Проф. Ханс Хенкес, който е в топ три на неврорентгенолозите

...
Проф. Ханс Хенкес, който е в топ три на неврорентгенолозите
Коментари Харесай

Немско светило оперира в София тежки мозъчни аневризми

Проф. Ханс Хенкес, който е в топ три на неврорентгенолозите в Европа, и доцент Станимир Сираков, единственият сертифициран неврорентгенолог в България, ще оперират през днешния ден в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " двама български пациенти с извънредно комплицирани мозъчни аневризми. Ако не беше взаимната намеса тези хора трябваше да заминат за лекуване в чужбина. Това оповестиха от УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Проф. Хенкес идва в България по покана на УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", която го номинира за Доктор Хонорис Кауза на Медицински университет - София поради приноса му в образованието и поддръжката на български експерти. Ден след взаимните интервенции, на публична гала в МУ , немският професор ще бъде почетен с влиятелното отличие.

Първият пациент е на 38 г . и е диагностициран с доста комплицирана и сложна аневризма на артерия вазиларис. Диагнозата е сложена откакто младият мъж получава пристъп и е ориентиран към УМБАЛ " Св. Иван Рилски ". На направения ЯМР лекарите виждат, че става дума за доста рискова интервенция (над 20-30 % възможност да загине) и го поучават да потърси помощ в чужбина, при по-опитен експерт.

" Случи се по този начин, че по-опитният експерт идва при нас, нямаше по какъв начин да не се възползваме от този случай и да дадем късмет за живот на един младеж ", изяснява доцент Станимир Сираков. Въпреки опесността, която крие интервенцията, интервенцията е неизбежна, защото аневризмата е оттези, при които има доста огромен риск от изкървяване. Ако това се случи, мъжът или ще загине на място, или ще останетежък неработоспособен.

" Това е единственият късмет за този човек, молим се интервенцията да мине сполучливо, а също по този начин дотогава да няма случай ", добавя доцент Сираков.

Вторият пациент е жена, на 62 година с доста сложна аневризма, която екипът на доцент Сираков съумява да третира в изострен интервал.

" Технически тя съставлява огромно предизвикателство. Затова желаеме да го създадем дружно с проф. Хенкес и да почерпим от неговия опит ", признава българският експерт. Всъщност дамата е с две огледални аневризми, еднато от които е изкървяла преди 8-9 месеца. Това наложило животоспасяваща интервенция в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", която минала сполучливо. Междувременно обаче другото образувание също почнало да пораства и да провокира тежка неврологична симптоматика. Въпреки че съгласно околните интервенцията е подобрила доста положението на пациентката, тя към момента е надалеч от изцеление. Жената ще бъде дефинитивно здрава откакто взаимния екип от проф. Хенкес и доцент Сираков изолират и втората аневризма.

Ако не се предприеме нещо, контузията и страданието на мозъка ще се задълбочат, което ще докара до тежки последствия за пациентката. Затова лекарите желаят окончателно да решат казуса.

Кой е проф. Ханс Хенкес?

Проф. Ханс Хенкес е един от пионерите в интервенционалната неврорентгенология. Той е Медицински шеф на най-голямата Клиника по неврорентгенология в Германия, която се намира в Щутгарт. Клиниката е профилирана в диагностиката и лекуването на мозъчно-съдови болести и приема пациенти от целия свят. Над 1200 интервенции на Снимка: УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Проф. Хенкес е един от водещите трима експерти по интервенционална неврорентгенология в света, с над 500 изявления в научни списания. Заедно с проф. Монайе и проф. Шапо, той е един от тримата титуловани и най-големи имена в тази област. Той към този момент един път гостува в България през август 2019 година, когато, още веднъж взаимно с доцент Станимир Сираков, третира двама български пациенти. Проф. Монайе също е бил посетител на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " и дружно с доцент Сираков оперира две български деца с доста комплицирани артериовенозни малформации.

Доц. Станимир Сираков - единственият сертитифициран невроренгенолог


Доц. Станимир Сираков е ръководител на Българското сдружение по интервенционална рентгенология, началник на бранш " Интервенционална рентгенология " в отделението по образна диагностика в УМБАЛ " Св. Иван Рилски " - София и доцент в Катедрата по образна диагностика на МУ-София. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович - Сърбия, проф. Ж. Море - Франция и проф. Ш. Монайе - Франция.

Той е единственият българин с европейска тапия по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Българският доктор е един от общо 36 експерти от целия свят, които са удостоени с този документ.

Какво съставлява мозъчната аневризма?

Мозъчната аневризма съставлява балоноподобно уголемение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство към мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и гибел. Мозъчните аневризми могат да зародят при хора от всички възрасти, само че най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години. При дамите рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че в случай че не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди. В България годишно се откриват към 250-300 аневризми.

211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в Референтния център по мозъчно-съдови болести на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " през 2019 година. От началото на 2021 година до в този момент са третирани 190 аневризми и 20 артерио-венозни малформации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР