Проф. Люк Соте © Капитал ПрофилПроф. Люк Соте от Университета

...
Проф. Люк Соте © Капитал ПрофилПроф. Люк Соте от Университета
Коментари Харесай

Проф. Люк Соте: В България има по-скоро професионални заведения за висше образование

Проф. Люк Соте

© Капитал Профил

Проф. Люк Соте от Университета в Маастрихт и ръководител на специфичната поддържаща група на Европейската комисия за България, част от " Хоризонт 2020 ", показа през октомври прелиминарен разбор, съгласно който в България би трябвало да останат до 10 университета. В момента те са 54, от които над 30 са държавните. Той предложи също така Българска академия на науките да сътвори Академичен университет за следдипломни степени, а Селскостопанската академия - Селскостопански университет.

Проф. Соте е член на Холандската академия на науките. През 2015 година оглавяваше експертния и наблюдаващия панел, част от Механизма за поддръжка на политиките за България към " Хоризонт 2020 ". Това е рамкова стратегия на Европейски Съюз за просвета и нововъведения, като за настоящия седемгодишен интервал в нея има 80 милиарда евро. По-голямата част от финансирането за научни проучвания в Европейски Съюз се дава въз основа на предложения за показване на оферти на спортна основа. Още по тематиката
Под опасност от митинги кабинетът даде на Софийския университет постройка и 10 млн. лв.

Така се извършват настояванията на университета, който заплаши с ефикасни протестни дейности от 22 януари
10 яну 2018
И Софийският университет ще получи обезщетения от кабинета, с цел да не стачкува
8 яну 2018
Защо оферирате университетите в България да станат от 52 осем или 10?

- Основният мотив е фрагментацията. Висшето обучение в университетите би трябвало да бъде захранвано с научни проучвания. Финансирането за подобен вид проучвания е относително ниско в България. Разпиляването по толкоз огромен брой университети значи, че наличните запаси за всеки от тях ще бъдат под безспорните минимални равнища. Вследствие на това качеството на висшето обучение страда в България, множеството университети не са същински университети в смисъла да организират проучвания, само че са по-скоро професионални заведения за висше обучение. Международно и по принцип се счита, че един университет на милион души е рационален брой.

Как оферирате това понижение да се случи?

- Публичното финансиране за научни проучвания да се увеличи последователно до на процедура удвояването му или към 200 млн. лв. годишно и тези средства да се разпределят сред осем или 10 определени университета посредством система на отворен търг.

Какъв да бъде критерият, когато става въпрос за затваряне на университет?

- Никой действителен университет няма да бъде затворен, само че последователно съществуващите университети, които не съумяват да получат никакво от спомагателното обществено финансиране, няма да са в положение да се конкурират с другите " същински " университети и ще се преобразуват в професионални заведения за висше обучение.

Какъв ще бъде резултатът от такова понижение?

- Много по-голям фокус върху качествено основана университетска система в България, която ще разреши на университетите да се конкурират за европейски средства, да притеглят и да задържат гении.

Интервюто взе Генадий Михайлов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР