Проф. Григор Димитров и адвокат Андрей Дамянов, членове на Надзорния

...
Проф. Григор Димитров и адвокат Андрей Дамянов, членове на Надзорния
Коментари Харесай

Шефове натискат за реформа в здравната каса

Проф. Григор Димитров и юрист Андрей Дамянов, членове на Надзорния съвет на Здравната каса, са безапелационни че промени в касата би трябвало да има. Двамата разясниха пред БНР вчерашното изявление на шефа доктор Дечо Дечев.

Проф. Григор Димитров е безапелационен, че би трябвало да има идентичен режим за частни и държавни лечебни заведения при използването на обществен режим, както и че броят на районните каси може да бъде не 28, а 6.

Според него би трябвало да има регулация на заплатите в бранша, само че образувани от обществен запас и в случай че касата заплаща 7 пъти по-висока цена за лекарство на частна болница от държавна, би трябвало да се вземат ограничения.

„ Аз персонално, по-късно негово изявление, ще внеса предложение в Надзорния съвет да разгледаме този проблем и да срещнем министъра какви ограничения би трябвало да се подхващат, с цел да се избегне тази дисторция, която е безусловно ненормална. Това са стъпките, по които би трябвало да се направи промяна “, сподели проф. Димитров.

„ През 2014 година документално ние обявихме това, което споделя доктор Дечев – че лечебните заведения са доста. Че не би трябвало от средства от Касата да се образува облага. Че не е обикновено 50 на 100 от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, до момента в който в другите страни е от порядъка 30-35%. Трябва да има идентичен режим на частни и държавни лечебни заведения при използването на обществения запас “, сподели още проф. Димитров.

В законодателството на България се съдържат благоприятни условия за източване на Здравната каса, според от това кой е на поста министър на опазването на здравето, сподели юрист Андрей Дамянов.

„ За нас е значимо, че въпреки всичко дебатът стартира. За нас е значимо, че най-сетне се откри човек, задоволително самоуверен, с цел да каже истината в прав текст. Безспорен факт са споровете и доктор Дечев е прав в няколко неща – да вземем за пример в действителност Касата няма по какъв начин да поеме заплатите на частни, на общински и на държавни лечебни заведения “, сподели той.

И двамата бяха безапелационни, че сред управлението на Касата и министерството прехвърчат искри.

Българска социалистическа партия разгласи, че сезира прокуратурата поради изказванията на шефа на Здравната каса Дечо Дечев, че институцията е източвана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР