- Проф. Филчев, днес сме свидетели на два протеста пред

...
- Проф. Филчев, днес сме свидетели на два протеста пред
Коментари Харесай

Проф. Никола Филчев пред БЛИЦ: Крадците милионери са срещу Иван Гешев

- Проф. Филчев, през днешния ден сме очевидци на два митинга пред Висшия правосъден съвет – в поддръжка и против кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. Как ще коментирате?
- Съгласно член 39 от Конституцията всеки жител има право да показва мнението си и да го популяризира, стига да не накърнява правата и положителното име на другиго. А според член 43 от Конституцията жителите имат право на мирни митинги.

Така че митингите са нещо обикновено за демократичното общество. Нека хората да си кажат думата. Е малко затрудняват придвижването на трамваите, само че демокрацията е по-важна.

- Част от протестиращите възразяват против кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор?
- Родните олигарси, т.е. новозабогателите крадци и бандити, се опасяват от господин Гешев и му провеждат митинг. Медиите настояват, че „ разградският гризач “, с цел да избегне пандиза, заплаща на безработни наемници да викат против Иван Гешев пред Висш съдебен съвет.

И това ни го показват като „ народна власт “. По този метод народът взел участие в ръководството на страната?! Протестиращите са просто „ едни платени викачи “, които показват ползите на обвинени олигарси - настояват медиите. Аз не ги осъждам чак толкоз строго.

Все отново протестиращите поставят някакъв труд, а всеки труд би трябвало да се заплаща. Я си представете в тоя зной да се вдигнеш, да понесеш лозунги и плакати, да викаш против някой, който не познаваш и така нататък Не е лесно…

- Но съгласно критиците му господин Гешев объркал теорията за разделянето на управляващите?
- Филчев: Теорията за разделянето на управляващите е дефинирана от великия френски мъдрец Монтескьо през 18 век. Според него държавната власт се разделя на три: законодателна, изпълнителна и правосъдна. Трите управляващи са разграничени и самостоятелни.

Те се упражняват от разнообразни органи. Целта на разделянето на управляващите е да се обезпечи политическа независимост и да се съблюдават правата на жителите. В същото време другите управляващи (държавни органи) си взаимодействат, те взаимно се балансират и управляват - власт възпира власт. Взаимодействието е нужно за ефикасното ръководство на страната, - с цел да се защитят публичните полезности и да се подсигурява развиването на обществото.

Г-н Гешев подчертава върху тази, втора страна на правилото за разделяне на управляващите. Той съобщи, че не е последовател на безспорното, крайното делене на управляващите. По Конституция прокуратурата управлява, т.е. упражнява контрол за правда върху активността на Министерство на вътрешните работи и другите органи на изпълнителната власт.

Но дружно с това прокуратурата и взаимодейства с органите на изпълнителната власт. Без такова взаимоотношение (при прецизно съблюдаване на закона) не е допустима сполучлива битка против престъпността. Съдебните органи не са отвън обществото. Те служат на обществото, получават заплатите си от страната и са длъжни да си сътрудничат с останалите държавни органи в отбрана на публичния интерес.

Това са азбучни положения. В случая някои медии и партийци изопачават думите на Иван Гешев, с цел да могат по-лесно да го подлагат на критика, че нарушавал разделянето на управляващите. Нищо ново не са измислили.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР