Проф. Жилбер Дерай e нефролог и фармаколог, ръководител на Отделението

...
Проф. Жилбер Дерай e нефролог и фармаколог, ръководител на Отделението
Коментари Харесай

Проф. Жилбер Дерай: Опасността от коронавирус не е тази, за която си мислите

Проф. Жилбер Дерай e нефролог и фармаколог, началник на Отделението по нефрология в болничното заведение Pitié-Salpêtrière в Париж. Той написа на стената си във фейсбук пост за паниките си, свързани с пандемията от ковид. Мнението му провокира бурни реакции в обществените медии. Според него данните за смъртността и разпространяването на вируса не оправдават световната суматоха.
За 30 години процедура в разнообразни болнични заведения съм очевидец на доста рецесии, свързани със опазването на здравето – СПИН, SARS (тежък изострен респираторен синдром), MERS (близкоизточен респираторен синдром), възраждането на туберкулозата, мултирезистентни бактериални инфекции…С всичко това сме се справяли умерено и дейно. Не е имало мотив за суматоха като сегашната. И в никакъв случай до момента не съм изпитвал толкоз мощно терзание и угриженост за което и да е друго инфекциозно заболяване.

Аз не се тормозя от медицинските последствия от ковид. Но настоящите данни за смъртността и разпространяването му не оправдават световната суматоха в опазването на здравето и стопанската система. Предприетите ограничения са съответни и ефикасни и подкрепят за преодоляване на пандемията – в Китай тя към този момент отшумява. В близко бъдеще ще стане ясно дали съм сбъркал в прогнозите си.

Това, което ме тормози действително, е кражбата на маски, които са толкоз нужни за отбраната на медицинския личен състав и хората в риск, нашите някогашни и сегашни заболели, пациентите с невисок имунитет. Нелепо е при тази нулева успеваемост маски да се раздават в летищата, в кафенета и търговски центрове.

Притеснявам се от бурните кавги по магазините сред купувачи на тоалетна хартия, кутии с ориз и макаронени произведения.
Притеснявам се от този гнет, който води до трупане на неприлични ресурси от храна в страни, където тя се предлага в непристойно обилие.

Притеснявам се за нашите възрастни родители, които към този момент са сами. Които не би трябвало да виждаме или пипаме от боязън да не ги убием. Те ще умрат по-бързо, само че най-вече от самотност. И преди не посещавахме нашите родители, баби и дядовци, в случай че имахме грип. Но не сме ги избягвали „ за всеки случай “ за дълъг неустановен интервал.

Притеснявам се, че здравето ще стане обект на боен спор и като всеки различен конфликт на ползи ще докара до разцепление и битки за превъзходство.

Притеснявам се, че здравната ни система, която към този момент е в съществено усложнение, скоро ще бъде затрупана от приток на пациенти, които ще идват при най-малкия симптом на грипоподобно заболяване. Притеснявам се и за всички останали болести, с които няма да можем да се оправим. Инфарктът на миокарда или апандиситът постоянно са незабавни случаи, вирусът – по-рядко.

Медийното отразяване на пандемията от ковид провокира доста тревога и способства за суматохата на всички. Това води до най-лудите тайни теории от жанра „ те крият нещо от нас “. Нищо не може да остане неразбираемо, това е невероятно в медицината в този цифров свят, където научните познания са непосредствени и без филтър.

Притеснявам се, че това мъничко живо създание ще разкрие големите фрактури и недостатъци на нашите общества. Смъртта, която ще застигне милиони, ще бъде гибелта на хората, паднали в плен на борбата и цялостното равнодушие на груповия интерес.

Проф. Жилбер Дерай

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР