Проф. Любомир Халачев и неговото творчество ще представи в Библиотеката

...
Проф. Любомир Халачев и неговото творчество ще представи в Библиотеката
Коментари Харесай

Иван Гранитски ще представи творчеството на проф. Любомир Халачев в Бургас

Проф. Любомир Халачев и неговото творчество ще показа в Библиотеката писателя, публицист, журналист и издател Иван Гранитски.

Събитието ще се състои на 16 май от 18.00 часа.

Проф. Халачев е ректор на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, лекар по изкуствознание. Работи като оператор и режисьор на документални и научнопопулярни филми. Има над 100 късометражни кино лентата, награди на български и интернационалните фестивали. Автор е на 6 книги в региона на киното и малкия екран, доста публикации и разкази.

Завършил е ВГИК-Москва през 1972 година През 1976 година специализира в Полша, а през 1981-83 година специализира в Италия и Франция писмено кино. През 1999 година приключва курс по „ Маркетинг на културата ” проведен от ФАР и British counsil. През 2000 година приключва курс на EURIKA AUDIOVISUEL по “Продукция и разпространяване ”. През 2002 година приключва курс проведен от Висшите учебни заведения по кино в региона на филмовата продукция. През 2003 година приключва “North by Northwest ” в Дания – едногодишен курс към стратегия “МЕДИА ІІ ” за script doctor (сценарна консултация) и работа на продуценти със сценaристи.

През 1989/1990 година е зам. шеф на българския културен център във Варшава. През интервала 1992-1994 година е шеф на кино студия „ Спектър-92 “, която създава ТВ стратегии, документални филми и ТВ спектакъл. Ръководител и преподавател на семинари и уърк-шопове в европейски стратегии взаимно с университети във Англия, Латвия, Естония, Финландия, Испания. Член и ръководител на журита на български и интернационалните фестивали. През 2004-2005 е работил като гост-професор в Института по медии и кино на университета „ Ни Ан ”, Сингапур.

От 1975 година работи в Студия „Време“ като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми. Има повече от 100 документални кино лентата, има награди на български и интернационалните фестивали. От 1991-2012 година е началник на продуцентска компания „ Кадиак филм ”.

Снимал е доста документални филми с исторически темперамент, филми разказващи за други страни, филми разкриващи проблемите на актуалното общество, като „ Истории за птици, хора и други чудеса “, „ Бойните маршове на България “, „ Поучителната история за живота на братя Прошек “. Особено известна е тетралогията „ Духът и битът на българина 1850-1950 “ (с филмите „ Копнеж по нови неща “, „ Как Европа влезе в България “, „ Френската жена на българския подофицер “ и „ Биографията на една фотография “). Режисьор и продуцент на игрални филми за Българска национална телевизия. Филмите му се излъчват непрестанно по БНТ-1, БНТ-свят и БНТ-2.

Автор е на десетки публикации по проблеми на културата, киното, малкия екран и образованието. Има 9 книги в региона на киното и малкия екран, сред които са и сериозните проучвания „ Направи си сам…ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ “ (2001 г.), „ Документалното кино- метод на живот “(2004 г.), „ Изкуството да бъдеш продуцент “ (2018 г.) и „ Шапката на Ниночка “ (културата като мощен финансов инструмент). Автор е на доста сюжети, на 5 книги с разкази и романа „ Сънувам кино “, (2019 г.).

– „ Крос по Сен Жермен “: Разкази.- 2010 година

– „ Всяка вечер в седем “: Разкази. – 2012 година (номинация за премия „ Хеликон “)

– „ Любов по време на студената война “: Разкази.- 2015 година

– „ Спомен за лисицата “: Разкази.- 2018 година

– „ 10 неща които в никакъв случай няма да върша “: Разкази.- 2021 година

– „ Сънувам кино “: Роман. – 2019 година

Бил е член на Обществения съвет на Българска национална телевизия. Член на Съюза на българските кино дейци, Съюза на българските публицисти и Съюза на българските писатели.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР