Проф. Ханс Хенкес, който е в топ три на най-добрите

...
Проф. Ханс Хенкес, който е в топ три на най-добрите
Коментари Харесай

Известен германски неврорентгенолог ще третира две гигантски аневризми заедно с доц. Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Проф. Ханс Хенкес, който е в топ три на най-хубавите неврорентгенолози в света, ще гостува в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ на 15 август 2019 година Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Заедно с доцент Станимир Сираков, единственият сертифициран български неврорентгенолог, той ще се опита да помогне на двама български пациенти с великански мозъчни аневризми. Случаите, които проф. Хeнкес и доцент Сираков ще се опитат да разрешат, са толкоз комплицирани, че в противоположен случай тези заболели трябваше да бъдат изпратени за лекуване в чужбина.

Първият пациент е с гигантска фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка (вретеновидно уголемение по цялото продължение на мозъчния съд), която крие голям риск от затруднения по време на интервенцията. Според проф. Хенкес, който на няколко пъти е съветвал пациента, рискът той да загине по време на интервенцията се пресмята на 30%. Ако не бъдат подхванати дейности обаче, вероятността болният да почине до 1 година е 60%.

„ 30% е пъклен висок риск. За съпоставяне, при по-обикновените случаи интервенцията крие към 1% риск от съдбовни затруднения. 30% значи, че всеки трети с такава аневризма е умрял “, разяснява доцент Сираков. Затова и лекарите в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, след консултация с европейските им сътрудници, са решили да отсрочват интервенцията до момента в който това е допустимо. От към месец обаче пациентът е почнал прогресивно да се утежнява – нарушени са двигателните му функционалности, задавя се защото има проблем с преглъщането и всеки миг може да получи съдбовен кръвоизлив или исхемичен мозъчен инфаркт.

„ Консултирахме се с два от водещите интервенционални центрове в Европа, в случай че се наложи да изпратим пациента при тях. Офертите, които ни изпратиха, са извънредно високи. Около 400 000 лв. биха коствали единствено консумативите за интервенцията. Като се прибавят към тях хонорарите на лекарите, болничният престой и пътните разноски, сумата набъбва на 500 000 лева Затова взехме решение да убедим и поканим проф. Хенкес да пристигна в България и да се опитаме да създадем интервенцията в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. У нас интервенцията ще коства към 150 000 лв.. Хонорарът на проф. Хенкес се поема от компанията, която създава медицинските произведения за процедурата, а останалите лекарства, както и болничният престой няма да костват нищо на пациента, защото е здравно обезпечен “, изяснява доцент Сираков. Проблемът е, че даже сумата от 150 000 лв. за скъпоструващите медицински произведения, които ще бъдат употребявани по време на процедурата, надвишава няколко пъти лимита, отпускан за задачата от НЗОК – 30 000 лв.. „ Вярвам, че от Здравната каса ще оценят кое ще им излезе по-изгодно – 150 000 лв. у нас или 500 000 лв. в Германия, и да удовлетворят молбата ни “, сподели още доцент Станимир Сираков.

Случаят на втория пациент, който ще бъде третиран на 15 август, също е извънредно комплициран, въпреки и не толкоз рисков (тук рискът се прави оценка на 6 - 8%). Става въпрос за жена, която към този момент един път е претърпяла животоспасяваща операция на кървяла гигантската мозъчна аневризма, която обаче единствено отчасти е решила казуса й в острия интервал. Лекарите се надяват да излекуват аневризмата дефинитивно, с цел да продължи пациентката да живее пълноценно.

„ Ще се усещаме доста по-сигурни, в случай че до момента в който правим интервенцията, проф. Ханкес е до нас, по тази причина взехме решение да използваме идването му в България, с цел да помогнем и на тази пациентка “, изяснява доцент Станимир Сираков.

И двете интервенции ще се предават онлайн, в действително време, в аулата на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

„ Поканили сме всички експерти в България, към 20 на брой, които правят сходни процедури, с цел да следят какво ще създадем. Никога не съм разглеждал сътрудниците от другите лечебни заведения като съперници, а като част от едно общо ядро, благодарение на което да сложим неврорентгенологията и ендоваскуларните мозъчни интервенции на едно в действителност професионално и европейско равнище в България “, разяснява доцент Станимир Сираков.

Какво съставлява методът, който ще бъде употребен по време на интервенцията?

Двете аневризми ще бъдат третирани ендоваскуларно, през артерия на крайници. Чрез специфични катетри, под рентгенов надзор, се уголемяват стесненията на съдовете и в тях се слага дребна железна тръбичка (стент). Методът, който ще бъде употребен, е изключително комплициран заради гигантския размер на аневризмата. Ако общоприетоо огромните аневризми се третират с един стент, тук проф. Хенкес и доцент Сираков възнамеряват да сложат сред 10 и 12 броя. Целта е да бъдат сложени по този начин, че да се застъпват една друга и на процедура да се построи нов съд в центъра на фузиформената аневризма и надлежно пациентът да бъде отвън заплаха за живота.

За проф. Ханс Хенкес

Проф. Ханс Хенкес е един от пионерите в интервенционалната неврорентгенология. Той е Медицински шеф на най-голямата Клиника по неврорентгенология в Германия, която се намира в Щутгарт. Клиниката е профилирана в диагностиката и лекуването на мозъчно-съдови болести и приема пациенти от целия свят. Над 1200 интервенции на извънредно комплицирани мозъчни аневризми се вършат там годишно. (За съпоставения техният брой в България е под 200). Проф. Хенкес е един от водещите трима експерти по интервенционална неврорентгенология в света, с над 500 изявления в научни списания. Заедно с проф. Монайе и проф. Шапо, той е един от тримата титуловани и най-големи имена в тази област.

В началото на годината проф. Монайе гостува в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и оперира, дружно с доцент Сираков две български деца с доста комплицирани артериовенозни малформации.



За доцент Станимир Сираков

Доц. Станимир Сираков е ръководител на Българското сдружение по интервенционална рентгенология, началник на бранш „ Интервенционална рентгенология “ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – София и доцент в Катедрата по образна диагностика на МУ-София. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Той е единственият българин с европейска тапия по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Българският доктор е един от общо 36 експерти от целия свят, които са удостоени с този документ.
За мозъчните аневризми

Мозъчната аневризма съставлява балоноподобно уголемение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство към мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и гибел. Мозъчните аневризми могат да зародят при хора от всички възрасти, само че най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години. При дамите рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че в случай че не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

В България годишно се откриват към 250-300 аневризми. 142 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ през предходната година. От началото на 2019 година до в този момент случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и международната наклонност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР