Проф. Иван Ангелов,Член-кор. на БАНПреди няколко дни беше съобщено, че

...
Проф. Иван Ангелов,Член-кор. на БАНПреди няколко дни беше съобщено, че
Коментари Харесай

България е държава с корумпирани управници

Проф. Иван Ангелов,
Член-кор. на Българска академия на науките

Преди няколко дни беше обявено, че Европейската комисия стартира огромна инспекция по построяването с европейски пари на пътната инфраструктура в няколко страни членки, сред които e и нашата. Като имам поради разкритията към жилищата, къщите за посетители, методите на възлагане на държавни поръчки и личните ми директни наблюдения, в случай че има политическа воля, ще бъдат открити

злоупотреби за милиарди

левове. Известният наш експерт по сигурността, някогашен зам.-министър и основен секретар на Министерство на вътрешните работи проф. Николай Радулов писа неотдавна: " Наличието на злоупотреби с къщите за посетители беше социална загадка. Същото беше и с прословутите жилища. Откакто получаваме пари от Европейски Съюз, тяхното консумиране е обвързвано със кавги... Около 90% от подписаните контракти са с крещящи нередности... Тези нарушавания са толкоз всеобщи, че се трансфораха в проведена незаконна активност, за която ние сме се досещали от самото начало. Властите е трябвало да го знаят, тъй като това е тяхно обвързване. Ако не го знаят, е неприятно. Ако го знаят, само че го премълчават, е още по-лошо. България още веднъж ще бъде избрана като най-корумпираната страна в Европейски Съюз и надали ще мръднем от блатистото дъно, на което сме се конфигурирали ".

Внимателното прочитане на изявлението му в Еpicenter.bg със Соня Събчева от 16 май т.г. ми дава съображение да допускам, че Бойко Борисов е основният провинен за разцвета на престъпността и корупцията у нас, изключително през последните 10-15 години. Проф. Радулов има задоволителна информация и за разлика от Бойко Борисов не хвърля думите си напразно.

Бойко Борисов дължи пояснения за своята и на неговото държавно управление роля в

бурното развиване и банкрута на КТБ

разраснала се бързо през 2007-2014 година и банкрутирала на 6 ноември 2014 година През 2010, 2011 и 2012 година, т.е. при ръководството на Борисов, КТБ е получавала първа премия сред комерсиалните банки по динамичност на развиването си. Нейният основен шеф Цветан Василев беше " Банкер на годината " за 2003, 2008 и 2013 година А почетната премия " Банкер на годината " за 2013 година му беше връчена от Цветан Цветанов, естествено с благословията на Борисов. Най-големия си подем КТБ реализира при ръководството на Борисов.

Кой и за какво разпореди големите средства на държавните компании и обществени институции да се съхраняват в КТБ? А също и за грубите нарушавания на нашия закон и на директивата на Европейската комисия за гарантираност на депозитите до 196 хиляди лева (100 хиляди евро). Негарантираните депозити в КТБ са били 979 млн. лева Тук не се включват " избавените " посредством цесии и прихващания депозити на стойност към 800 млн. лв..

Част от физическите лица - притежатели на десетократно по-големи от обезпечените депозити, нададоха първоначално огромен писък, че са ограбени, само че скоро утихнаха. Може би тъй като страната, разбирай Бойко Борисов, позволи те да бъдат изборно обезщетени в нарушаване на закона. То обхвана единствено някои най-видни някогашни и сегашни политици, близки до ръководещите, които са имали и особено контрактувани депозитни лихви за спестяванията си в порядъка на 10-15, а може би и повече %. При преобладаващи към 4-5% за простосмъртните спестители в комерсиалните банки по това време.

Сметката за този банков разгул от няколко милиарда лв. в този момент заплащат милиони български жители посредством бюджета. А отговорни няма, тъй като някой се грижи за това. И този " някой " седи на доста висок стол.

Може би неслучайно Цветан Василев не се завръща в България, с цел да даде показания по правосъдния развой за банкрута на КТБ. Може би не без съображение се притеснява да не му се случи нещо неприятно! Защото някои авторитетни персони с нечисти съвести са заинтригувани да изчезне очевидец като него, който знае доста за техните финансови подвизи през тези години.

Кога ще бъде потърсена отговорност и от тогавашния шеф на Българска народна банка Иван Искров, от подуправителите и членовете на управителния съвет на Българска народна банка? Изявленията им, че не знаели нищо за това, което става в КТБ, като изключим отрасловия подуправител, са за наивници. Те са били длъжни да знаят и несъмнено са знаели. Нещо повече, това е цинична насмешка с публичното мнение. Защо и Бойко Борисов мълчи? Той е задължен да има позиция при такава банкова злополука! Той е осведомен за 100 пъти по-маловажни неща в страната, а камо ли да не е знаел нищо за КТБ. А може и да има обстоятелства, чието откриване е неизгодно за него!

По член 84, т. 2. от Конституцията бюджетът на България се приема от Народното събрание. У нас обаче има

два паралелни бюджета

през последните години. Единият е този, очакван в Конституцията. Другият е персонален на Борисов и се оформя с държавни решения, което не го прави легален. През последните години формалният бюджет се правеше преднамерено с по-ниски доходи, с цел да има по-голямо преизпълнение. По логиката на Конституцията преизпълнението би трябвало да се внася в Народното събрание за разискване и ориентиране по получатели.

Вместо това получателят се определяше и продължава да се дефинира до момента персонално от Борисов и неговия антураж и да се внася за официално одобряване в държавното управление, а не в Народното събрание. Така се показва неуважение пред Народното събрание, въпреки че то го е назначило за министър председател. Демонстрира се какъв брой великодушен е той при отпущането на пари, без да е потвърдено, че определените от него получатели са най-подходящи.

Размерът на този втори персонален бюджет предходната година беше няколко милиарда лв.. Според оценки на Института за пазарна стопанска система - сред 5 и 7 милиарда лв.. Такова знамение не се случва в никоя европейска страна.

В жестоко нарушаване на Конституцията и на Закона за изборите Бойко Борисов и в този момент обикаля страната като началник на предизборния щаб на ГЕРБ и дава великодушни обещания за в допълнение финансиране със средства от бюджета. По закон " пазаруването и продаването на гласове е закононарушение ". Дори в случай че е с 20-30 лева, Борисов

в този момент подкупва цели общини

или градове, като им дава обещание по 20-30 и повече милиона лв. спомагателни средства от бюджета, без да се допитва до Народното събрание.

Медиите оповестяват в последно време съвсем всеки ден за такива директни намеси. Например на 16 май научихме, че с помощта на него е пусната питейната вода в Генерал Тошево. Смешно, нали! Вижте какъв талантлив министър председател имаме ние. Огрява на всички места и във всичко, като слънце. Питам се обаче за какво там има кмет и ръководители на водоснабдяването? След като Бойко заплаща милиони за покупка на гласове, закононарушението му е доста по-голямо. ЦИК и другите контролни органи обаче си затварят очите.

Потребностите на тези обекти са известни от дълго време. Допускам, че някои от тях даже може да са основателни. Аз обаче запитвам: за какво в бюджета за 2019 година, признат преди няколко месеца, не бяха планувани средства за околовръстен път на Пловдив, потребността от който била известна от дълго време? Защо не се осигуриха средства в същия бюджет за построяването на болничното заведение в Ямбол, чийто градеж бил стартират преди 40 години? Защо не се отпускаха пари в постоянния бюджет за ремонт на Националната библиотека, макар че се знаеше от дълго време, че покривът й тече? Защо не се предвидиха бюджетни средства за повишение на мизерно ниските заплати на медицинските сестри и на лекарите, макар че и то е известно от дълго време? И по този начин нататък, и по този начин нататък.

А трябваше да се чака до изборите, с цел да бъде даването на такива средства употребявано като избирателен инструмент? С други думи - за пазаруване на гласове в всеобщи мащаби. Това е освен явно. То е очевадно за стотици хиляди хора. И все пак ЦИК още веднъж се оказа послушна пред Бойко Борисов и не посмя да се произнесе, че той нарушава закона. И по какъв начин ще се произнесе, откакто той е над закона, даже над Конституцията!

В член 19, алинея 7, т. 5 на Закона за администрацията е записано, че министър-председателят, министри и зам.- министри не могат да бъдат ръководители на предизборни щабове на партии, обединения от партии или инициативни комитети. Те не могат да употребяват държавни средства по никакъв метод за предизборна пропаганда. А Бойко Борисов е ръководител на взаимния избирателен комитет на ГЕРБ със Съюз на демократичните сили и употребява такива средства съвсем всеки ден.

ЦИК не можа да вземе решение дали тази възбрана се нарушава от него и неговата партия.

Аргументът бил, че той не участвал на предизборното заседание. Но белким не е ясно, че високопоставена персона може да прави предизборна пропаганда с държанието и дейностите си, без да участва в залата на предизборното заседание. А казусът е повече от явен.

На 3 май т.г. разбрахме няколко неща от присъединяване на Бойко Борисов в предаването " Панорама ". Наред с всичко друго се убедихме за следващ път каква посредствена персона ни ръководи към този момент 10 години. Тази персона в последно време внесе и нови думи в литературния български език, като " маскари ", " кьорави " и други Преди години бяха на път да го изберат за член на съюза на художниците. Българският народ не заслужава такова оскърбление.

Едно време за Сталин, за неговите наследници в Съюз на съветските социалистически републики, за Тодор Живков у нас сходно държание се квалифицираше като " фетиш към личността ". Макар и при съществуването на известна фасадна народна власт в този момент у нас, Борисов е на път да ги изпревари с дейната помощ на сервилните медии.

Без да встъпвам в детайлности, приканвам читателите да се замислят над един извънредно значим факт. И сами да си създадат изводите. Въпреки опитите на управляващите за премълчаване знае се, че разкритията със скандалните жилища на управниците в България бяха направени от радиостанция " Свободна Европа ", която се финансира от американския Конгрес от десетилетия.

Не е ли явно, че сходни разкрития в навечерието на няколко избора през тази година ще дестабилизират ръководството на Бойко Борисов с вероятни тежки политически и други последици за него и неговата партия! И все пак " Свободна Европа " направи разкритията. На това съображение може да се допуска, че Бойко Борисов към този момент става неуместен и за най-важните му западни политически другари! И тях, наподобява, започнаха да нервират претенциите му, че е станал европейски, и даже международен политик, че " чертаел дневния ред на Европа " и така нататък

Заслужават внимание още някои обстоятелства. През последните месеци бяха направени много разкрития на корумпирани висши държавни служители, които доведоха до оставки от заеманите постове и изобличителни изявления в медиите. В тези събития ми вършат усещане две значими неща.

Първо, всички разкрития бяха направени от публицисти или други неправителствени организации, които разгласиха обстоятелства за корупцията и желаеха оставки. И управляващите бяха принудени да подхващат някои козметични дейности. У нас има цяла дузина контролни държавни институции, като се стартира с прокуратурата, ДАНС и други, само че те не разкриха нито едно от оповестените до момента закононарушения и корупционни действия. Нито бяха основатели за сходни разкрития. Достоен за жалост факт! Но с изключение на за жалост и за нещо друго по порядките в нашата страна.

Второ, надяваха се да се отърват с няколко оставки, наричайки ги доказателство за високи морални стандарти на ГЕРБ.

Крадците ни учат на морал!

Обществото обаче не разреши да бъде заблудено. Не проличава по нищо, че държавното управление и ръководещата партия имат намерение да изискат наказателни преследвания по отношение на обвинените лица. Да не приказваме за арести, присъди, връщане на нелегално добитите пари и парцели и наказание на отнемане от независимост.

Това значи, че управляващите не желаят да доведат преследването за осъществените закононарушения до дъно. Откраднатото не се лишава от нарушителите. На това обърна внимание в последно време и президентът. То пък принуди основния прокурор да изиска сведения от ДАНС. Нима прокуратурата не знаеше до момента, че у нас има всеобщи закононарушения и корупция! Трудно ми е да допускам! Ще забележим в този момент до каква степен ще й стигне куражът. Освен това за какво се желаят данни единствено за политиците? Нима няма закононарушения и корупция и отвън политиката!

През последните 2-3 месеца половината членове на третото държавно управление на Бойко Борисов бяха уличени в корупция и принудени да подадат оставки. А разкритията не престават и не се знае какъв брой високо ще доближат. За модерна европейска страна даже единствено този факт е задоволителен държавното управление, отпред с премиера, незабавно да подаде оставка. Веднага, без никакви ангажименти! А нашият министър председател има нахалството да афишира, че ще изкара мандата си до края. Боже господи, що за цинизъм! В каква страна живеем ние! Какъв човек ни ръководи!

Най-мекият укор, който може да се насочи към Бойко Борисов, е, че той е знаел за тоталната престъпност и управническата корупция и я е толерирал. Както към този момент загатнах, той е осведомен и за най-дребни детайлности, които се случват в страната. Хиляди хора в България знаеха и на всички места се говореше за нея. Пишеше го и в годишните мониторингови отчети на Европейската комисия. Президентът Радев го повтаряше все по-често, към този момент две години. Налагаше " отлагателно несъгласие " на доста техни закони. И по тази причина го намразиха.

Само Бойко Борисов се преструваше, че не го е знаел. Не единствено го е знаел, само че и го е толерирал в продължение на 10-15 години. А в случай че съдим по изявленията в медиите по негов адрес, даже и единствено част от писаното да е правилно, може би има и освен това, което ще научим скоро. Трябва

да се постави завършек на тези безобразия!

Този човек е към този момент рисков за България на подобен висок пост! Той би трябвало да напусне поста си непринудено, с цел да не се наложи да го прави зорноволно!

На въпрос на публицисти на 4 май 2019 година по кое време ще си подаде оставката, Борисов отговори, че ще си изкара мандата до края. Ако мисли в действителност по този начин, той не е в час. Не е схванал, че това към този момент не зависи единствено и основно от него. На народа му е накипяло и надали ще го търпи до края на мандата. По-достойно за него ще е да напусне самичък, като поеме политическата отговорност за хаоса, престъпността и корупцията в страната, основан и с неговия принос, вместо да отсрочва и да бъде изхвърлен по позорен метод на политическото сметище. А това евентуално ще стане в недалечното бъдеще.

А какво вършим ние, актуалните българи? Кога ще се събудим от летаргичния си сън? Кога ще се научим да отличаваме приятелите от неприятелите си? Да отличаваме способените от некомпетентните управленци. Да почитаме нашата татковина и нейната история. И да се борим против престъпността и корупцията, против неправдите, които задушават бедната България!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР