Проф. Емил Воденичаров, катедра „Хигиена“ в Медицинския университет, обясни пред

...
Проф. Емил Воденичаров, катедра „Хигиена“ в Медицинския университет, обясни пред
Коментари Харесай

Проф. Воденичаров посочи главния виновник за предаването на коронавируса

Проф. Емил Воденичаров, катедра „ Хигиена “ в Медицинския университет, изясни пред Нова телевизия, че битката против ковид има три насоки – едната административните ограничения, които взе държавното управление.

Личната хигиена е вторият основен миг. Коронавирусът се задържа във въздуха прекомерно малко. На една маса се задържа до 4-5 часа. Най – рискови са дръжки, входни порти.

Проникването на вируса става по три пътища - лигавица, носоглътката и устата. Главен провинен за предаването на това тежко заболяване са ръцете, съобщи той.
"Има риск от ръцете да попадне на лицето и от там на лигавицата ", сподели той.

"Ръцете се мият като се събудиш, преди всяко хранене, при взимане на медикаменти, при гримирането и слагането на контактни лещи. Миете ръцете след вървене до тоалетна, изхвърляне на отпадък, при кихане, изкашляне, изсекване. ", сподели Воденичаров.

"Ръкавиците се махат от долния край и обръщат по този начин на назад. Маските и всички защитни средства би трябвало да се изхвърлят на друго място - кофа с похлупак ", поучава той.

По думите му не е целесъобразно да се употребяват единствено и само дезинфектанти.

"Още в антрето би трябвало да се събуват обувките, тъй като ние сме ходили по улиците, където има освен ковид, а и други заболявания. Коронавируса се съдържа и по улиците, дебело наблягам. Някои го имат това събуване за фасон, само че това е верният метод за профилактика ", сподели Воденичаров.

"Връхните облекла е добре да се проветряват. Слагат се на окачалка и се изнасят на открито. 3 часа са задоволителни, с цел да бъдат дезинфекцирани ", сподели той.

"Най-мръсният аксесоар е мобилният телефон. Едно проучване на микробиолози от Аризона демонстрира, че там има 10 пъти повече микроорганизмни, в сравнение с тоалетната паница. Добре е да ги чистим с мокри кърпички. Чистенето би трябвало да е при изключен джиесем. Може да се употребява и микрофибърна кърпичка с парфюм ", съобщи той.

"При липса на дезинфектант може да се употребява белина за почистване на подове. Оцет не бих споделил ", съобщи специалистът.

Според него няма да има резултат, в случай че да вземем за пример си измием ръцете с водка за стерилизация. Причината е, че би трябвало да има най-малко 60% алкохол в дезинфектанта, а при алкохола е към 40.
"Еднакво е действието на течен и корав сапун, изясни проф. Воденичаров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР