Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в

...
Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в
Коментари Харесай

По-важният въпрос е дали протестът на сестрите има справедливи основания

Проф. Коста Костов е експерт по белодробни заболявания, съветник в столичната болница " Св. Анна ", създател и основен редактор на списание за респираторна медицина и ентусиазъм INSPIRO, ръководител на управителния съвет на фондация " INSPIRO " и съветник на медицински център INSPIRO. Текстът е от профила му във " Facebook " и е във връзка позицията на Българския лекарски съюз (БЛС) против протестиращите сестри и заканата му да изкара лекари на контрапротест.

Не одобрявам тази позиция на БЛС като моя. В нея има упреци, обвинявания в нелегитимност и политическа интервенция, само че липсва значителното - емпатия към проблемите на съсловието на експертите по медицински грижи и декларирано отношение към настояванията им, обективни или не. Всеки жител в една народна власт е в персоналното си качество законен и има право на митинг. Трябва ли да подсещам това изконно право на моралния жител?

Съвсем различен е въпросът до каква степен формата на митинг е сполучлива или допустима.

По-важният въпрос е дали има обективни учредения.

Не ме интересува дали някой политик е обяздил изцяло справедливите претенции на сестрите, това, което ме интересува, е дали са изпълнени обещанията, които са получили преди време, кои не са изпълнени и за какво.

Този контрапротест, с който заплашва БЛС, ще бъде бездарна театрална режисура, проведена по прийом, който съдържа в себе си същите детайли и несъгласия, стоящи зад обвиняванията към митинга на сестрите. Ще излязат да стачкуват " по политически аргументи ", в отбрана на " славните постижения на нашето опазване на здравето ".

Контравъпросът е: кои тъкмо постижения заплашват медицинските сестри и в чия изгода ще бъде контрапротестът? Някои фрази в позицията на столичната гилдия ми припомнят на тогавашното Политбюро, което заставаше в " отбрана на международния пролетариат и достиженията на международната прогресивна общност в битката против капитализма и мракобесието. " Представям си по какъв начин ще излязат на контрапротест

сътрудници, блъскащи непрекъснато за 1500 лв. заплата и малко ДМС от горната страна, един до друг с други, погалени по главите от ориста,

вземащи няколко пъти по-големи заплати, тъй като са се родили под " щастлива звезда " и на " щастлива клинична пътека ", а в новогодишната баница все им се пада златна паричка.

В съсловието има разделяне на заможни боляри и " крепостни селяни " и за това разделяне не са отговорни сестрите. Не мисля, че на контрапротест ще излезе някой от гилдията на пулмолозите, да вземем за пример, които през целия си професионален живот не са получавали заплата, колкото помощник-готвач на Слънчев бряг. Има и други крепостни, които няма да посмеят да се обадят, с цел да не ги лишат от мизерните им заплати в порутените им лечебни заведения, някои от които наподобяват на изоставени от бежанци лагери.

Това разделяне не е провокирано от митингите през днешния ден, а се е случило от дълго време. Това, което сме постигнали в годините, постепенно и редовно се разрушава под зоркото око на политиците, които не смеят да се опълчват на разрухата, а кърпят кръпки по съдрани гащи, с цел да прикрият срамните елементи на здравната ни система, които стават все по-видими, само че все по-малко възбуждащи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР