Проф. Ивайло Дичев да се извини публично за негови спорни

...
Проф. Ивайло Дичев да се извини публично за негови спорни
Коментари Харесай

Интервю на Ивайло Дичев за Македония вбеси ВМРО

Проф. Ивайло Дичев да се извини обществено за негови противоречиви изказвания за Македония, изказани в изявление пред македонска медия. Затова приканва Младежката организация на Вътрешна македонска революционна организация в отворено писмо.
Проф. Дичев е упрекнат, че повтаря македонистки тези и спекулации, които потъпкват паметта и делото на българите, отдали живота си на идеята Македония.
Младите воеводи упорстват преподавателят да бъде докладван в Етичната комисия към Софийския университет, като са изпратили писмо с това искане до ректора на образователното заведение проф. дфн Анастас Герджиков.
Ето цялостният текст на позицията на НМК на Вътрешна македонска революционна организация:
Наскоро във Фейсбук се появи изявление с проф. Ивайло Дичев от Софийски университет " Св. Климент Охридски " за македонска телевизия, в което този академик наговори редица глупости, измислени обстоятелства, неуместни антибългарски тези, от които нас от Национален юношески комитет на Вътрешна македонска революционна организация ни е позор.
Това е мотив да изпратим писмо до проф. дфн Анастас Герджиков от името на НМК на Вътрешна македонска революционна организация, в което насочваме апел към него да рапортува проф. Ивайло Дичев на Етичната комисия към СУ поради скандалното му изявление в македонската медия.
В подтекста на положителните взаимоотношения сред двете страни не е редно да се вършат такива изявления, още повече че някогашният ректор проф. Иван Илчев е член на историческата комисия към държавното управление. Казаното от проф. Дичев уронва престижа освен на българската страна, само че и на университета, трансформирал се в знак на образованието у нас.
Твърдо се разгласяваме срещу изказванието, че ние от Вътрешна македонска революционна организация използваме тематиката за Македония за отклонение на вниманието от митингите. Това е груба нечиста сделка, която наскърбява всички българи, отдадени на над 100-годишната идея Македония. Обижда всички македонски българи, дали живота си, посветили се на делото. Обижда македонските родове Шапкареви, Дрангови. Ние от Вътрешна македонска революционна организация постоянно сме били покровители за всички българи от диаспората без значение от политическата конюнктура в страната. За тези груби и несъстоятелни обвинявания ние държим проф. Дичев да се извини обществено.
Звучи неуместно академични учител да повтаря целеустремено македонистките тези, че след Втората международна война българските войски под егидата на нацистите от Германия са окупирали Македония и Егейска Тракия; че македонците учели по история, че българите са фашисти, а пък ние – че този миг е било Освобождението на българите по тези земи; че ние българите, би трябвало да поемем виновността за това време и за окупацията. Моля?
Г-н Дичев, още веднъж ще Ви кажем – извинете се, незабавно, бързо. България не е окупирала Македония и Егейска Тракия. България се е борила за своя народен блян, за своя народ, за своята идея. Нещо, което на Вас явно Ви е непознато. Чрез думите си потъпквате паметта, делото и битката на починалите за свободата на българския народ.
Абсурдни са и спорните мнения по отношение на така наречен " македонски " език, с които професорът обиди своите сътрудници от Българска академия на науките, които ясно и изрично потвърдиха, че това, което няма значение за господин Дичев, в действителност е акцент от българското езиково землище. Настояваме и поради тези свои изказвания преподавателят да прояви колегиалност и да се извини на Българската академия на науките.
Имаше и няколко забавни моменти в изявлението на проф. Дичев, в което той приказва за това, че предишното няма да се промени и за какво би трябвало да се занимаваме с него. Миналото си е там и се учи и интерпретира.
Точно по този начин, проф. Дичев – доста вярно – интерпретира се. Ако комисията сред България и Македония за разрешаване на противоречивата история не позволи проблемите с историята, то тя ще продължава да бъде интерпретирана неверно, ще продължи македонистката агитация, а нашите събратя отвъд границата ще не престават да бъдат облъчени от коминтерновската машина.
Г-н Дичев, до момента в който говорите за мостове и автомагистрали за доближаване на " двата ни народа ", Вие продължавате да ги горите и продължавате да разширявате пропастта, отваряна години наред от руските, сръбските и българските комунисти.
Ние не желаеме това!
Ето за какво ще продължаваме да се борим тази комисия да почисти противоречивите въпроси, с цел да няма деформиране и корист с историческите обстоятелства, тъй като Македония е българска и ще остане такава, до момента в който всички ние се борим за всеки един българин от Охрид до Черно море!
Какво споделя Дичев в противоречивото изявление, вижте тук: 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР