Проф. Евелина Келбечева е завършила история и втора специалност френска

...
Проф. Евелина Келбечева е завършила история и втора специалност френска
Коментари Харесай

Проф. Келбечева: В учебниците по история има драстично черно петно - липсата на знание за комунизма

Проф. Евелина Келбечева е приключила история и втора компетентност френска лингвистика в СУ “Св. Климент Охридски”, професор лекар на историческите науки.

Специализант е на “Фулбрайт” в Съединени американски щати. Гост-преподавател в калифорнийския университет “Ървайн”. Занимава се с съвременна европейска история, културна история. От 1998 година преподава в Американския университет в България. През 2013 година изнася лекции и презентации в Библиотеката на Конгреса на Съединени американски щати, унивeрситетите “Харвард”, “Принстън” и “Колумбия”. През последните години интензивно е ангажирана с концепцията комунизмът да се учи съответно в междинното учебно заведение. Проф. Келбечева даде изявление за вестник "24 часа ".

- Проф. Келбечева, за какво е значимо да се учи комунизмът?

- Всяко историческо познание е извънредно значимо, тъй като в модерното време то основава най-яката основа за идентичността и самочувствието на хората, както и за комплексите им. Ние проспахме 27 година, с цел да променим учебниците по история по един съответен метод - освен за интервала след 1944 година, само че най-драстичното черно леке е неналичието на познание за комунизма. Говоря за познание, а не за памет. Страшно се спекулира с термините памет, групова памет, истина, история и историческо познание. Но всичко е познание. Това, което образува мирогледа и разбирането, е това, което знаят хората и по какъв начин това познание се популяризира посредством институциите и преди всичко - учебното заведение.

- Как оценявате тази стъпка на Министерството на образованието да се учат главните понятия на комунизма в историята за 10-и клас?

- Имаме същински пробив в системата на Министерството на образованието, което е изключително консервативна институция. Основната отговорност за това, че ние не променихме знанието за нашето минало и особено за комунистическия режим, би трябвало да падне върху саботажа, който идваше от МОН. Сегашната промяна на статуквото идва с стратегиите, с които за първи път в българското учебно заведение ще се учи съответно комунизъм, записани са главните термини, без които не може.

Без политическата воля, която беше изразена от държавното управление и от водача на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов Цветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 година в София. През 1987... към профила, щеше да се одобри една остаряла и всъщност марксистка стратегия за проучване. Така бе обърнато внимание на експертните рекомендации, които дадохме двамата с сътрудника историк Лъчезар Стоянов.

В това държавно управление за първи път коренно се трансформира програмата по история за 10-и клас и особено в частта за проучването на комунизма. Намерихме поддръжка в лицето на Цветан Цветанов и евродепутата Андрей Ковачев, най-после - и на министъра на образованието Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила. Този интервал влиза с обстоятелства и термини, които дават отговор на актуалното положение на българската историография, която направи извънредно доста в последните 20 година за отварянето на документите и разбора на този режим.

Имахме толкоз доста министри на образованието, в това число и предходните трима министри, някои от тях, когато обсъждахме измененията, поеха задължения, само че нищо не направиха. Министър Кунева разгласи, че е католичка и репресирана, че е неин дълг да го направи, само че измененията по този начин и не се случиха.

- Защо не стана допустимо през последните 30 година комунизмът да се учи съответно? Заради некомпетентни админи или поради политическа игра?

- Според мен и двете. Явно множеството министри на образованието - образовани и политически ангажирани хора, не желаеха да видят какъв брой сериозно е положението на образованието и особено на стратегиите по история, и не започнаха ограничения за фундаменталното им инспектиране. А и МОН не изпълняваше закона, съгласно който образователните стратегии се обновяват на 4 година Всичките тези клишета, които и до момента тровят въздуха - че сме имали сигурност, за безплатното обучение и опазване на здравето и така нататък, би трябвало да бъдат обяснени.

- Наричате го сакрална героизация. Тодор Живков с умилителното Бай Тошо, който като че ли по тръба от небето ни е спускал благините, само че никой не приказва, че “безплатното” обучение и опазване на здравето бяха с пари от бюджета, а цената беше нашите родители да работят със заплати от по 60-100 лв.. Това инцидентни клишета ли са?

- Не може да бъде инцидентно нещо, което се поддържа близо 30 година Дълбоко съм уверена, че щабът БКП/БСП, който пази девствеността на столетницата, има доста по-ясни опорни точки за знанието за комунизма като идеология и процедура, за сталинския тоталитаризъм и персоналния режим на Тодор Живков, който надали не продължава да бъде народен воин. Всичко това е една добре спазвана политика през тези 30 година Защото те прелестно знаят какво е представлявал този режим - да не приказваме единствено за политическия гнет, да приказваме и за демагогията, за цензурата, за ужасната неистина, в която живеехме, тоталната липса на независимост. А статистиката на битовите убийства в България да вземем за пример демонстрира, че при комунизма те са към 250 за година, до момента в който в годините на прехода те са приблизително към 120 за година. Което не пречи да ни настояват, че при демокрацията нямало сигурност. Ако го имаше всичко това в учебниците, мисля, че гражданското схващане на българите щеше да бъде друго.

- Сега обаче цяло едно потомство от последните 25-30 година има бяло леке за комунизма.

- Преди седмица направихме един открит урок в Агенция “Архиви” - там имаше галерия за лагера в Белене. Децата бяха извънредно заинтригувани, отидоха да видят къде са били килиите на Държавна сигурност, откъдето са изчезвали хиляди хора в ужасяващите червени нощи на септември и октомври 1944 година Те няма по какъв начин да си показват този червен комунистически гнет, който даже не се е опитал да маскира всичко това с някаква псевдоправна процедура като Народния съд.

- Кои са най-важните термини, без които не може да се учи комунизмът?

- Комунизъм, тирания на пролетариата, репресивна система, трудово-възпитателни общежития - т.е. лагери, горяните, политически гнет, Народният съд. А до момента единственият термин в програмата по история беше коопериране - виждате по какъв начин може да се замаже някакво встъпление в проучване на комунизма, само че не се споделяше, че е принудително коопериране по руски модел. Сега сложихме реквизиция, социалистическа индустриализация, принудително коопериране, изселване. Нека младите да научат какво е било. Например няма да е ненужно да знаят, че България е платила 119 милиарда лв. за издръжката на Червената войска в нашата страна - от септември 1944 година до 1947 година И това заплащане за руската окупация довежда страната ни до страхотна икономическа рецесия.

Затова споделям, че новата стратегия по история за 10-и клас е огромен прогрес. Впрочем имаме интернационално и българско законодателство и то не е занапред. Българският парламент ратифицира декларацията за европейска памет и съвест на Вацлав Хавел, от 2000 година комунистическият режим в България е разгласен за незаконен с декларация на българския парламент.

- Кога действително всичко това ще влезе в учебниците?

- Следващата образователна година, имат период от 1 година за писане на учебниците. Да се надяваме, че този път ще има ясни и точни категории и понятия, които ще променят темелно метода, по който младите ще получат и осмислят знанието си за този интервал, за който нямат визия. Интересът им нараства към това минало, те го гледат надали не като Средновековие, за тях е безусловно непозната ера.

И ми се ще най-после да кажа - тъпо, че писателя Георги Марков отново го няма в новите стратегии по литература.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР