проф.ГеоргиевЕдинствено кметът на Комощица Росен Илиев е потърсил съвет в

...
проф.ГеоргиевЕдинствено кметът на Комощица Росен Илиев е потърсил съвет в
Коментари Харесай

Само един от 132 кметове в област Монтана взел мерки срещу Африканската чума по свинете

проф.Георгиев Единствено кметът на Комощица Росен Илиев е потърсил съвет в регионалната дирекция по сигурност на храните в Монтана за това по какъв начин да защищити селото си от Африканска чума по свинете.

Това стана ясно на съвещанието на епизоотичната комисия, свикано от регионалния шеф на Монтана Росен Белчев. Близо 30 души - представители на всички заинтригувани страни за следващ път обсъждаха какви ограничения са подхванати дотук за попречване на болестта и какво още да се направи.

" Монтана попада в 40 километровата зона на претърсвания за съществуване на болни животни . Досега няма потвърден случай. Чакат се резултатите от проба, взета от диво прасе в региона на Дунавската низина ", посочи доктор Людмил Антов от дирекцията по сигурност на храните.

Той още веднъж прикани всички кметове за подпомагане и дейни ограничения за ограничение разпространяването на вируса, които е доста резистентен и елементарно портативен. Д-р Антов уточни кмета на Комощица за образец на другите 132 кметове на обитаеми места в региона. Управникът е потърсил съвет по какъв начин да провежда дезинфекционни площадки на входа и изхода на селото.
 Заседание на комисията
До 25 юли е крайният период, в които всички 132 кметове би трябвало да открият броя и категорията на свинете в обитаемото място, което ръководят и да изготвят описи с имена, адреси и телефони за контакт със стопаните. Информацията би трябвало да бъде предоставена на формалния ветеринарен доктор на общината.-->

Към зоркост и съпричастност прикани и проф. доктор Георги Георгиев - шеф на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Заедно със свои сътрудници, той е на обиколка в Северозапада и взе участие в съвещанието на епизоотичната комисия в Монтана.

„ Всички осъзнавате, че обстановката е доста друга от другите случай, които сме имали до момента и дълбочината и сериозността на казуса “, сподели в обръщението си професорът. Той призова  към координирани дейности, цялостно себеотдаване и използване на законодателството с изключителна акуратност.

Миналата седмица на уеб страницата на центъра за оценка на риска е обявена  актуализирана научна оценка за разпространяване на африканската чува по свинете в България,  Европа и света. От тогава до момента обстановката е радикално изменена, добави проф. Георгиев, откакто вирусът е влезнал в промишлено дружество. Все още се обяснява по какъв начин е станало това и решението за бъдещи дейности ще се вземе мъчно.
 Заседание на комисията
" Причинителят на болестта е с необикновен клас вирус, един единствен прави жанр семейство и всичко , с доста огромен геном, доста прихватлив, резистентен и с най-разнообразни способи на разпространяване ", посочи ученият.

" За страдание няма ваксина против този вирус,  затова би трябвало доста деликатно да се наблюдава епизоотичната обстановка да се търси източника на зараза, тъй като не е обикновено за две седмици да имаме 17 огнища на заразяване ", сподели още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР