Проф. Хенкес и доц. Сираков приключиха с успех интервенцията на

...
Проф. Хенкес и доц. Сираков приключиха с успех интервенцията на
Коментари Харесай

Проф. Хенкес и доц. Сираков приключиха с успех интервенцията на първата гигантска мозъчна аневризма в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Проф. Хенкес и доцент Сираков завършиха с триумф интервенцията на първата гигантска мозъчна аневризма в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение. Над 2 часа продължи взаимната интервенция на проф. Ханс Хенкес и доцент Станимир Сираков в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

„ 30 години съм посветил на този жанр интервенции. Оптимистичен съм за изхода на интервенцията и възстановителния интервал на пациента. Преди 10 години не разполагахме с тези модерни технологии, които през днешния ден доста улесняват работата ни. Много се веселя за опцията да гостувам на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ по покана на доцент Сираков и на това, което ще ви демонстрираме през днешния ден онлайн “, съобщи проф. Хенкес пред аудиторията от лекари и публицисти, която наблюдаваше интервенцията онлайн.

Пациентът беше 54-годишен мъж с гигантска фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка (вретеновидно уголемение по цялото продължение на мозъчния съд). По време на интервенцията, която е неповторима освен за България, само че и доста рядко срещана в международната процедура, двамата сложиха 11 стента в центъра на аневризмата. На процедура по този метод беше построен напълно нов съд в центъра на аневризмата.

Операцията, която двамата направиха, е извънредно рискова. Според проф. Хенкес, който авансово на няколко пъти е съветвал пациента, рискът той да не издържи процедурата или да почине малко след нея, е бил 30%. Ако не беше опериран обаче рискът от съдбовен край до края на годината е бил още по-висок – 60%.



„ Операцията протече рутинно, всичко е елементарно в ръцете на проф. Хенкес. Направихме нов съд, състоящ се от няколко стента, които централизират кръвотока в себе си. За жал, няма вероятен прелиминарен скрининг за мозъчни аневризми. Те биват откривани, когато изкървят, или когато пациентът отиде на обзор с други недоволства. Искам да благодаря на проф. Хенкес за колаборацията и опцията да оперираме на българска територия “, съобщи доцент Сираков след сполучливата интервенция.

54-годишният мъж страдал дълго време от нетипично главоболие преди да потърси лекарска помощ. Направеният в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ посочил голяма аневризма, която всеки миг може да изкърви и да го убие. Заради огромния риск от интервенцията обаче (стандартният риск при отнасяне на аневризми е към 1.5 - 2%), било взето решение интервенцията да бъде отсрочена досега, в който към този момент е безусловно неизбежна. През това време лекарите деликатно са следили положението на пациента. А в последния месец то прогресивно се влошавало: болният към този момент мъчно преглъща, дави се, има проблеми с ходенето, което посочило, че е време.

Каква е прогнозата за пациента:

Възстановяването в такива случаи е комплициран развой, който трае сред 3 и 6 месеца. С времето организмът построява новия съд към поставените стентове, понижава размера на аневризмата, която оказва компресия върху прилежащите мозъчни структури и пациентът стартира да живее обикновено. Рисковият интервал, в който би трябвало изцяло да се затвори тази аневризма, е 6 месеца. Когато той мине пациентът не би трябвало да се утежнява, а даже може да се чака още усъвършенстване. „ Обикновено в този миг споделяме на пациента: от тук насетне не чакаме утежняване от настоящето ви положение “, изяснява доцент Сираков.

След лекцията на проф. Хенкес за актуалните способи за интервенции на мозъчни аневризми, екипът Хенкес-Сираков продължава с още една извънредно комплицирана интервенция. Този път пациентът е 61-годишна жена, която стига до страшната диагноза откакто дълго време е с непрекъснато главоболие. Тя един път към този момент е била оперирана от екипа на доцент Сираков, защото е имало непосредствена заплаха за живота ѝ. „ Тогава я третирахме в положение на неотложност с койлове, което реши казуса за момента, само че не и за в бъдеще. Затова в този момент, дружно с проф. Хенкес, ще сложим стент, който ще покрие входа на аневризмата и ще я изолира “, изяснява единственият сетрифициран български неврорентгенолог - доцент Станимир Сираков.



Кой е проф. Ханс Хенкес

Проф. Ханс Хенкес е един от пионерите в интервенционалната неврорентгенология. Той е Медицински шеф на най-голямата Клиника по неврорентгенология в Германия, която се намира в Щутгарт. Клиниката е профилирана в диагностиката и лекуването на мозъчно-съдови болести и приема пациенти от целия свят. Над 1200 интервенции на извънредно комплицирани мозъчни аневризми се вършат там годишно.



За доцент Станимир Сираков

Доц. Станимир Сираков е ръководител на Българското сдружение по интервенционална рентгенология, началник на бранш „ Интервенционална рентгенология “ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – София и доцент в Катедрата по образна диагностика на МУ-София.

Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Той е единственият българин с европейска тапия по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции.



За мозъчните аневризми

Мозъчната аневризма съставлява балоноподобно уголемение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство към мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и гибел. Мозъчните аневризми могат да зародят при хора от всички възрасти, само че най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години.

При дамите рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че в случай че не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

В България годишно се откриват към 250-300 аневризми. 142 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ през предходната година. От началото на 2019 година до в този момент случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и международната наклонност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР