Проф. Илко Гетов е изненадан от исканата му оставка и

...
Проф. Илко Гетов е изненадан от исканата му оставка и
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов е изненадан от поисканата му оставка

Проф. Илко Гетов е сюрпризиран от желаната му оставка и счита, че диалогът не би трябвало да се води през медиите. Това споделиха за Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ), откакто по-рано през днешния ден от Българския лекарски съюз (БЛС) желаеха оставката на заместник-министъра на опазването на здравето проф. Гетов поради водената в последните месеци лекарствена политика.

През годините постоянно съм имал отлична връзка с Българския лекарски съюз. В ролята ми на заместник-министър на опазването на здравето също. Ето за какво съм сюрпризиран от тяхното искане, само че няма да го разясня, тъй като смятам, че сходни диалози не следва да се водят през медиите “, показва проф. Гетов.

По мотив неналичието на информация в Националната здравноинформационна система за над 30 хиляди е-рецепти, издадени през последните две седмици, както твърди заместник-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов, от Министерство на здравеопазването показаха, че по данни от „ Информационно обслужване “ от 16 октомври все още общо издадените електронни предписания са 320 159. От тях 209 349 са изпълнени, 17 561 са отчасти изпълнени (пациентът е закупил един или няколко, само че не всички предписани с рецептата медикаменти), а 20 392 са анулирани. Причините, заради които една рецепта може да не е изпълнена, са доста и разнообразни, само че една от главните е неналичието или дефицитът на медикамента в аптечната мрежа, допълниха от Министерство на здравеопазването.

През последния месец бяха подадени сигнали за липса на инсулини в аптечната мрежа в страната, а всекидневно през есенно-зимния сезон зачестяват случаите на тъжби и за липса на антибактериални лекарствени артикули . Поради тази причина през вчерашния ден министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков издаде заповед, с която се не разрешава износът им, припомниха от Министерство на здравеопазването.

От Министерство на здравеопазването са предложили план за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, в който са заложени редица механизми за надзор, следене и превъзмогване на казуса с дефицита на лекарства, прибавиха от ведомството.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР