Проф. Иван Тодоров: Трябва да се промени начинът на подбор

...
Проф. Иван Тодоров: Трябва да се промени начинът на подбор
Коментари Харесай

Адвокат Валя Гигова: Гешев няма да бъде отстранен, процедурата ще се отложи

Проф. Иван Тодоров: Трябва да се промени методът на асортимент на съдиите
Ще има искане за противоконституционност на закона, който влезе в действие и ще има отсрочване на процедурата за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, съгласно адвокатката Ваня Гигова.

Не е главният проблем фигурата на основния прокурор, в случай че не се трансформират неща като правна регулация и процедура. Нищо няма да се промени, различен ще пристигна на негово място и ще е шанс, в случай че е допустим за всички. Не би трябвало по този начин да се трансформират нещата, би трябвало да се промени методът на асортимент на съдиите. Например сега самото атистиране на съдиите е безспорна уравниловка. Когато пристигна конкурс за съдии, всички имат оценка доста добра. И сяда една комисия и си взема решение на мрачно кой човек да постави и къде. Опорочени са състезанията за младши магистрати. Много постоянно деца на магистрати стават магистрати и така нататък Нямаме нито един добър пресяващ държавен изпит, който да изкара най-хубавите адвокати от горната страна и точно отсам те да се придвижат по-нагоре и да станат магистрати, съобщи тя пред Би Ти Ви.

Паралелната галактика в правосъдната власт не е съществувала единствено в ресторанта " Осемте джуджета ", само че и в продължение на доста години. Но освен това устройство на правосъдната система и нейната взаимозависимост от политиците, това е неизбежно, съобщи по Би Ти Ви проф. Иван Тодоров, юрист и учител по административно право. Това, че отвреме-навреме изтича информация, не значи, че тези неща не се случват непрестанно. Затова трябват промени.

Не съм шокирана от информацията, която се изнесе. Не бяха посочени всички имена и бяха направени по-големи разкрития, съобщи адвокатката Валя Гигова.

Едва ли има юрист, на който да не му се е случвало присъдата да е била подписана авансово, сподели проф. Тодоров. Според него в конституцията ни има безумни разпореждания. Например тримата огромни са членове на Висш съдебен съвет, а са членове и по едно и също време с това са ръководители на огромните структури в правораздаването. Тук има спор на ползи - не може да си от страната на ръководещите и от страната на ръководените по едно и също време. Няма го на никое място по света. И това е първото, което би трябвало да се реши - хората би трябвало да бъдат настрана. Когато си ръководител на съд, не може да си ръководител на административния орган, който избира, промотира.

Второ, не може прокурори да избират съдии. Това е все едно юристи да избират съдии - няма такова нещо по света. Прокуратурата би трябвало да е самостоятелна с обособена прокурорска гилдия и безусловно обособена съдийска гилдия.

България дребна страна, а ние имаме доста огромен контингент от проверяващи органи: проверяващи служители на реда, които работят за Министерство на вътрешните работи, разследване, КПКОНПИ, ДАНС, които напрактика може да проверяват всичко. А когато се раздра следствието на голям брой органи, те губят потенциал да извършат следствие. Няма свободен теч на информация, не могат да я обменят между тях и това е един от големите проблеми, сподели още проф. Тодоров.

Няма система, в която да няма политически привкус. Лично нямам хрумвания за промени в конституцията, само че каквито и да са замислите  в тази посока, индивидът е мяра на всичко, съобщи юристът Ваня Гигова.  По думите й законът няма да направи съдиите нито морални, нито професионални. Същото се отнася за всяка друга правна специалност, в това число за юристите. Затова счита, че законодателните и конституционни промени не са панацея на всичко. Трябва деликатно да се подбита хората, които имат допир с такова свято нещо, каквото е правораздаването, сподели Гигова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР