Проф. Георги Михайлов: Да бъдем максимално полезни в този момент

...
Проф. Георги Михайлов: Да бъдем максимално полезни в този момент
Коментари Харесай

Парламентът прие да се приведе в действие Националният план за готовност при пандемия от 2006 година

Проф. Георги Михайлов: Да бъдем оптимално потребни в този миг на жителите

„ Явлението COVID-19 слага отпечатък в целия свят и освен в здравен аспект. То се отразява с изключителна съвестност на всички сфери, на икономическия и публичен живот. Влияе съществено върху психо-социалния климат на всички страни в света. Поради всички тези аргументи, изцяло безразсъдно е да се вършат апели „ да не се политизира " казусът COVID-19. Всяко държавническо решение отразява визията на ръководещите в решението на всеки проблем, обвързван с пандемията - това несъмнено е политика. " Това съобщи депутатът от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов на инициирания от Българска социалистическа партия в пленарна зала спор за здравната политика на България в условия на пандемията от COVID-19. По гледище на социалистите участва и министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.
„ На първо място би трябвало да определим характерността, от чисто здравна позиция, на тази зараза. От началото на пандемията са събрани задоволително доста данни и характерности за тази зараза ", сподели Михайлов. По отношение на здравните и ограничаващите ограничения в изискванията на епидемията, той напомни, че точно с помощта на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " са били избрани точните параметри на въведеното през март изключително състояние и нуждата всички ограничения, свързани с него, да бъдат гласувани от Народното събрание.
„ Концентрирайки се върху медицинските аспекти на политиката за преодоляването на явлението COVID-19, следва да бъдат прегледани няколко изключително значими аспекта. Първо - противоепидемични ограничения, включващи граничния надзор, напредване в границите на територията на страната и в обитаемоте места, установяване на благоприятни условия за контакти на публични места, правила за карантиниране. На второ място - обслужването на пациенти, съмнителни или с потвърдена COVID-19 зараза, което да включва присъединяване на цялата болнична мрежа, подготвеност на инфекциозните отделения в страната, мястото на профилираните лечебни заведения в решаването на казуса, присъединяване на общопрактикуващите лекари в медицинския триаж, както и на основаване на диагностична мрежа от лаборатории и решение на проблемите на пациентите с хронични болести. На трето място - ограничения в отбрана на медицинския личен състав при работа в епидемиологична конюнктура ", очерта депутатът от левицата.
Той обърна внимание, че в страната от дълго време е основан проект за деяние при пандемия - признат от Министерския съвет още през 2006 година и препотвърден след 10 години, който дефинира нуждата от основаването на народен комитет с ръководител заместник-председател на Министерски съвет и участници - зам.-министри от всички министерства. „ За страдание, в самото начало беше основан Националният действен щаб, който безусловно изтика пред нацията няколко души, виновни и въодушевени лекари, които обаче бяха принудени да дават отговор на въпроси, надалеч надхвърлящи техните благоприятни условия. Вниманието се насочи върху други персони, само че не и върху Министерския съвет, който е виновен за оперативното ръководство на страната- да сътвори действителен и изпълним проект за деяние и да бъде реализиран резултатът на консолидиране на нацията в подобен сериозен миг. Вместо това бяха взимани експресни, половинчати, постоянно противоречащи се и постоянно променяни в границите на часове решения. Нацията бе заредена от съмнение към подобен тип управнически решения и това е една от главните аргументи за сериозното напрежение сега ", разяснява Георги Михайлов.
В края на своето изявление проф. Михайлов прикани: „ Да проведем един сериозен спор и да вземем решение в полза на нацията. Предложението на Българска социалистическа партия е ясно и тъкмо - дано се придържаме към потвърдените държавнически решения, с цел да бъдем оптимално потребни в този миг на жителите. В период до един месец Министерският съвет да актуализира и приведе в деяние Националния проект на Република България за подготвеност при пандемия. "
Илиян Тимчев: Медици са изправени един против различен поради мъчно изпълнимите условия за приемане на жалкото ви в допълнение заплащане
„ Проблемът с медицинските фрагменти е най-важният и главен проблем. Той има доста измерения, само че моралът на медицинските експерти е преди всичко. Колко са инфектираните медици и с каква клинична симптоматика, никой не знае. Защото те остават на поста си даже с цената на живота си. Дебатът се върти към жалките 1 000 лева, за чието приемане са сложени мъчно изпълними условия. По този метод едни медици биват изправяни против други медици, които се срещат с ковид всекидневно, само че не дават отговор на вашите условия за приемане на това в допълнение заплащане. " Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Илиян Тимчев.
Той сложи и въпроса с незадоволителния брой противогрипни ваксини в аптечната мрежа и прикани здравния министър Ангелов да направи всичко належащо за снабдяване на нужното количество ваксини в страната.
Десислав Тасков: Без готови медици и нужното здравно съоръжение - болничните кревати са просто легла
„ Готова ли е здравната система на България да отговори на това предизвикателство? Има ли страната ни проект за работа и за развиване на системата в изключителна обстановка? Знаят ли хората какво да вършат при признаци на вируса и какъв е пътят им до здравна помощ при нужда от лекуване? " Тези въпроси зададе националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Десислав Тасков на здравния министър Костадин Ангелов.
Той означи зачестелия брой случаи на безусловно разкарвани по лечебните заведения заболели и отхвърлен им банкет в тях, както и зачестилите случаи на липса на добра връзка сред лечебните заведения. „ В рецесията броят на неосигурените нараства доста. Има ли проект по какъв начин ще бъдат лекувани тези хора и кой ще заплаща лекуването им? ", попита още Тасков.
„ Така прокламираните хиляди кревати в подготвеност за вдишване на случаи - без нужното здравно съоръжение и без квалифициран медицински екип до тях са просто легла. Медицински експерти подават молби за овакантяване, преуморени или са в рискова възраст. Има ли проект по какъв начин лечебните заведения с друга подготвеност ще бъдат обезпечени с нужните фрагменти? ", приключи Десислав Тасков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР