Проф. Георги Атанасов е един от най-изтъкнатите съвременни български историци.

...
Проф. Георги Атанасов е един от най-изтъкнатите съвременни български историци.
Коментари Харесай

Историк: Не Путин, сами сме си виновни за кирилицата

Проф. Георги Атанасов е един от най-изтъкнатите модерни български историци. В момента е завеждащ на отдел " Археология " на Регионалния исторически музей в Силистра. В профила си във фейсбук внася една изясненост по отношение на мястото, където е зародила кирилицата, а точно, че тя е основана в Североизточна България, в земите към Плиска и Преслав, а не в териториите на днешна Македония.

" Да не гледаме сламката в окото на близък, а да не виждаме гредата в нашето! Вече 5 генерации български историци пишат, че кирилицата е основана от Св. Климент Охридски в Охрид или близкия район, което географски е в Македония. От един век насам който и да е учебник по история да отворите, енциклопедия, университетските истории и прочие и прочие все това ще прочетете.

От най-малко 7 години в научни изявления, в това число във Facebook, се пробвам да обясня, че кирилицата е основана от Климент, Наум и Константин Преславски в манастирите към Плиска и Преслав, че Климент отива по-късно в Македония от признатата от нас дата, че в Македония не е открит нито един глаголически и кирило-глаголически надпис. Същевременно в С/И България те са десетки в Плиска, Преслав, Мурфатлар, Равна, Крепча, Цар Асен и прочие - сигурна индикация, че тук стартира последователното прекосяване от глаголица на кирилица! Прочее, на нас, а не на Путин да се сърдим! Ние насаждаме неверната теза, че кирилицата е основана в Македония! ", написа той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР