Проф. Лазар Копринаров е университетски преподавател, философ и дипломат. Посланик

...
Проф. Лазар Копринаров е университетски преподавател, философ и дипломат. Посланик
Коментари Харесай

Мадуро пред дилема: бюлетини или куршуми

Проф. Лазар Копринаров е академични учител, мъдрец и посланик. Посланик на България във Венесуела от 2001 до 2006 година Специализирал философия и хармония в Московския държавен университет. Областите на научните му ползи са обществена философия, европейски проучвания, интернационалните връзки.

- Какъв е най-вероятният сюжет за драмата във Венесуела?

- Трудно е да се вършат точни прогнози за подобен комплициран проблем.

ПЪРВИЯТ ВЪЗМОЖЕН СЦЕНАРИЙ

е да се отговори положително на предлагането на Николас Мадуро за договаряния с опозицията. Идеята за договаряния звучи добре, само че е малко евентуално да се стигне до действителното реализиране.

Европейски Съюз образува контактна група, която да посредничи сред Мадуро и опозицията. Но е значимо да отбележа: задачата на тази контактна група е да сътвори гаранции за провеждането на президентски избори при съблюдаване на интернационалните стандарти за почтени транспарантни избори. Европейски Съюз в действителност не признава за законни изборите през май 2018 година, на които Мадуро беше определен за президент. А таман тезата, че Мадуро не е законен президент, е съображение за провъзгласяването на ръководителя на Националното заседание Хуан Гуайдо за краткотраен президент.

ВТОРИЯТ СЦЕНАРИЙ Е ВОЕНЕН ПРЕВРАТ,

само че не за отстраняването, а за спасяването на Мадуро. И вътре в чависткото придвижване, и отвън страната са налице ползи по този начин да бъде отхвърлен Мадуро, че да бъдат избавени и той, и чависткият режим. Кралят е мъртъв, да живее кралят - за какво да не се приложи този изпитан в историята инструмент за удържане на статуквото, като Мадуро Първи бъде заменен от Мадуро Втори?! Не е изключено най-приближени генерали да отстранят президента, с цел да спасят мадуризма.

Висшето командване в Каракас е формирано от хора, приключили военна академия в Русия и Китай - страни с доста огромни вложения във Венесуела. В продължение на години те кредитираха Мадуро. Затова техните ползи може да позволен промяната на Мадуро, само че при опазване на настоящия режим.

ТРЕТИЯТ СЦЕНАРИЙ Е ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ, НАЛОЖЕНА ОТВЪН.

Смятам обаче, че повече се спекулира, в сравнение с са действително вероятни военни дейности против Венесуела с присъединяване на Съединени американски щати и на някои латиноамерикански страни.

Колкото и Съединени американски щати да са заинтригувани от намирането на излаз от обстановката, надали ще се стигне до инвазия. Съединени американски щати не биха желали да гори огън до къщата им. Венесуела е бодил в петата на Съединени американски щати, само че те надали биха рискували с военна интервенция. А и Мадуро предизвести: Не позволявайте на Тръмп да трансформира Венесуела във Виетнам на 21. век! И още един мотив против сюжета за военна интервенция на Съединени американски щати - латиноамериканските страни са против сходна форма за решение на спора. А Тръмп надали би желал да настрои района против Съединени американски щати.

ЧЕТВЪРТИЯТ СЦЕНАРИЙ

е премахване на Мадуро посредством доста мощен дипломатически напън и икономическо задушаване. Съединени американски щати към този момент блокира активите на Венесуела, които имат в Съединени американски щати 11 милиарда $ в банки и предприятия. Венесуелската държавна петролна компания има дъщерна компания Citgo със 7000 бензиностанции в Съединени американски щати, както и рафинерии.

Вероятно ще има и други форми на стопански и дипломатически напън върху Мадуро. Гуайдо към този момент е приет като краткотраен президент от Съединени американски щати, Канада, от Европейския парламент, както и от така наречен Група от Лима (без Мексико), която включва 14 значими страни на Латинска Америка.

С всеки минал ден пораства броят на страните, които признават Гуайдо за президент. Целият либерален свят показва на Мадуро, че в случай че желае да оцелее, би трябвало да свика избори с гаранция, че ще бъдат почтени съгласно интернационалните стандарти.

-Защо има подозрения за това кой е законният президент във Венесуела?

- Мадуро беше определен на избори през май 2018 година, оценени от интернационалната общественост като нелегитимни още преди провеждането им. Какви бяха основанията?

Във Венесуела няма неутрална изборна администрация, тя е напълно подчинена на Мадуро. Силните претенденти на опозицията или бяха хвърлени в пандиза, или бяха лишени от правото да се кандидатират, доста партии не бяха позволени до присъединяване. Т.е. изборите през 2018 година бяха мач без безпристрастен рефер, при който единият тим играе с най-хубавите си играчи, а при другия всички са под карантина.

Но щом изборният развой не е законен, не могат да бъда приети за законни и неговите резултати. Затова огромната част от интернационалната демократична общественост не признава Николас Мадуро за президент на Венесуела. Главоломно набъбна броят на страните, които признават Хуан Гуайдо за краткотраен президент. Основанията им дава венесуелската конституция. Според нейния Член 233, в случай че президентският пост е незает, той се заема от ръководителя на Националното заседание, който би трябвало да свика в 30-дневен период нови избори. Президентският пост на Венесуела е незает, защото Мадуро е нелегитимен президент, назовават го даже грабител.

- Защо Мадуро получава толкоз мощна поддръжка от Русия, Китай и Турция?

- Голямо е смисъла на директните им стопански ползи във Венесуела и в района на Латинска Америка. Ще обърна обаче внимание на един дълготраен политически интерес на президентите Путин и Ердоган, чието приложение към венесуелската рецесия изяснява поддръжката им за Мадуро. Това са водачи, които, блиндирайки Мадуро, пазят себе си. Голяма е грижата на Путин и Ердоган светът да е безвреден за автократите.

Защитата на Мадуро не е демонстрация единствено на стопански ползи, тя е изява на световната взаимност на автократичните режими. В този смисъл третирането на рецесията във Венесуела има освен районни, само че и световни измерения.

- Как най-богатата преди години страна в Латинска Америка се трансформира в дрипльо с убийствена инфлация и празни магазини?

- Да, в действителност е абсурд, че страната с най-големите потвърдени петролни запаси - по-големи от тези на Русия, Саудитска Арабия и Катар, взети дружно, страна, която има злато, скъпоценни камъни, големи ресурси от скъпи първични материали, се оказва през днешния ден измежду най-бедните. Парадоксът обаче не произтича от качествата на Мадуро, казусът е заложен от неправилната политика на Уго Чавес.

Чавизмът се оказва доста добре работеща фабрика за беднотия, корупция и престъпност - таман противоположното на това, поради което Чавес пристигна на власт в края на 1998 година Нито един от лозунгите му за мощна стопанска система и унищожаване на бедността и корупцията не бе сбъднат - таман противоположното, страната се свличаше все по-надолу. В последните години и заради спада на цените на петрола Венесуела стигна до дъното. Икономиката е атакувана от хиперинфлация с невъобразими измерения. Престъпността е голяма.

В последния отчет на „ Трансперънси интернешънъл ” Венесуела е в самото дъно на корумпираните страни по света.

Венесуелците са кротичък народ, който обича веселието. Дълбоко им съчувствам - изпаднаха в цялостна беднотия, откакто през 80-те всички им завиждаха, виталният им стандарт беше по-висок даже от този на доста американци.

- Хуан Гуайдо ли е лицето, което може да измъкне страната от рецесията?

- Хуан Гуайдо се оказа подобаващият човек на подобаващото място. Той е ново лице, младеж, на 35, промишлен инженер. Гуайдо съумя да събере другите крила на опозицията таман тъй като до момента не е бил партиен водач. За малко време събра необятно доверие - както от политиците, по този начин и измежду жителите.

- Армията ли държи ключа към изхода от спора във Венесуела?

-Въоръжените сили са извънредно значим фактор за намиране на излаз от трагичната рецесия или за нейното задълбочаване. Генералите държат в желязна хватка подчинените си. А както едните, по този начин и другите са под зоркото око на кубинските съветници. Все отново има признаци за ерозия на лоялността към Мадуро - знакова фигура като военното аташе на Венесуела в Съединени американски щати полк. Хосе Силва поддържа Гуайдо и назова Мадуро ”узурпатор ”. А авторитетният началник в авиацията Франсиско Родригес стана първият почитан военачалник, отрекъл се от Мадуро и признал Гуайдо за президент. Дилемата, пред която е изправена Венесуела, е: или бюлетини, или патрони.

-Какво знаят за България венесуелците?

- Не доста, за жалост. В техните очи ние сме дребна страна. Да не забравяме, че венесуелците стъпват върху земя от към 1 млн. кв. км, извънредно богата с петрол. Веднъж в посолството ми се обажда стара венесуелка - искаше да си купи българско козе сирене, каквото пробвала в Съединени американски щати. Затрудни ме, само че помогнах. Българско вино също се изнася във Венесуела. Чудесни усещания остави в Каракас галерия на български икони. Много добре беше посрещната галерия на модерни български художници, измежду които беше Светлин Русев. Без да се хвалим, България има позитивен облик във Венесуела. И е тъпо, че от няколко години няма българско посолство в Каракас.

Българинът Теодоро Петков с корени от Пазарджишко е забележителна фигура. Имах 2-3 срещи с него. През 1998 година Теодоро Петков беше вторият човек в ръководството на Венесуела - вицепремиер, отговарящ за стопанската система. Имах отлични усещания от този предвидлив политик.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР