплати, е неприкосновено, не може да се пипа, не може да го слагаш в финансови разноски каквито са ремонтите ", разяснява обаче проф. Георги Янков от катедра " Плакат и образна връзка "

Всичко това наложи привикване на Академичния съвет, който да реши дали ректорът е взел верните решения и къде са отишли парите за заплати. Така в последна сметка проф. Драчев подаде оставка, която би трябвало да се гласоподава и от Общото заседание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР