Проф. Георгий Тихомиров, заместник-директор на руския Институт за ядрена физика

...
Проф. Георгий Тихомиров, заместник-директор на руския Институт за ядрена физика
Коментари Харесай

В Китай работят по създаването на „изкуствено слънце“

Проф. Георгий Тихомиров, заместник-директор на съветския Институт за нуклеарна физика и технологии, в изявление за телевизия „ 360 “ даде оценката си за вероятностите на китайския план за основаване на по този начин нареченото „ Изкуствено слънце “.
По-рано списание „ Нюзуик “ писа, че през 2020 година китайските учени ще пуснат нов пробен термоядрен реактор HL-2M като част от плана EAST.
Процесите в него са сходни на тези, които се случват в сърцевината на слънцето. Според ръководителя на Югозападния институт по физика Дуан Сюжу, реакторът ще може да загрява плазмата до температури над 200 милиона градуса по Целзий, отбелязва още БГНЕС.
Тихомиров счита, че китайската апаратура HL-2M " по някакъв метод ще надмине съществуващите ", обаче " в това няма пробив ".
" Най-вероятно те ще основат някаква компактна дребна апаратура, където ще реализиран положителни параметри на плазмата. Но това няма да даде пробив в енергийния бранш ", означи професорът.
Специалистът добави, че най-големият термоядрен реактор в света под името ITER се построява във Франция. Русия също взе участие в основаването му. Според Тихомиров китайската разработка няма да може да стъпи и на дребния пръст на реактора, който е плануван да бъде приключен през 2025 година
В същото време специалистът акцентира, че през днешния ден в Русия термоядрените проучвания се „ развиват в разнообразни направления “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР