Проф. Иван Стайков; Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда За

...
Проф. Иван Стайков; Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда За
Коментари Харесай

Невролозите на Аджибадем Сити Клиник Токуда станаха платинени ангели на Европа

Проф. Иван Стайков; Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда

За първите месеци на тази година 23% от постъпилите заболели с исхемичен мозъчен инсулт са лекувани с интравенозна тромболиза, а до края на годината този % ще доближи 25%

Клиниката по неврология в "Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница " получи авторитетната интернационална Платинена премия от Европейската самодейност „ Angels” на Европейската организация по инсулт (European Stroke Organisation – ESO) за достижения в организацията и лекуването на исхемичните мозъчни инсулти. С това

интернационално отличие тя става единствената в България, която е удостоена с платинен статус за достиженията си в тромболитично лекуване на исхемичните мозъчни инсулти в острата им фаза. Така невролозите на „ Аджибадем Сити Клиник Токуда “ станаха „ платинени ангели “ на Европа и се подредиха до сътрудниците си от Европа, които от десетилетия работят в изискванията на съвременна логистика, включваща бърз профилиран превоз и съвършено функциониращи структури – така наречен stroke units.

Едно належащо разяснение – с инциативата Angels

ESO
се бори за построяването на мрежа от лечебни заведения със модерно съоръжение и висококвалифициран личен състав, който е в положение за малко време да сложи точна диагноза на исхемичния инсулт и да предприеме лекуване с венозно прилаган медикамент за разтваряне на тромба – така наречен тромболитик. Това би трябвало да се случи извънредно бързо, без губене на време, тъй като мозъкът не може да издържи дълго на понижения приток на О2, настъпил след инсулта. Специалистите дефинират оптимално допустимия период за такава интервенция на 4,5 часа от първите признаци. Според европейския план „ Angels” на всеки 30 минути в Европа умира или се инвалидизира пациент с исхемичен мозъчен инсулт, който може да бъде избавен, в случай че бъде откаран в вярната болница.

Навременното различаване на признаците и постигане на пациента до лечебно заведение, в което екипът работи бързо и проведено, са причина за ограничение на тежките увреждания при изострен исхемичен инсулт.

„ Наградата е освен за нас, а за цялата болница “, съобщи във връзка присъждането на европейското отличие ръководителят на клиниката проф. Иван Стайков. И побърза да подчертае, че зад триумфа на ръководения от него екип се крият освен трудът, геният и всеотдайността на невролозите и медицинските сестри от клиниката, само че и на медицинските експерти от още доста други структури на болничното заведение – Спешното поделение, Клиниката по образна диагностика, клиничната лаборатория, болничната аптека и доста други.
Свързани публикации.. България – водеща по смъртност от инсулт в Европа 0 Тромболиза - ефикасното лекуване на исхемичния мозъчен инсулт 0 Исхемичен мозъчен инсулт 0

„ Създадохме протокол, който ясно разписва времевите таргети, а те са доста значими, тъй като времето е решителен фактор за крайния излаз от лекуването. И постигнахме един доста удовлетворяващ резултат. Така пациентът, който идва в болничното заведение с евентуален исхемичен инсулт единствено за 45 – 50 минути от момента, в който влезе в незабавното ни поделение се озовава в залата, където се организира процедурата с интравенозен тромболитик. За съпоставяне – съгласно рекомендациите на ESO този период не би трябвало да надвишава 60 минути “, сподели проф. Стайков. Той разясни, че за тези броени минути, болният минава през всички останали звена, които би трябвало да проведат нагледно или лабораторно проучване и също по този начин получава всички съвещания от други експерт. Така той е изцяло подготвен да стане пациент на невролозите, в чиито ръце остават животът му и по-нататъшната му орис.

„ Времето е мозък “ - това е максимата, която невролозите толкоз доста обичаме и има за какво, сподели още проф. Стайков. Той напомни статистиката на специалистите, която сочи, че всяко понижаване на времето до тромболизата с 15 минути води до понижаване на смъртността с 4 на хиляда. За всеки подобен период с 13 на хиляда се усилва функционалността на болния, което значи, че той ще бъде със непокътнати благоприятни условия да живее пълноценно. С 18 на хиляда пък се усилва броят на пациентите, които не попадат в групата на инвалидизираните.

Неврологът изясни, че над 75% от пациентите, лекувани с интравенозна тромболиза се възвръщат изцяло , тяхното положение се усъвършенства внезапно още в първите минути след интервенцията, а при контролния обзор след първите три месеца не се следи утежняване. Според него организацията, основана в болница „ Аджибадем Сити Клиник Токуда “ подсигурява на болните оптимално бърз банкет, диагностициране и лекуване в режим 24/7/365, което усилва доста възможностите им за удобен излаз от мозъчния случай. По думите на проф. Стайков от няколко години е открито, че в 50% от случаите пациентите със признаци на инсулт търсят помощ в болничното заведение сами, което е симптом на по-добра осведоменост, по-висока здравна просвета и по-отговорно отношение към личното здраве.

За първите месеци на тази година 23% от всички пациенти с исхемичен мозъчен инсулт, постъпили помощ в болничното заведение са били лекувани с интравенозна тромболиза , а напъните на екипа ще бъдат ориентирани към една още по-висока цел - до края на годината този % да се усили на 25%. Една заслужаваща хвалба упоритост, като се има поради, че общото равнище на приложените тромболизи при изострен исхемичен мозъчен инсулт у нас е едвам 0,85% от общия брой на болните. Или, с други думи казано, към момента едвам под 1% от над 50 000 пациенти в страната ни получават това модерно, дейно и щадящо лекуване.

Проф. Иван Стайков е шеф на Клиника по неврология и медицина на съня в „ Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда “.
През 1993 година придобива компетентност по неврология, през 1998 година му е присъдена научна степен “Доктор по медицина” от Медицинския факултет при Университета в гр. Берн, Швейцария, а през 1999 година научна и просветителна степен „ доктор” в София. От 2009 година е старши теоретичен помощник II степен.
Специализирал е мозъчносъдови болести и ултрасонографска диагностика на мозъчното кръвообращение в Берн, Швейцария и неврология в региона на мозъчния инсулт в Флорида, Съединени американски щати.
През 1999 и 2001 година специализира неврология с устременост медицина на съня в Линден и Фрайбург, Германия.
До 2006 година поредно е ординатор, помощник, старши помощник и основен помощник по неврология към Клиника по неврология – нервно интензивно поделение при УМБАЛ “Царица Йоанна”, София.
От 2006 година е шеф на Клиниката по неврология и медицина на съня в МБАЛ “Токуда Болница София”. Специализира неврология и здравен мениджмънт в лечебните заведения на Корпорацията “Токушукай” в Япония.
Член е на Българското сдружение по неврология, Българската асоциация по ултразвук в медицината, Европейското сдружение по невросонология и мозъчна хемодинамика, Световната асоциация по мозъчен инсулт.
Има над 120 научни труда, в това число монографии и изявления в интернационалните научни списания.
През 2015 година е хабилитиран с академична степен „ Професор”.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР